Utorak 7. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
3
Utorak 30.08.2011.
17:15
B92 A

Merkelova sa Pahorom samo o Srbiji i Tadiću

Nemačka kancelarka Angela Merkel doputovala je u posetu Sloveniji gde je sa premijerom Borutom Pahorom razgovarala o zapadnom Balkanu. Merkelova je poručila da države zapadnog Balkana imaju perspektivu u EU, ali da svoje konflikte neće moći da ponesu u EU.

Angela Merkel i Borut Pahor u šetnji Ljubljanom

Merkelova je naglasila značaj otklanjanja konflikta na Kosovu i Metohiji uz poruku da ne može biti "suživota u Evropi ako taj konflikt ne bude mogao da bude rešen"."U tom smislu svaka strana mora malo da se pokrene", ocenila je ona.

"Rešavanju problema na Kosovu se može, prema mom mišljenju, prići postupno", rekla je nemačka kancelarka na konferenciji za novinare posle radnog ručka sa slovenačkim premijerom Borutom Pahorom.

Ona se u Ljubljani osvrnula na prošlonedeljnu posetu Beogradu i Zagrebu. Istakla je da joj nije cilj da daje bilo kakva "uputstva Beogradu iz Ljubljane", ali da misli da je tokom njene posete Srbiji i "predsednik Boris Tadić osetio da Evropa i Nemačka imaju interes za članstvo Srbije" u Evropskoj uniji.

Merkelova je prenela svoj utisak tokom posete Beogradu da je primetila "veliki i opravdan interes Srbije za tešnje povezivanje sa EU". Ona je kao primer dobrog rešavanja međusobnih konflikata navela primer postizanje slovenačko-hrvatskog dogovora o arbitražnom postupku za rešenje pitanja granice.

Pahor: Razgovor sa Tadićem više od večere


Slovenački premijer Borut Pahor je, govoreći o Srbiji, rekao da su reči kancelarke Merkle "tamo snažno odjeknule" i dodao da ga je ubrzo posle toga Tadić zamolio da u okviru redovnih susreta Srbije i Slovenije dođe na radnu večeru.


"Više od večere je to bio intenzivan četvoročasovni razgovor o nekim važnim pitanjima bezbednosti", rekao je Pahor i dodao da će o tim razgovorima obavestiti američku i nemačku stranu.


On je naveo i da će, ako se "predsednik kosovske vlade Hašim Tači složi da ga uskoro poseti, razgovarati s njim". Pahor smatra da je moguće doći do dogovora "koji će doneti mir i blagostanje ljudima" na zapadnom Balkanu.


On je, takođe, izrazio zadovoljstvo "donekle pomirljivim" jučerašnjim rečima Tadića i dodao da se nada da je njima izglađen konflikt sa hrvatskom premijerkom Jadrankom Kosor, do koga je došlo posle njenih izjava tokom nedavne posete Kosovu i Metohiji.

Buketić za omiljenu državnicu EU

 

Borut Pahor je nemačku kancelarku dočekao na glavnom ljubljanskom trgu, odakle je Merkelova sa domaćinom krenula u šetnju centrom i starim delom Ljubljane, pozdravljajući se sa iznenađenim prolaznicima. Od slovenačkog kolege je dobila buketić poljskog cveća, a građani Ljubljane su je dočekali burnim aplauzom i sa transparentima "Endži". Odatle su Pahor i Merkelova otišli da obiđu staru ljubljansku tvrđavu, gde ih je dočekao gradonačelnik Ljubljane Zoran Janković.

Nemačka kancelarka je u Sloveniji jako popularna. Prema juče objavljenom istraživanju javnog mnjenja, čak 70 odsto Slovenaca je ulogu Merkelove u EU ocenilo pozitivno. Merkelova je poslednji put boravila u Sloveniji 2007. povodom uvođenja evra u toj zemlji.

POVEZANE VESTI

Utorak 30.08.2011. 17:33
EU, SAD i kako se svi zovu, vode nas za nos, ko das smo volovi! Koliko dugo moramo to strpljiti???
Utorak 30.08.2011. 17:42
Svi su tu samo botu nisu zvali... Skupili se da malo ogovaraju, tu su i buketici, setnjica Ljubljanom....
Utorak 30.08.2011. 18:52
Babetina odvratna.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
  • 2024 © - vesti online