Subota 11. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
3
Utorak 30.08.2011.
08:44
Fokus A

Francuzi "okupirali" Trebinje

Da li zbog prirodnih lepota, prijatne klime ili za zapadne pojmove malih troškova života, tek Republika Srpska u poslednjih nekoliko godina sve je interesantnija bogatim strancima koji se odlučuju na kupovinu kuća, stanova, vikendica ili zemljišta na ovom prostoru.

Među njima su najbrojniji Francuzi, Holanđani i Nemci, a u korak ih prate oni koji korene vuku s prostora BiH, ali već decenijama žive u Australiji, Americi ili Evropi.

Agenti za promet nekretnina složni su u oceni da je Hercegovina, odnosno grad sa najviše sunčanih dana u RS, Trebinje, najprivlačnija za strance tako da oni uglavnom najčešešće kupuju zemljište upravo tu, dok je na istoku Srpske izražen problem prodaje stanova i kuća.

Najsunčaniji grad Republike Srpske: Trebinje

Vasilije Milić, vlasnik Agencije za promet nekretnina "Tviko" iz Trebinja, rekao je da su najbolji kupci Holanđani, Irci, Francuzi i Nemci.

"Prodali smo oko 30 nekretnina stranim državljanima i to u najelitnijem delu Trebinja, pored Trebišnjice, u mestu Rupe i na Bregovima, gde je kvadrat zemlje 100 evra...

Državljani Nemačke kupili su desetak kuća u Trebinju, ali većina ih se odlučuje za kupovinu zemljišta. Međutim, veoma je teško u gradskom jezgru naći velike parcele, jer često traže hiljadu kvadrata ili dve hiljade kvadratnih metara zemljišta, što mi nemamo", objašnjava Milić.

Interes za kupovinu nekretnina u severnim i zapadnim delovima RS nešto je manji u odnosu na jug.

Mirjana Lazić, posrednik za prodaju u agenciji "IMS Capital" Banja Luka, rekla je da su za ulaganja u RS posebno zainteresovani državljani drugih zemalja, koji su ovde nekada živeli ili koji s ovih prostora vuku korene:

"U našu agenciju nije dolazio neki Rus ili Kinez koji je želeo da kupi nekretninu. Reč je prvenstveno o ljudima koji godinama žive u inostranstvu, a poreklom su s ovih područja. Traže se stanovi u centru Banje Luke i zemljišta na periferiji grada", rekla je Lazićeva.

Slično je i u Semberiji, kaže Dragan Tešić, agent u Agenciji za nekretnine "Astra" u Bijeljini, koji tvrdi da se poslednjih meseci povećao obim prodaje nekretnina.

"Nedavno nam se obratio jedan Francuz, koji je želeo da kupi kuću na ovom području, jer mu je supruga iz naših krajeva", kaže Tešić i dodaje da je u proteklom periodu posebno bilo izraženo interesovanje Semberaca koji su pre nekoliko godina otišli u Australiju ili Ameriku.

Na drugoj strani, u Istočnom Sarajevu kažu da se nekretnine slabo prodaju, te da nisu zainteresovni ni domaći državljani ni strani.


Koji državljani mogu da kupuju nekretnine u BiH? Nekretnine mogu kupovati državljani onih zemalja u kojim i državljani BiH mogu da kupe stanove, kuće ili zemljišta.

Među tim zemljama su Španija, Srbija, Crna Gora, Norveška, Italija, Nemačka, Turska, Francuska, Tunis, Grčka, Estonija, Švedska, Velika Britanija, Šri Lanka, Sudan, Mađarska, Danska, Litvanija, Alžir, Letonija, Kenija, Pakistan, Kipar, Egipat, Japan, Južna Koreja, Izral, Ruska Federacija, Australija.

Stranci iz ovih zemalja koji žele da kupe nekretnine u RS ili BiH samo treba da odaberu lokaciju i jave se notarima koji čitav postupak dalje rešavaju.

POVEZANE VESTI

Utorak 30.08.2011. 09:28
Stranci iz ovih zemalja koji žele da kupe nekretnine u RS ili BiH samo treba da odaberu lokaciju i jave se notarima koji čitav postupak dalje rešavaju. Jel ovako i mi možemo da kupujemo zemlju i imanja po istim tim zemljama,bar onaj ko ima para za to.Sve im dajemo a šta dobijamo???
Utorak 30.08.2011. 11:03
U Trebinju u gradu je metar kvadratni zemljista 300KM *(150evra) A to da kupuju??? LAZU!!! DA bi namamili ljude da dodju i da kupuju.
Utorak 30.08.2011. 11:11
Bogami imam neke zemlje mogao bih se obogatiti...
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
  • 2024 © - vesti online