Subota 4. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
3
Ponedeljak 29.08.2011.
22:14
A

CG: Nema dogovora o jeziku u školama

Crnogorski premijer Igor Lukšić i predstavnici tri opozicione stranke nisu ni danas postigli dogovor o nazivu predmeta u školskoj nastavi koji se odnosi na jezik.

Dogovor usvojen u skupštini, sukob oko naziva predmeta u školi
 

Premijer je ranije predložio da u nazivu, ispred kose crte, bude samo crnogorski jezik, a da se učenici opredele za dopunu naziva predmeta iza kose crte, u skladu sa jezikom koji njima odgovara.

Opozicioni predlog, sa crnogorskim i srpskim jezikom ispred kose crte, a razdvojeni zarezom, znači izjedanačavanje crnogorskog i srpskog jezika, što nije u skladu sa Ustavom Crne Gore po kome je crnogorski jezik službeni, a svi ostali jezici u službenoj upotrebi.

Predstavnici Nove srpske demokratije (NSD), Socijalističke narodne partije (SNP) i Pokreta za promjene (PZP) Andrija Mandić, Srđan Milić i Nebojša Medojević kažu da će razgovori biti nastavljeni, ali sa "suženim prostorom" za postizanje kompromisa.

Mandić je rekao da svoju decu neće slati u školu dok ne bude nađeno za njega prihvatljivo rešenje za status srpskog jezika. Član SNS-a Predrag Vukić je predložio da se u Podgorici osnuje "srpska pravoslavna gimnazija".

Od dogovora vlasti i opozicije zavisi da li će Zakon o izboru odbornika i poslanika biti usvojen dvotrećinskom većinom što je uslov da Evropska komisija na jesen Crnoj Gori odobri početak pregovora za pristupanje zemlje Evropskoj uniji.

Lukšić: Ponudio sam fer odnos prema srpskom jeziku

Predsednik Vlade Crne Gore Igor Lukšić izjavio je da je njegov predlog o nazivu jezika u crnogorskim školama obezbeđivao fer odnos prema srpskom jeziku, kao i da je u skladu sa Ustavom i građanskim konceptom.

Crnogorski premijer Igor Lukšić
 

"Premijer svakako ne insistira na tome da je njegov predlog idealan i ostaje otvoren da razmotri i druge predloge koji će afirmisati okvir koji je pomenuo, ali ako ga nema moramo primenjivati rešenja koja će obezbediti sve đačke potrebe i adekvatan nastavni proces", saopšteno je iz Lukšićevog kabineta.

Lukšić je predložio da ime nastavnog predmeta bude crnogorski / maternji jezik i književnost, navodeći da je to najveći ustupak koji je Vlada mogla napraviti, ali to nije bilo prihvatljivo za opoziciju.

Za Lukšića, s druge strane, nije bio prihvatljiv opozicioni predlog da se nastavni predmet zove crnogorski, srpski / maternji jezik i književnost.

POVEZANE VESTI

Ponedeljak 29.08.2011. 23:00
jedno pitanje...kako to da austrijanci prichaju nemachki jezik, a i vishe od trecine shvice takodje pa im ne smeta da ga zovu nemachki jezik.....jedino vama shiptogorcima montenigersima na vlasti smeta SRPSKI JEZIK VASHIH predaka.......puuuuuuu stoko.......
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online