Subota 20. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
11
Ponedeljak 29.08.2011.
14:08 >> 16:23h
Beta A

"Želimo miran multietnički Balkan"

Ministar inostranih poslova Turske Ahmet Davutoglu želi da vidi Balkan na kome u miru žive narodi, kulture i religije, prenosi sarajevski mediji.

Ministar inostranih poslova: Ahmet Davutoglu
 

Davutoglu, koji je doputovao u BiH, rekao je listu da "ako na Balkanu ne stvorimo područje zajedničkog života, mogu se ponoviti patnje iz 90-ih godina" prošlog veka.

Davutoglu uručen počasni doktorat

Ministru spoljnih poslova Turske
Ahmetu Davutolu uručen je počasni doktorat nauka
Univerziteta u Tuzli.

"Biti profesor za mene je jedan od najplemenitijih poslova. Voleo bih biti jednog dana i predavač na Univerzitetu u Tuzli", rekao je
Davutolu i dodao da to priznanje za njega ima "posebnu težinu".

On je postao jedanaesti počasni doktor nauka Univerziteta u Tuzli.

"Želimo videti Balkan gde u miru žive narodi, kulture i religije. Potrebno je da se sve strane međusobno uvažavaju i cene. Iako Turska nije na granicama, mi sve balkanske zemlje vidimo kao svoje susede. Iz tog razloga bitni su nam dobri međusobni odnosi", rekao je Davutoglu.

On je dodao da je "najmanje 500 godina osmanske istorije na ovim područjima", te da se "istorija može kritikovati, ali ne i odbaciti".

"Ja nisam govorio o neosmanizmu, vec o zajedničkoj prošlosti, mi smo deo toga, dođite da sprijateljimo gradove i zemlje, to mi govorimo. Želimo stvaranje zajedničkog ekonomsko i kulturno integrisanog Balkana na kojem ljudi nisu posvađani, rastrgani i udaljeni jedni od drugih", poručio je Davutoglu.

On je naglasio da BiH treba što pre da formra državnu vladu, kako bi ta zemlja postala važno ekonomsko i turističko mesto u Evropi.

"Ovako, stvara se slika područja na kojem svaki tren može iskrsnuti neki problem", rekao je Davutoglu.

Turski ministar će danas prisustvovati svečanoj dodeli zvanja počasni doktor nauka Univerziteta u Tuzli, a završetak meseca Ramazana, muslimanskog meseca posta, proslaviće sa poglavarom Islamske zajednice BiH Mustafom Cerićem i bošnjačkim članom Predsedništva BiH Bakirom Izetbegovićem.

Tokom dana Davutoglu će se sastati sa članovima Predsedništva, visokim predstavnikom i liderima bošnjačkih stranaka.

POVEZANE VESTI

Ponedeljak 29.08.2011. 14:17
...vi koji ste na "miran" nachin masakrirali 1 500 000 jermena i ko zna koliko stotina hiljada kurda hocete da nas nauchite mirnom suzivotu......obratite se vashim uchenicima ustashama, mudzahedinima u bosni i shiptarima....
Ponedeljak 29.08.2011. 14:26
Multietnički po principu 90-10. Kao što je Hrvatska multietnička sa 3% Srba. Kao što je okupirana srpska teritorija Kosovo multietničko sa ne više od 10% Srba. A sa druge strane Srbija je država sa najviše izbeglica u Evropi.
Ponedeljak 29.08.2011. 14:30
Telegram.- Mi obična raja smo politički pismeni da razumemo ono što je rekla Merkelova. Posle prijema Hrvatske u EU uspostavlja se ponovo istorijska granica između Evrope i Osmanske imperije. Neka Turkish airlines kupe JAT i naprave liniju Lađevci - Beograd - Istambul - Berlin. Voli vas vaš muftija, a lude Srbe ko jebe.-Stop.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online