Sreda 1. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
6
Subota 27.08.2011.
06:37
Press A

Jovanka Broz bila ruski agent

Jovanka Broz, nekadašnja "prva dama" socijalističke Jugoslavije, Josipu Brozu Titu poslata je iz Moskve kao agent sovjetske službe NKVD, piše beogradski "Pres".

Jovanka i suprug joj Tito
 

Tajne beleške najpoznatijeg Titovog biografa Vladimira Dedijera čuvane u Arhivu Slovenije, koje je "Presu" dostavio novinar i publicista Pero Simić, osim što su dokazale da je Broz za vreme španskog građanskog rata bio vođa zloglasne jedinice NKVD-a za likvidaciju nepodobnih komunista, otkrivaju i veliku Jovankinu tajnu da je uoči dolaska na mesto Titovog ličnog sekretara, devet meseci provela na školovanju u moskovskoj obaveštajnoj akademiji "Đeržinski".


Titova domaćica

Vladimir Dedijer je to saznanje zabeležio u razgovoru sa čuvenim slovenačkim komunistom Josipom Kopiničem, koji je krajem osamdesetih Dedijeru svedočio da je Ivan Stevo Krajačić, posleratni visoki komunistički funkcioner u Hrvatskoj, Jovanku polovinom 1945. poslao u Moskvu na devetomesečno "školovanje" na moskovsku obaveštajnu akademiju.

- Kad se vratila u Jugoslaviju naprasno je postala Titova domaćica - zabeležio je Kopiničevo svedočenje Dedijer.


Mladu Ličanku Jovanku Budisavljević, zapravo je, preko Aleksandra Rankovića "preporučio" Titu njen ratni komandant Đoko Jovanić.


- Jovanka je po završetku obuke u moskovskoj akademiji postala Titova sekretarka, a indikativno je što se to dogodilo čim je umrla Titova ratna ljubavnica Davorjanka Paunović - kaže Pero Simić, autor više biografija o Josipu Brozu.

Za Jovanku Broz se do sada često spekulisalo da je radila za strane obaveštajne službe, a, kako kaže Pero Simić, ovo otkriće koje nedvosmisleno utvrđuje da su se njeni nalogodavci nalazili u Moskvi do kraja razotkriva i misteriju o njenom naprasnom uklanjanju iz društveno-političkog života Jugoslavije nekoliko godina pred Titovu smrt.


Interesi stranih službi

Tito se sa Jovankom pojavljivao sve do jeseni 1977. godine, kada je naprasno izbačena sa spiska putnika u okviru obilaska SSSR-a, Kine i Severne Koreje.


To je proizvelo veliku aferu u zapadnim medijima koji su pisali o sukobu američke i sovjetske tajne službe, u iščekivanju "dana D", kako su zvali očekivan dan Titove smrti. U "Herald tribjunu", evropskom izdanju "Njujork tajmsa", čak je objavljeno da je u izvorištu sukoba činjenica da je Jovanka Srpkinja koja je htela da osigura svoje pozicije ubacivanjem prosrpskih elemenata u vrh države uz "prorusku konspiraciju"

POVEZANE VESTI

Subota 27.08.2011. 07:56
A ja мислио да је она "пала" на шарм оног непоменика!? Сви у оној власти(као и у овој!) су били нечији шпијуни и радили за некога,само не за Србију и Србе,тако да је небитно ко ју је послао!
Subota 27.08.2011. 08:30
jos jedna izrecena glupost.
Subota 27.08.2011. 11:51
Nista novo kod komunista, uvek su i svi bili neciji agenti. Ovaj broz kojeg znamo a koji nosi indetitet pravog, poginulog broza je radio za svakog pomalo: prvo agent NKVD-a i egzekutor komunista, kasnije Americki covek i mason. Nista nije za cudjenje da su sovjeti postavili svog "coveka" u njegov krevet, tako je to islo kod njih stalno
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
  • 2024 © - vesti online