Ponedeljak 13. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
5
Četvrtak 18.08.2011.
20:08
Blic, Vestionline A

Skoplje: Aleksandru Makedonskom podižu antički grad

Skoplje kakvo danas znamo i kakvo pamte starije generacije za tri godine biće neprepoznatljivo. Bronzani spomenici, antičke palate, mostovi, široke kupole i, kao vrfunac, trijumfalna kapija nisu deo naučne fantastike i čudesnog arheološkog poduhvata iskopavanja davno nestalog grada, već deo projekta "Skoplje 2014" posvećenog ponosu makedonske nacije - Aleksandru Makedonskom.

Prva faza ovog projekta, podizanje kolosalnog spomenika Aleksandra Makedonskog u centru Skoplja je već gotova. Imperator visok 22 metra je u međuvremenu dobio i svoje čuvene falange, a preostalo je da mu se izgradi i mesto za boravak, odnosno antički grad.

Mišljenja o projektu "Skoplje 2014" su najblaže rečeno podeljena. Dok mnogi smatraju da je podizanje antičkih građevina u 21. veku "kreiranje lažnog identiteta mlade države", za druge je to neophodan korak ka modernizaciji makedonske prestonice. Većina se, ipak, slaže u jednom - ovi projekti mnogo koštaju.

Za tri godine Makedonci će u svom glavnom gradu imati Trijumfalnu kapiju koja će se zvati "Makedonija". Gigantski spomenik Aleksandru Makedonskom je već postavljen, a njegov zvanični naziv je "Ratnik na konju".

"Ratnik na konju" se za sada nalazi na glavnom skopskom trgu, a za tri godine to će biti mesto nalik Tajm Skveru u Njujorku. Makedonci se svetu pokazuju ne samo kroz svoju antičku tradiciju, već i pravoslavlje pa će trgom pored spomenika dominirati i velelepna nova crkva.  

U planu je i izgradnja nove zgrade Sobranja (parlamenta) koja će podsećati na nemački Rajhstag. A duž Vardara nalaziće se "antičke palate". Preko reke će se protegnuti tri nova mosta sa 58 kipova, dok će u samom centru grada biti podignuto još 30 spomenika. 

Na levoj strani reke nićiće četiri objekta namenjena državnoj administraciji, uključujući i antičku palatu nove zgrade Muzeja. Novo zdanje Ministarstva za spoljne poslove krasiće skulpture poznatih svetskih državnika: prvog američkog predsednika Džordža Vašingtona, ruskog cara Petra Velikog, kineskog generala Sung Cua, a možda i nekadašnjeg britanskog premijera Vinstona Čerčila...

Ovaj koktel stilova i epoha sagrađenih za svega nekoliko godina izazvao je protest tamošnjih arhitekata. Burno je reagovala i javnost zbog ogromne količine novca koja će se potrošiti na "preporod" glavnog grada i "vraćanje duga istoriji od pre Drugog svetskog rata", kako su vlasti objasnile ovaj projekat. 

Koliko će država izdvojiti iz budžeta za transformaciju skoplja javnosti nije saopšteno, a za sada se zna samo da je podizanje "Ratnika na konju" koštalo poreske obveznike oko 5,3 miliona evra što je najveća suma ikada data u Makedoniji za takvu namenu. 

Grčka koja sa Makedonijom vodi spor zbog imena, već je protestovala zbog spomenika Aleksandru Makedonskom, iako se on zvanično ne zove tako. Iz Atine je saopšteno da ovaj projekat krši bilateralne odnose dve zemlje i otežava pregovore o imenu bivše jugoslovenske republike. Grčka je čak zapretila i da će se umešati u evrointegracije svog suseda zbog ovog "provokativnog čina".

POVEZANE VESTI

Četvrtak 18.08.2011. 20:15
Јужна Србија ...
Četvrtak 18.08.2011. 20:20
Они провоцирају и само провоцирају.Прво смо то били ми, а сада грци.Јадна је нација која нема или неће да прихвати своју праву историју,а то је да су они српскога рода.Хоће да присвоје део историје грка.
Četvrtak 18.08.2011. 20:20
Ispade da je Aleksandar Makedonski poreklom iz Skoplja... Ako mu u Atini do sada nisu digli grandiozan spomenik onda mu nije mesto ni u Skoplju. Veliki kompleksi malih, novonastalih, brozovih drzavica...
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
  • 2024 © - vesti online