Četvrtak 2. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
5
Utorak 16.08.2011.
14:38 >> 15:32h
Blic A

Stigle nove čitanke u crnogorske škole

Čitanke sa novom azbukom stigle su u škole u Crnoj Gori. U udžbenicima iz crnogorskog jezika i književnosti osnovci će od septembra učiti azbuku od 32 slova, umesto dosadašnjih 30, pišu beogradski mediji.

U udžbeniku za drugi razred osnovne škole između slova ''ž'' i ''z'' našlo se slovo ''ź'', a između slova ''s'' i ''t'' slovo ''ś''. Korišćenje dva nova slova ''ź'' i ''ś'' biće pravilno i u književnom jeziku, a slovo'' đ'' imaće veću primenu u pisanom jeziku.

Kao primeri su navedeni "śekira" i "źenica", koji se mogu koristiti umesto ''sjekira'' i ''zjenica'', a "nigđe" i "drugđe" umesto "nigdje" i "drugdje".

Čisto da znate kako se pišu ''śekira" i "źenica'' kada budete letovali u Crnoj Gori


U trećem razredu učiće se razlika između standardizovanog, odnosno književnog i nestandardizovanog, odnosno neknjiževnog jezika, pa će deca i dalje učiti da moraju da koriste postojeće padeže, kao i da je nepravilno skraćivati reči.

Iako su uvedena u jezik, dva nova slova se praktično ne koriste u udžbenicima iz drugih predmeta.

Koautorka udžbenika za crnogorski jezik Dušanka Popović objasnila je da je učenicima omogućeno da koriste i jotovanu i nejotovanu varijantu jezika, odnosno da će, na primer, učiti da je pravilno i "đe" i "gdje".

"Jedina razlika je u tome što se poštovala gramatika i pravopis crnogorskog jezika. Mnoge stvari koje su bile nepravilne i dalje su nepravilne", navela je Popović.


Ona je rekla da smatra da gramatiku i pravopis crnogorskoga jezika treba da

Nastava i na srpskom jeziku

 

Vlada i opozicija u Crnoj Gori postigli su načelni dogovor oko upotrebe srpskog jezika u školama i promene Zakona o državljanstvu, što je uslov opozicije da podrži izborni zakon od čijeg usvajanja zavisi dobijanje datuma za početak pregovora o članstvu u EU.

pogledaju ljudi iz struke, kako bi unapredili postojeće knjige.

Međutim, novi udžbenici naišli su na otpor. Tako je Odbor za školovanje na srpskom jeziku iz Berana pozvao roditelje dece koja govore srpskim jezikom da ne kupuju nova izdanja užbenika za crnogorski jezik. Odbor za školovanje na srpkom jeziku u Beranama su formirale dve nevladine organizacije - Centar za ravnopravnost i konstitutivnost srpskog naroda u Crnoj Gori i Srpski kulturni centar Župan Prvoslav.


Član Odbora Branislav Vešović rekao je daje neprihvatanje novih udžbenika prvi potez, pre drugih radikalnijih mera.


"Za sada pozivamo roditelje da ne kupuju udžbenike. Ali, ako do početka školske godine ne bude dogovora o ravnopravnosti srpskog jezika i ako ne bude udžbenika na srpskom jeziku, onda ćemo uputiti apel da se bojkotuje nastava", kazao je on.

Profesori u CG kritikuju politički dogovor oko jezika

Pojedini profesori književnosti kritikuju danas politički dogovor vlade i opozicije kojim se u školama od septembra pored obaveznog crnogorskog jezika uvodi nastava na srpskom i drugim jezicima koji su u službenoj upotrebi u Crnoj Gori.

Profesori su saglasni u oceni da će primena političkog dogovora, koji treba da se realizuje dve nedelje pred početak školske godine, izazvati konfuziju kod dece, nastavnika i roditelja, te da će "probleme osetiti najosetljiviji deo društva - deca".

Profesor crnogorske književnosti na Filozofskom fakultetu u Nikšiću Tatjana Bečanovic kazala je agenciji Beta da politički dogovor "nastavlja sa odvajanjem dece", čime su "široko otvorena vrata nacionalizmu: crnogorskom, srpskom, bošnjačkom i hrvatskom".

"Kompletan obrazovni sistem, zasnovan na građanskim principima, okrenut je naopako. Sada se u crnogorsko školstvo uvode nacionalistički principi", kaže Becanović, i prognozira da je "sledeći korak uvođenje veronauke u škole".

SNS poziva opoziciju da povuče dogovor sa vladom o jeziku

Srpski nacionalni savet (SNS) saopštio je danas da je sporazum vlade i opozicije o jeziku neprihvatljiv za tu organizaciju i ocenio da dogovor po kome srpski jezik u školama uče samo oni koji žele, a da je crnogorski obavezan za sve "predstavlja najteži akt diskriminacije Srba do sada viđen".

SNS je u reagovanju pozvao opoziciju da "odmah povuče datu saglasnost na predloženi sporazum", jer je on "akt diskriminacije" i "ne odražava faktičko stanje u jezičkoj strukturi stanovništva Crne Gore".

"Sporazum predstavlja očiglednu opasnost, koja će podupiranjem asimilatorske koncepcije državne vlasti u budućnosti ishodovati nestajanjem srpskog jezika iz obrazovnog sistema", ocenio je predsednik SNS-a Momčilo Vuksanović.

POVEZANE VESTI

Utorak 16.08.2011. 14:45
Код мене се у селу и каже ``ђе``, па не говоримо црногорским који узгред буди речено не постоји сем код Ђукановића и његових криминалаца.
Utorak 16.08.2011. 16:21
HOCE LI I NEKI BROJ IZMISLITI???
Utorak 16.08.2011. 15:46
Која накарада српског језика.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online