Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Sreda 10.08.2011.
15:21
Vestionline A

“Srebrenica među najvećim propustima UN“

Odlazeći šef mirovnih snaga Ujedinjenih nacija, poznatih i kao "plavi šlemovi", Alan Le Roj rekao je da među najveće propuste snaga UN 1990-ih ubraja događaje u Srebrenici, genocid u Ruandi i Somaliji, kada trupe nisu mogle ili nisu reagovale.

Plavi šlemovi pravili ozbiljne propuste 90-ih godina

"Bile su tri tragedije, tri greške i od tada smo se strahovito promenili", rekao je francuski diplomata, koji krajem ove sedmice napušta kancelariju u Njujorku, prenela je agencija AFP.

Snage UN pre pet godina i sada ne mogu da se uporede, rekao je on ukazavši da su se te snage u ogromnoj meri reformisale da bi postale više profesionalne snage.

Le Roj je ispričao da je komandantima UN snaga tada naredio da moraju da ostanu u svojim bazama iako su u opasnosti.

"Za mene, ne može da postoji sindrom Srebrenica. To je bio slučaj u Obali Slonovače, u Sudanu. U Darfuru bilo je momenata kada su mirovnjaci bili pod pretnjama", rekao je odlazeći šef mirovnjaka.

"Da sam prihvatio evakuaciju, kredibilitet mirovne misije bio bi izgubljen. Svaki put rekao sam - ne. U svakom slučaju nije bilo lako", naglasio je Le Roj.

Rastuća međunarodna nestabilnost i ekonomska kriza stavljaju pred mirovne snage UN mnogo veće zahteve, iako one pokušavaju da privedu kraju operacije, podvukao je šef 120.000 "plavih šlemova".

UN žele da obustave svoju operaciju u Istočnom Timoru iduće godine kao i da počnu sa povlačenjem svojih snaga iz Liberije, Obale Slonovače i sa Haitija, rekao je Le Roj.

Ali, mirovnjaci su započeli i dve nove misije - zajedno sa vojskom Etiopije u sudanskom nemirnom regionu Abieji i u novoj državi Južnom Sudanu, ukazao je odlazeći šef mirovnih snaga UN.

"Postoje i druge zemlje u koje možemo da budemo pozvani", istakao je Le Roj dodavši da je već u toku planiranje misije posmatračkih snaga u Libiji, ako se, ikad, postigne obustava vatre.

Le Roj je rekao da ima političara koji kažu ''mi želimo da budemo suverena zemlja'' i hoće odlazak mirovnjaka, ali narod u opasnosti nikada neće reći ''želimo da odete'', zaključio je Le Roj.

POVEZANE VESTI

Sreda 10.08.2011. 16:46
Muslimanskom rodu i porodu preporucujem da na internetu Youtube pogledaju "prodati grad".Kad to pogledaju mora da prestanu da laprdaju o njihovoj muci.na racun Srpskog naroda.Nek se preberu izmedu sebe i vide ko je ko medu njima.Srbi nisu nicija ponjava za brisanje pateticnih bolesni mozgova.Rat ste zapoceli sami a drugi zavrsio.
Sreda 10.08.2011. 16:20
ovaj sve zna ko pijetao kad zabije glavu u kokosinjac.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online