Petak 3. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Subota 06.08.2011.
04:13
Vesti A

Razmišljam o predstavništvu RS u Sarajevu

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik rekao je da u Sarajevu i OHR-u sede glavni prekršioci Dejtonskog mirovnog sporazuma, zbog čega se, kako je rekao, odavno razmišlja o otvaranju predstavništva RS u Sarajevu.

Govoreći o formiranju vlasti na nivou BiH, Dodik je rekao da će se BiH, ukoliko nastavi da funkcioniše pod pritiskom, pretvoriti "u lešinu koju neće moći da oživi nikakav kiseonik međunarodne zajednice".

Bosna ne može da živi pod pritiskom: Milorad Dodik


 

"BiH je prema Dejtonu državna zajednica sastavljena od dva entiteta i tri konstitutivna naroda i mi to ne sporimo. Prema Dejtonu, BiH ima samo šest zajedničkih institucija, a danas ima 87 i pretvorila se u aždaju koja bi sve da uvuče u svoju utrobu u Sarajevu! Mi smo zato da se poštuje Dejton, odnosno teritorijalni integritet BiH, njen međunarodni subjektivitet i njena unutrašnja organizacija", rekao je Dodik.
 

On je naglasio da je svojevremeno lider PDP-a Mladen Ivanić pristao da se Srpskoj oduzme fiskalni suverenitet što je, kako je rekao, najkatastrofalnija odluka po RS od Dejtona, te da je upravo zahvaljujući tome "od BiH napravljena aždaja koja danas ima 22.000 zaposlenih sa visokim platama".


Na pitanje koliko je realna priča da predsednik SDP-a Zlatko Lagumdžija ima kao plan ekonomskog iscrpljivanja RS i neprodate BH telekom ili mostarski Aluminijum kao svojevrsne adute, Dodik je rekao da prodaja BH telekoma ne može pomoći FBiH da zakrpi rupe koje su napravili, a da je bivši federalni ministar finansija nedavno govorio da je FBiH pred bankrotom.

Po svetu o Srpskoj šire laži


Dodik je rekao i da u međunarodnoj zajednici postoje oni koji po svetu lažu i šire priču da u RS caruju kriminal i korupcija.
"Ne kažem da nema korupcije i kriminala, ali moraju da poštuju rezultate rada naših institucija. Trebinje je pre nekoliko godina bilo glavno tranzitno područje za šverc droge, a to je sada suzbijeno u velikoj meri. Banjaluka je miran grad, Istočno Sarajevo je danas miran grad, ali oni to ne žele da vide i ne prestaju da proturaju razne priče i vređaju ljude", istakao je Dodik.


Cerić: Dodik vređa muslimane


Poglavar Islamske zajednice u BiH Mustafa Cerić zatražio je u pismu upućenom članovima Predsedništva BiH i Tužilaštvu BiH njihovo izjašnjavanje o, kako je rekao, uvredljivoj retorici prema muslimanima predsednika RS Milorada Dodiika, koja može da dovede do novih sukoba u BiH i na Balkanu. Cerić je takođe rekao je da indiferentnost nadležnih državnih organa prema javno izrečenim predrasudama o muslimanima podstiče ekstremiste i teroriste, te širi strah kod Bošnjaka, posebno kod povratnika.


Muftija nije za zajednički život


Muftija Mustafa Cerić svojim izjavama pokazuje da u BiH nema nikakve realne šanse za zajednički život, ali one neće imati efekta, jer je to sve već viđeno i svi su već naučili da stanje stvari u BiH i RS stoji sasvim drugačije, izjavio je izvršni sekretar SNSD-a Rajko Vasić.


"Onaj ko želi jedinstvenu BiH i koji želi proklamovanu multietničnost i multikonfesionalnost ne može tako da priča sa ukućanima, jer Srbi, Hrvati i Bošnjaci su ukućani BiH", rekao je Vasić komentarišući Cerićevo pismo državnim institucijama BiH.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online