Sreda 1. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Petak 18.12.2009.
12:05
M. Jakšić - Vesti A

Zagreb opasno provocira Srbiju

"Hrvatski šef diplomatije samoinicijativno poslao predstavnika u Hag da svedoči protiv Srbije, Mesić ide na Kosovo baš na pravoslavni Božić i sad se čudimo zašto je Tadić otkazao posetu Zagrebu", kaže za "Vesti" Slobodan Uzelac, potpredsednik Vlade Hrvatske.

Kao i pojedini hrvatski analitičari, koji u poslednje vreme zagovaraju veće razumevanje Zagreba za probleme Beograda i Banjaluke, i potpredsednik hrvatske vlade Slobodan Uzelac smatra da aktuelni potezi hrvatske spoljne politike prema Srbiji i Republici Srpskoj nisu dobri.


Nema jednostavnog rešenja

 

Pojedini komentatori smatraju da je u odnosima Hrvatske prema Srbiji i RS Mesiću zakazao elementarni politički sluh?
- Bilo koja dogma, oko bilo koje zemlje, nije dobra. Kad je reč o BiH i RS, podsetiću na poslovicu koja kaže da za složene situacije uvek postoji jednostavno rešenje - pogrešno. Ovde nema jednostavnog rešenja. Pomoć spolja je potrebna, ali diktat spolja je štetan.

- Ministar spoljnih poslova Gordan Jandroković je svojevoljno i samoinicijativno, bez znanja vlade prijavio Hrvatsku za raspravu o Kosovu na Međunarodnom sudu u Hagu. To nije odluka vlade. Ni na jednoj njenoj sednici se nije raspravljalo o slanju pravnih eksperata ili bilo koga drugog u Hag da tamo svedoče u korist Kosova i protiv Srbije.

Već smo preživeli jednu kriznu situaciju u odnosu s Srbijom priznanjem Kosova. Ovo sada je sada nešto najgore što nam se ovde u Hrvatskoj moglo dogoditi kad je reč o odnosima sa Srbijom. To što je naš ministar uradio nije u interesu Hrvatske, naprotiv, samo joj može doneti neprocenjivu štetu, ocenjuje za "Vesti" Uzelac.

Jandroković je "napao" i Švajcarsku zbog Tompsona. Kako se može dogoditi da već drugi put isti ministar vuče poteze iza kojih ne stoji vlada i da za to nema posledice?
- Moraćemo o tome prodiskutovati u vladi. Ja ću to tražiti. Tako nešto je nedopustivo. Bez obzira na to što trenutna politička, a pre svega ekonomska situacija u Hrvatskoj ne ide naruku nekakvim novim smenama u vladi. Evo, neki dan je na udaru opozicije u Saboru bio ministar Božidar Kalmeta zbog korupcijskih afera u njegovom resoru, ali ne samo HDZ, već i cela koalicija je zauzela stanovište da mora ostati na svom trenutnom radnom mestu.


Zašto?
Zato što smo procenili da ista ova vlada koja je donela mere izlaska iz krize mora taj posao i dovršiti. Samo što nam se onda nameće i pitanje, šta ako se Jandroković nastavi ovako ponašati, šta ako neki drugi ministar ili ministri krenu istim putem? Šta ako se neki ljudi tako ponašaju jer veruju da ih niko neće smeniti kako se vlada ne bi raspala? Stvar je veoma ozbiljna. Videćemo, nešto će se morati uraditi. Jer zašto bi šteta koja kod kuće nastaje zbog uzroka krize bila manje opasna od one koja se javlja dođe li do promašaja u spoljnoj politici.

Dejton na štetu Hrvata


U BiH su najnezadovoljniji Hrvati. Kako gledate na njihov status?
- Njihov problem više ne sme biti tabu tema jer je Dejtonski sporazum najviše oštetio hrvatski narod. Hrvati u BiH trebaju dobiti svoj teritorijalni identitet, ali ni taj njihov, eventualno budući identitet, kao ni bilo koji drugi ne sme biti etnički čist. Svi u njemu moraju biti ravnopravni.

Kako komentarišete odluku Borisa Tadića da odloži najavljenu posetu Hrvatskoj?
- I to je posledica svih tih nepromišljenih poteza sa hrvatske strane. Može li Srbija biti ravnodušna na odluku Stipe Mesića da Kosovo poseti baš na pravoslavni Božić? Dabome da ne može. Ako se moglo očekivati da će Srbija takvu posetu doživeti kao provokaciju na svoj račun, zašto se onda hrvatski predsednik za nju opredelio? To se nije trebalo dogoditi. Reč je jednostavno o neodgovornom Mesićevom potezu.

Ne slažete se ni sa hrvatskom politikom prema BiH, posebno RS?
- Na jednoj strani se ovde insistira na BiH kao suverenoj i samostalnoj državi, veoma često se upravo Srbiji prigovara da ne poštuje suverenitet BiH, a na drugoj strani se praktičnim potezima taj suverenitet ozbiljno dovodi u pitanje. O tome svedoče određeni politički, finansijski i zakonski potezi hrvatske države. Kad govorim o zakonodavstvu onda prvenstveno mislim na pravo glasa koje bosanski Hrvati imaju u Hrvatskoj.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online