Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
3
Četvrtak 04.08.2011.
09:19
Lj. I. - Vesti A

Vatikan uzvraća udarac Hrvatskoj

Sukob hrvatske vlade i dela Katoličke crkve u Hrvatskoj sa Vatikanom se ne smiruje. Po prvi put je Sveta stolica odlučila da prekine ćutanje i kaže svoje viđenje dosad nezapamćenog spora sa Hrvatskom.

Vatikan je saopštio da je sukob u vezi sa imovinom samostana Dajla u Istri crkvene prirode, ali je instrumentalizovan i nastoji se da bude predstavljen u političkom i demagoškom ključu ''kao da se želi naškoditi Hrvatskoj''.

"Naprotiv, odluka Vatikana isključivo teži da se ponovo uspostavi pravda u Crkvi, iako samo delimičnim obeštećenjem'', navodi se u saopštenju iz Vatikana.

Papa Benedikt XVI

Da ne bi sve ostalo u rukavicama Vatikan je odredio i krivca - porečko-pulskog biskupa Ivana Milovana koji je optužen da nije sarađivao u pregovorima s benediktincima iz Praglije pokraj Padove u vezi sa vraćanjem imovine u Dajli.
 

Vatikan podseća da je Kardinalska komisija donela zaključke, koje je papa odobrio, da nekretnine, još u posedu Porečko-pulske biskupije, budu prenesene u vlasništvo hrvatskog pravnog lica Abazia, koje je u vlasništvu opatije Praglija, te je od Biskupije zatražena odšteta toj opatiji kao naknada za dobra koja je Biskupija otuđila ili su ona nepovratna.

Papa Benedikt XVI poništio je presudu hrvatskog suda i doneo odluku da porečka biskupija mora italijanskim benediktincima vratiti samostan i zemljište pokraj Novigrada.

U suprotnom im Biskupija mora u sledećih godinu dana isplatiti četiri miliona evra, odluka je posebne vatikanske komisije.

Vraćen Italijanima: Manastir Dajla kod Novigrada


 

Sporni samostan Dajla benediktincima je oduzela komunistička vlast, a osamostaljenjem Hrvatske isplaćena im je reparacija. Nalazi se uz more s terenom vrednim 30 miliona evra. Uprkos tome benediktinci nakon nekoliko godina ipak su zatražili da im bude vraćen samostan, ali ih je hrvatska strana odbila.

Bozanićeva odbrana

 

Zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić rekao je da bi bezobzirne i uvredljive primedbe na račun pape Benedikta XVI  u svakoj uljuđenoj zemlji morale naići na negodovanje.
 

"Žalosno je suočiti se sa istinom da je u Hrvatskoj gotovo postalo pravilo da se neko može vređati, bez ikakvih društvenih posledica", rekao je kardinal Bozanić koji se i nalazio u tročlanoj papskoj komisiji koja je Benediktu XVI pripremila odluku. Pojedini sveštenici su ustvrdili kako je "papa zapravo obmanut", što se može shvatiti i kao optužba na račun hrvatskog kardinala.

POVEZANE VESTI

Četvrtak 04.08.2011. 09:32
''o prvi put je Sveta stolica odlučila da prekine ćutanje i kaže svoje viđenje dosad nezapamćenog spora sa Hrvatskom.'' Драги новинари узмите књиге у шаке да научите шта, па ћете знати да се овако нешто већ дешавало. Овог пута им неће Срби гинути за ослобођење. Напред Италија!!!
Četvrtak 04.08.2011. 10:43
Поалако ће вам отети све што припада Италији. Тек да вифдите као то изгледа када нама отму по нешто а ви зајапурени само да нам подметнете ногу признате неко чињенично стање. Смејала се коза рогу.
Četvrtak 04.08.2011. 14:03
Vatikan je u pravu kada nastoji da povrati svoju imovinu.To bi trebalo da bude primer nasoj SPC da trazi od Siptara, Srbije i medjunarodne zajednice sve sto joj pripada na Kosmetu.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online