Petak 3. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Petak 18.12.2009.
04:00
Intermezzo.ba A

Pre će se raspasti BiH, nego što će RS nestati

Predsednik Vlade Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je danas će se "pre raspasti sadašnja BiH, koja je stvorena uz pomoć međunarodne zajednice, nego što će nestati RS." On je u obraćanju studentima Fakulteta političkih nauka u Beogradu i Banjaluci rekao je da u nekim glavama "još postoje projekcije da Srpska ima skrivenu nameru da se odvoji od BiH i pripoji Srbiji."

"Mi smo za stabilnost, mir, za odnose sa svima. Nama nije cilj secesija, jer je to opasan i težak problem. Naš cilj je za sada da budemo suvereni u okviru BiH i da ne damo ovlašćenja koja imamo", rekao je Dodik u obraćanju studentima u Banjaluci.


RS je čvrsta: Milorad Dodik
Premijer Srpske je naglasio da je u BiH novo to što su Hrvati, koji su uvek ćutali, pre izvesnog vremena progovorili da hoće svoju republiku.
"Mi ćemo njih podržati samo pod uslovom da ne zadiru u RS, ona ima svoje granice i politička prava", poručio je Dodik.


Dodik je istakao da su odnosi Srbije i RS na zavidnom nivou, naročito posle potpisivanja Sporazuma o specijalnim i paralelnim vezama, dodajući da su mu svi ljudi dragi koji dođu u Srpsku, a naročito oni iz Beograda i Srbije.
"Vlada RS učiniće sve za ravnomeran razvoj Srpske, ali još neki stranci ne dozvoljavaju ulazak investicija, jer žele da na taj način vrše pritisak na političku elitu u RS da prihvati tražene reforme i kreira novi politički sistem u BiH", istakao je Dodik.


Odgovarajući na pitanja studenata o pregovorima na Butmiru, Dodik je rekao da je suština mnogih pregovora unitarna BiH što je mimo Ustava, a na šta RS i njene institucije nikada neće pristati.
"Butmirski proces bez obzira na izjave stranaca nije ni započeo. Taj proces nije mrtav, jer nije ni bio živ", ocenio je Dodik, pojasnivši studentima da je danas u BiH veoma bitna nacionalna pripadnost, ne samo Srba, nego i ostalih naroda.


Identitet u BiH je važan, kaže Dodik, i zbog toga što je politički sistem koncipiran na konstitutivnosti naroda, koji su temelj sistema. On je u obraćanju studentima ponovio da je BiH uređena dvoentitetski i da se sastoji od RS i FBiH, ali je istakao da Srpska u ovom trenutku vraća svoje mesto koje je do 2005. godine izgubila pod raznim pritiscima i degradiranjem njenih institucija.


Navodeći primjer da su bošnjački političari, kao i neki stranci nakon izgradnje zgrade Vlade u Banjaluci izmislili priču da je reč o kriminalu i korupciji, premijer Dodik je rekao da je to njihov kliše "optužiti RS za kriminalizaciju kako bi se unitarizovala BiH".
"Sada imamo situaciju da se BiH promoviše na principu manjine i većine, gdje su Bošnjaci većina, a čiji je cilj vladavina BiH, ali Srbi nisu manjina. RS je usmerena ka evropksim integracijama koje se, nažalost, zloupotrebljavaju raznim ultimatumima i traži se od institucija RS prenos nadležnosti na nivo BiH", istakao je Dodik.


Sve se to koristi sa ciljem centralizacije BiH, naglašava premijer Srpske, ali se, kako je rekao, Srbi tome protive, jer nema autonomije u svetu koja traži manje, nego, naprotiv, svaka traži više.


Komentarišući najnovije odluke visokog predstavnika Valentina Incka o produženju mandata stranim sudijama i tužiocima, Dodik je istakao da su one nasilničke i da su u sukobu sa pravom i pravdom, jer ni u Ustavu niti u Dejtonskom sporazumu ne piše da visoki predstavnik može proglašavati zakon.
"On na to nema pravo. Mi na to ukazujemo i ukazivaćemo s obzirom da su pojedini međunarodni predstavnici napravili mnogo kriminala ne poštujući Dejtonski sporazum", dodao je Dodik, napomenuvši da RS traži promociju slova Dejtona, a ne duha i zbog čega ima problem sa međunarodnom zajednicom.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
  • 2024 © - vesti online