Petak 26. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
6
Sreda 03.08.2011.
12:02

Notice: Trying to get property of non-object in /var/www/arhiva.vesti-online.com/1.0/system/frontend/views/helpers/Authoralias.php on line 10

Notice: Trying to get property of non-object in /var/www/arhiva.vesti-online.com/1.0/system/frontend/views/helpers/Authoralias.php on line 10

Notice: Trying to get property of non-object in /var/www/arhiva.vesti-online.com/1.0/system/frontend/views/scripts/open/news.phtml on line 73
A

"Irinej nas udaljava od EU"

U situaciji kada Kosovo gori, patrijarh Irinej umesto da ide tamo i brani svetinje, šeta po severu Crne Gore. Širi priču da smo jedan narod, jedna istorija, jedna kultura...Naravno da nam izborni zakon u parlamentu nije prošao. Zbog nekih iz Srbije koji su uticali na naše opozicione partije, izgubili smo mogućnost da dobijemo datum početka pregovora za ulazak u EU - kaže za "Vesti" Miodrag Vuković, funkcioner Demokratske partije socijalista (DPS), poslanik i predsednik Odbora za evropske integracije Skupštine Crne Gore.

Opet vam je Srbija kriva...

- Nisam kazao da je Srbija kriva. Krive su političke strukture iz Beograda koje vrše destrukciju u Crnoj Gori, pa je to uticalo na našu opoziciju.

Koje političke strukture?

- One koje još uvek u programu imaju veliku Srbiju, a tu spada Socijalistička partija Srbije, radikali, DSS... Jel' to mali broj partija?

Kazali ste da i problem Kosova ima veze sa vašim zakonom?

- U subotu je u Beogradu, zbog problema na Kosovu, održana vanredna sednica Skupštine Srbije na kojoj su bili svi visoki zvaničnici - predsednik, premijer, ministri. A gde je bio patrijarh Irinej? Umesto da ode na Kosovo, on je u to vreme šetao po severu Crne Gore. I naš izborni zakon nije prošao. Nije to slučajno.

Zadnja rupa na svirali

 

Danas je oblačno. Jel' Srbija kriva što je i vreme na Jadranu loše?


- Ne znam šta vam je. Nije meni Srbija ni za šta kriva, samo želim da znate da sam Crnogorac koji ima svoj jezik, kulturu, crkvu... Dosadilo mi je da nas Srbi svojataju, a u isto vreme smatraju zadnjom rupom na svirali. Nacionalna zajednica Crnogoraca formirana je u Srbiji poslednja, a jednog našeg političara je na sastanku u Lovćencu ubila kap dok je pregovarao. Nije lako biti Crnogorac.

Zar nije pametnije da je na Kosovu branio srpske svetinje, umesto što je po našoj zemlji širio propagandu da smo jedan narod, jedna država, jedna istorija i jedan jezik.


Zar nismo?

- Nismo! Guslali smo zajedno, guslali, ali nema više.

Zar se 42 odsto vašeg stanovništva nije izjasnilo da govori srpskim jezikom?

-Jeste.

Podgoričke "Vijesti" pišu da prema Kosovu imate čak sedam ilegalnih prelaza na kojima buja šverc, znate li za to?

- Znam, ali moram da kažem da ne znam. Te novine koje se isto zovu kao vaše, šire neistine. Kada sam jednom rekao glavnom uredniku da me je pogrešno preneo i da nije istina ono što je objavio, kazao mi je da on ne prodaje istinu nego novine.

Jel' vi to rekoste da se crnogorske i srpske novine isto zovu?

- Dobro, ne isto, slično.

O tome govorimo, ako se razumemo?

- Naravno da vas razumem.

Pa zašto se onda ljutite na tvrdnje da Srbi i Crnogorci govore isti jezik?

- Crna Gora se, za razliku od Srbije, iskobeljala iz mitomanskog mišljenja. Mi smo danas jedna savremena država koja želi da bude deo Evrope. Dosta nam je demagogije i populizma.

POVEZANE VESTI

Sreda 03.08.2011. 12:09
Da sam Njegoš prošeta Lovćenom, ova žbunjara bi ga optužila za destrukciju.
Sreda 03.08.2011. 12:18
Вуковићу, а на ком језику си завршио факултет и где? На српском језику и то у Београду. Срам те било. А где су ти деца? У БГД! Уопште ми није јасно зашто они у БГД уписују средње школе без поладања пријемног? Такође, и на факултете се уписују ван уписних листа. Остављено је за њих на сваком факултету одређен број слободних места. Надам се да ћемо променом власти извршити и промену постојећих неправди у школству.
Sreda 03.08.2011. 13:41
Opet ovaj majmun.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
  • 2024 © - vesti online