Četvrtak 2. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Utorak 02.08.2011.
13:04
Ž. Marković - Vesti A

Oficire Hrvate prekrstili u Srbe

Nekoliko desetina oficira u Oružanim snagama BiH suočilo se sa činjenicom da im je u službenim vojnim dokumentima promenjena nacionalnost, a da za to nisu ni znali sve dok nisu otpušteni iz službe!

IMA LI KRAJA SKANDALIMA: Oficir bosanske vojske
 

U javnost RS dospele su informacije da je jedan broj pripadnika Oružanih snaga BiH već godinama, zbog haotičnog stanja u vojnom birokratskom aparatu, zaveden pod "pogrešnom nacionalnosti", čime se grubo krše njihova ljudska prava.


Do ovog otkrića došlo se sasvim slučajno, kad je u prošlogodišnjem talasu otpuštanja profesionalnih vojnika otkriveno da je jedan Hrvat u vojnoj evidenciji godinama uredno vođen, a na kraju i otpušten kao - Bošnjak.

Na njegovom otpusnom listu je stajalo da je on Bošnjak, samo zbog toga što se u vojnoj formaciji nalazio na mestu na kojem su trebali biti raspoređeni pripadnici bošnjačkog nacionalnog korpusa.


Parlamentarni vojni poverenik BiH Boško Šiljegović ustvrdio je u svom izveštaju da se ne radi o izolovanom slučaju, nego, po svoj prilici, o raširenoj praksi u OS BiH. U izveštaju se navodi se da je tokom prošle godine otkriveno više ovakvih slučajeva, i to samo zahvaljujući činjenici da su neki od tih ljudi prijavili da se u vojnoj evidenciji, bez njihovog znanja, vode pod drugom nacionalnosti.


Nedavno je otkriven slučaj sa Pala, gde je jedan pripadnik Oružanih snaga, inače Hrvat, "prekršten" u Srbina, zbog toga što je u Oružane snage stupio kao pripadnik nekadašnje Vojske RS.


Vojni analitičar Gostimir Popović ocenjuje za "Vesti" da ovaj slučaj, na prvi pogled, daje neozbiljnu sliku o stanju u OS BiH, ali naglašava da se u celoj priči treba baviti suštinom.
 

- Ta vojska je od samog svog osnivanja nakaradno postavljena i ovo je samo jedna od brojnih slika stvarnog stanja. Ne bi me iznenadilo ni da se uskoro zabrane određena srpska imena na oficirskim pozicijama. Ali, ne treba tu kriviti Bošnjake jer oni samo koriste situaciju koju im Srbi dopuštaju već godinama - kaže Popović.

Znao da je upisan kao Bošnjak


Zamenik ministra odbrane BiH Živko Marjanac rekao je banjalučkim medijima da je prekrštavanje vojnika ustvari administrativna zavrzlama u kojoj su neki od njih pokušali da okrenu situaciju u svoju korist kako ne bi bili otpušteni iz službe. On je naveo da je jedan od prekrštenih oficira najverovatnije znao da se vodi kao Bošnjak, ali da je to pometnju oko nacionalnosti iskoristio da podnese žalbu vojnom povereniku i tako obezbedi da se na poslu zadrži još nekoliko meseci.

POVEZANE VESTI

Utorak 02.08.2011. 13:44
Ау ала је то катастрофа,надам се само да неће бити никаквих санкција! хахаха па знају сви које порекло воде сви ти бошњаци и околни саплеменици. Покрстише их али ето увек им се врати одакле потичу,па то ти је. Не да им се да забораве! Ајмо БоТа сад један сплет извињења и подршке,немој да чекају људи!
Utorak 02.08.2011. 15:41
NIKO I NIJE POGRESIO SVI SU U BIVSOJ JUGOSLAVIJI CISTI SRBI OSTALI SU PRAVILI NEKA NOVA POREKLA HRVAT BOSNJAK CRNOGORAC SLOVENAC. SVI SU TO MOJ BRASO CISTOKRVNI SRBI !!!!!!!!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
  • 2024 © - vesti online