Subota 27. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Utorak 26.07.2011.
03:21
Večernje novosti A

Bosanski lonac pred raspadom

Pravi razlog zbog kojeg Savet ministara BiH nije formiran ni deset meseci posle izbora je to što ova zajednička institucija nije mnogo važna, jer je pravi centar moći u etničkim zajednicama - tamo gde je oduvek bio u skladu sa Dejtonskim sporazumom!

Stiven Majer
 

Ovo u intervjuu beogradskim “Novostima” kaže bivši analitičar CIA za Balkan i od nedavno član vašingtonske konsultantske firme TSM Stiven Majer.


- Ne postoji pravi osećaj nacionalne zajednice u BiH i prema tome, nema ni stvarne potrebe da se stvori potpuno centralizovana politička vlast i moć kako to žele neki krugovi u međunarodnoj zajednici - istakao je Majer.


Da li i u procesu formiranja Saveta ministara vidite sukob unitarističkog i decentralističkog koncepta i koja je po vašem mišljenju, partija odgovorna za blokadu izvršne vlasti?
- Naravno. Taj sukob traje još od potpisivanja Dejtona. To je hronični problem zemlje i zato je teško krivicu svaliti na samo jednu partiju. Ali, najveći problem su zahtevi za centralizovanu moć i autoritet, koji su obična fikcija. Nažalost, ta fikcija je još u glavama nekih međunarodnih aktera u zemlji.
 

Incka treba ukinuti

Kako gledate na to da je u BiH još prisutna Kancelarija visokog predstavnika?

- Visoki predstavnik se održava u BiH, jer međunarodni političari, koji se bave Balkanom, očito žive u prošlosti. Oni se drže ideje i rešenja od pre 20 godina koje ne odgovaraju stvarnosti. Visoki predstavnik i njegova “bonska ovlašćenja” više nemaju nikakav značaj u BiH. OHR je odavno beskoristan i treba ga ukinuti.
Visoki predstavnik za BiH je trenutno Valentin Incko.

Šta u tim uslovima očekujete od rada novog šefa delegacije EU u BiH Petera Sorensena, koji bi u Sarajevo trebalo da stigne već u avgustu?

- Imenovanje Sorensena treba da se vidi, pre svega, kao pokušaj EU da preuzme aktivniju ulogu u BiH, a posebno kao protivtežu SAD. Evropa bi trebalo da ima stav nezavisan od SAD. A njegov glavni zadatak je da BiH približi članstvu u EU.


Da li će sa Sorensenom doći do promene odnosa EU i SAD u BiH?

I Brisel i Vašington žele BiH u EU i NATO. S tim što se EU više zalaže za decentralizovanu vlast i politički autoritet. Sorensenovo imenovanje takođe bi trebalo da “razvodni” jak američki autoritet u zemlji iz prošlosti. Zapravo, sve ovo nam govori da BiH postaje sve manje važan region za SAD.


Nekompletna vlast, duboke nacionalne i verske podele, neefikasne institucije samo su neki od problema koji će dočekati Sorensena?

Sorensen će morati da se prilično duboko udubi u politiku i ekonomiju BiH i to će ga verovatno dovesti u suprotnosti sa domaćim političkim liderima. Drugi problem je što će on biti samo još jedna od mnogobrojnih međunarodnih ličnosti u zemlji koja će savetovati domaće lidere.

POVEZANE VESTI

Utorak 26.07.2011. 07:26
Од великих промјена нема ништа јер нико од главних играча САД, ЕУ, Русија и остале балканске државице нсу спремне за велике промјене. То је и речено ових мјесеци из свих метропола.
Utorak 26.07.2011. 17:10
Одавно то и није неки ''лонац'' него трула шерпетина! Изгледа да се полако назире крај утопије о ''Југославији у малом'' и подела је једино решење! Боље добре комшије него лоша браћа!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online