Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Nedelja 24.07.2011.
16:56
A

“Sa Sorensenom samo po Dejtonu“

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je da će sarađivati sa specijalnim predstavnikom Evropske unije u Bosni i Hercegovini Peterom Sorensenom ako bude poštovao Dejtonski sporazum i ustavno uređenje BiH i ne bude nastojao da kreira novi politički sistem.

dodik traži od predstavnika EU da poštuje Dejton i Ustav BiH

Dodik je kazao da je bilo kakvo nametanje rešenja za RS neprihvatljivo, poručujući da će predstavnici RS biti partneri Sorensenu ako on "ne bude kopija visokih predstavnika u BiH".

"Sorensen je izbor Evropske komisije, koja je u mnogim zemljama prisutna, pa tako i u BiH ima svoju misiju, čiji je on glavni čovek", rekao je Dodik novinarima u Bnajaluci.

Predsednik RS je istakao da Sorensen, kao ni aktuelni visoki predstavnik Valentin Incko, "neće moći da koriste bonska ovlaštenja, jer ona i ne postoje", dodajući da u RS niko neće prihvatiti eventualne smenjivanje izabranih zvaničnika.

Savet EU za spoljne poslove imenovao je Petera Sorensena za svog specijalnog predstavnika u BiH od 1. septembra.

Visoki predstavnik i specijalni predstavnik EU u BiH Valentin Incko predaće Sorensenu mandat specijalnog predstavnika EU 31. avgusta, ali će ostati visoki predstavnik međunarodne zajednice za BiH sa nepromenjenim mandatom.

“BiH nikada neće biti država“

Govoreći o formiranju vlasti na nivou BiH, Dodik je ponovio stav da je BiH složena državna zajednica i da njeni entiteti i predstavnici tri konstitutivnih naroda moraju da daju svoje legitimne predstavnike u zajedničke organe vlasti.

On je optužio političare iz Sarajeva da pokušavaju da promene način konstituisanja državnih institucija tako da "BiH bude država".

"BiH nikada neće biti država. Ona je državna zajednica koju čine dva entiteta i tri konstitutivna naroda i može da funkcioniše samo na način predviđen Dajtonom, uz paritet i poštovanje političkih predstavnika koji imaju 50 posto plus jedan glas", istakao je Dodik.

On je poručio da BiH nema niti će ikada imati državnu vladu, već samo Savet ministara.

Prema njegovim recicma, minimum uslova za razgovore o formiranju vlasti na državnom nivou je da Srbima u Savetu ministara pripadnu četiri ministarstva, među kojima i ministarstvo inostranih poslova, a da kandidat Hrvatske demokratske zajednice BiH bude predsedavajući Saveta ministara.

"Svaka druga ponuda je neprihvatljiva i predstavlja eksperimentisanje i gubljenje vremena. Dok se princip predstavljanja dva entiteta i tri naroda poštovao, ranije se i u težim uslovima formirala vlast na nivou BiH, ali danas političari iz Sarajeva nastoje da promene način konstituisanja zajedničkih organa", ocenio je predsednik RS.

Dodik je danas u Banjaluci otvorio Debijan konferenciju posvećenu informacionim tehnologijama.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online