Subota 27. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Četvrtak 21.07.2011.
16:11
Beta A

"Nikad nisam tražio otcepljenje RS"

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je za ljubljansko "Delo" da nikada nije pozivao na otcepljenje RS od BiH i da mu je to "spretno podmetnuto".

Predsednik republike Srpske: Milorad Dodik
 

Namera je, rekao je Dodik, da "onaj ko želi da ostvari koncept dominacije Bošnjaka nad drugim narodima i tako krši dejtonske principe - ispadne nevin" , a da svu krivicu svali na njega koji se zalaže za poštovanje uloge, statusa i ovlašćenja RS u skladu sa Dejtonskim sporazumom.

Govoreći o hapašenju Ratka Mladića i zločinu u Srebrenici, Dodik je kazao da svako treba da odgovara za svoju krivicu, ali i da "ostaje gorak utisak da zločini nad Srbima ni izdaleka nemaju jednaku pažnju i tretman kao zločini koje su Srbi počinili nad drugima".
Dodik ne poriče da je u Srebrenici počinjen zločin velikih razmera i da krivci moraju biti kažnjeni, ali smatra da su "oni koji su požurili sa kvalifikovanjem zločina kao genocida uradili to iz političkih razloga".
Predsednik RS je podvukao da je RS "realizovala sve zahteve Haškog tribunala i nije sakrila nijednog optuženika". "To su činjenice, a sve ostalo je propaganda prikazivanja Srba kao 'loših momaka' koji su krivi za svo zlo na Balkanu, a i šire", dodao je Dodik za "Delo".

Dodik takođe kaže da RS ništa ne ruši "već se jasno protivi institucijama koje su bile osnovane bez ustavne i zakonske osnove i samo troše zajednički novac, kao što je to Agencija za javne koncesije na nivou BiH".

U razgovoru za slovenački list Dodik je rekao i da "visoki predstavnik nema više šta da traži u unutrašnjim pitanjima BiH".

"Poštujemo dejtonsku ulogu visokog predstavnika i njegov doprinos stabilnosti i miru, ali dalje očuvanje OHR-a samo dodatno potkopava ugled te institucije, jer ne možete sa naklonošću gledati na nekog ko vam nameće zakone bez ikakve pravne osnove", rekao je.

Dodik je rekao da je međunarodna zajednica jedini kohezivni faktor u BiH i da je vreme da se sklopi "mogući dogovor u skladu sa Dejtonom i da međunarodna zajednica svoj angažman redukuje na normalan nivo.

Predsednik RS tvrdi da ne izbegava razgovor o sastavljanju organa na nivou BiH, ali da su problem bošnjačke političke elite, a pre svega (predsednik SDP Zaltko) Lagumdžija koga je optužio da "menja temeljne dejtonske principe zastupljenosti konstitutivnih naroda i rotacije nosilaca ključnih položaja".

Prema Dodikovim rečima, Sarajevo želi "formalno da zadovolji načelo ravnopravnosti konstitutivnih naroda tako da na ključne položaje postavlja Srbe i Hrvate koji su po volji Lagumdžiji, a ne političke predstavnike kojima su Srbi odnosno Hrvati većinskom podrškom na izborima dodelili nesporni legitimitet".

POVEZANE VESTI

Četvrtak 21.07.2011. 17:41
Cim dobijes cvrgu od EU odma nisi ni ziv a kamo li nesto pduzeo na njihovu stetu.Nista nema gore od pokvarenog coveka.
Četvrtak 21.07.2011. 19:28
Срби имају иста права као и други којима је дозвољено да раде шта хоће.Имају право на отцепљење и то ће сигурно и остварити,али морају бити стрпљиви.Ипак је БиХ увек била вештачка творевина која је служила за трговину великих пре свега Европских сила.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
  • 2024 © - vesti online