Četvrtak 25. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Sreda 20.07.2011.
15:28 >> 17:34h
Beta A

Hrvatska: Hapšenje Hadžića dobra vest za Vukovar

Hapšenje poslednjeg haškog begunca Gorana Hadžića hrvatski političari i predstavnici veteranskih udruženja, pre svega iz Vukovara, ocenjuju kao dobru vest koja bi mogla da pomogne u rasvetljavanju sudbine nestalih iz poslednjeg rata.

Goran Hadžić
 

Vest o Hadžićevom hapšenju u vanrednim vestima objavili su svi hrvatski elektronski mediji, kao i portali.

Poslanik Sabora Hrvatske Milorad Pupovac iz Samostalne demokratske srpske stranke ocenio je da je hapšenje Gorana Hadžića dobra vest.

"To je dobra vest za sve one koji su trpeli, za sve one koji su očekivali da će njihovo trpljenje i njihova patnja doći na naplatu kod onih koji mogu biti odgovorni za stradanja njihovih najbližih ili za njihovo vlastito stradanje", rekao je Pupovac za Novu TV.

On je ocenio da je hapšenja Gorana Hadžića, kada je reč o saradnji sa Haškim tribunalom, poslednja prepreka na putu Srbije prema EU.

Josipović: Dobra vest za Srbiju

 

Hrvatski predsednik Ivo Josipović izjavio je da je hapšenje poslednjeg haškog begunca Gorana Hadžića dobra vest za međususedske odnose i samu Srbiju.

 

Bez obzira na to što se s hapšenjima kasni, pravda je spora, ali dostižna, rekao je Josipović i dodao da se nada da će "haški sud na najbolji način odraditi taj posao".

 

Komentarišući, na molbu novinara, činjenicu da su i Hadžić i Ratko Mladić na kraju uhapšeni na području Srbije, Josipović je rekao da to pokazuje da nije u svim zemljama bilo volje za saradnju sa Hagom, ali da je dobro da se vlada Srbije odlučila za punu saradnju.

 

Hrvatska premijerka Jadranka Kosor izjavila je da je hapšenje haškog optuženika Gorana Hadžića dobra vest za čovečanstvo, Hrvatsku i za porodice hiljada žrtava i uskoro najavila naredne korake hrvatske vlade vezane za slučaj Hadžić.

Gradonačelnik Vukovara Željko Sabo izjavio je da je hapšenja Gorana Hadžića "velika vest za Vukovar".

"On je jedna od najodgovornijih osoba za sve što se događalo u istočnoj Slavoniji tokom rata. Očekujem da bi se na suđenju moglo doznati mnogo toga što se događalo za vreme okupacije, pogotovo sudbina nestalih", rekao je Sabo.

Slično misli i sadašnja i ratna direktorka vukovarske bolnice Vesna Bosanac koja se nada da bi Hadžićevo hapšenje moglo da dovede do rasvetljavanja sudbine oko 400 nestalih Vukovaraca.

"Hapšenje je dobra vest za Vukovarce jer se nadamo da će u procesuiranju njegove uloge tokom agresije na grad i njegove okupacije izaći na videlo još mnoge činjenice koje će pomoći rasvetljavanju sudbina onih koji se vode kao nestali" rekla je, kako prenose lokalni mediji, Bosanac.

Hapšenje Gorana Hadžića pozravili su i čelnici više veteranskih udruženja. Predsednik vukovarskog udruženja logoraša Zdravko Komšić izjavio je da je zadovoljan hapšenjem, jer smatra da je Hadžić "jedan od glavnih krivaca za sva zla koja su se događala nakon okupacije Vukovara 1991. godine".

"U to vreme Hadžić je ovde bio gospodar života i smrti te je odredio sudbine mnogih zatvorenih. Smatram da je i ovo hapšenje pripremljeno i dogovoreno i da su srpske službe sve vreme znale gde se on nalazi", dodao je Komšić.

Predsednik Hrvatskog društva srpskih koncentracionih logora Danijel Rehak smatra da je Hadžićevo hapšenje "čin politike i ništa više".

"I u ovome se slučaju pokazuje da, kada im neko treba, skrivaju ga i čuvaju, a kada više nije potreban, uhapse ga bez problema", izjavio je Rehak.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online