Petak 3. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
3
Ponedeljak 18.07.2011.
22:40 >> 06:52h
Beta A

Sanader stigao u zatvor Remetinec

Bivši premijer Hrvatske Ivo Sanader, koga hrvatsko pravosuđe tereti za korupciju, izručen je Hrvatskoj i trenutno se nalazi u zagrebačkom zatvoru Remetinec.

Ivo Sanader
 

Kolona policijskih vozila sa zatamnjenim staklima i rotirajućim svetlima u kojoj se nalazio i bivši premijer prešla je slovenačko-hrvatski granični prelaz Bregana oko 21.30, a oko 15 minuta kasnije stigla je i u zagrebački zatvor.

Ivo Sanader je jedan od osumnjičenih za izvlačenje desetina miliona kuna iz državnih firmi i ministarstava preko marketinške firme "Fimi-media" po kojoj je afera i dobila ime. Protiv njega je hrvatsko tužilaštvo pokrenulo i istragu zbog sumnje da je tokom rata kao zamenik ministra spoljnih poslova dobio proviziju od Hypo banke od najmanje 3,5 miliona kuna (48 miliona dinara).

Sanader je Hrvatskoj izručen iz Austrije gde se u pritvoru u Salcburgu nalazio više od sedam meseci. Uz jake mere bezbednosti, bivši hrvatski premijer u Hrvatsku je stigao automobilom.

On je, prema pisanju medija, iz salcburškog pritvora u kojem se nalazio od 10. decembra prošle godine, krenuo u Hrvatsku oko 18.15 pod jakim obezbeđenjem.

Austrijska policija najpre ga je predala slovenačkim kolegama u tunelu Karavanka između dve države, a zatim su ga slovančki policajci izručili hrvatskim na granici dve države i to na Bregani.

Primopredaja je trajala svega nekoliko minuta. Ispred zagrebačkog zatvora u Remetincu još ranije danas okupile su se brojne novinarske ekipe.

Takođe je protiv Sanadera pokrenuta istraga zbog sumnje da je zajedno s vlasnikom Dioki grupe Robertom Ježićem oštetio državnu firmu JANAF (Jadranski naftovod) za višemilionske iznose. Nedavno je pokrenuta istraga zbog sumnje da je primio 10 miliona evra mita od MOL-a kako bi mađarska naftna kompanija mogla da preuzme upravljačka prava u INA-i.

Sanader je, po hrvatskoj poternici, uhapšen u Austriji 10. decembra 2010. godine.

Protiv njega se vodi nekoliko istraga zbog zloupotrebe položaja i ovlašćenja, ali nije podignuta nijedna optužnica.

On je u početku odbijao izručenje Hrvatskoj navodeći da u toj zemlji ne bi imao pravdeno suđenje. Bivši premijer nedavno se, međutim, predomislio i tražio da bude izručen Hrvatskoj, a njegovi advokati su najavili da će se aktivno
braniti.

Očekuje se da će Ivo Sanader brzo biti izveden na saslušanje u Kancelariju za borbu protiv korupcije i organizovanog kriminala kako bi se izjasnio o sumnjama koje mu se stavljaju na teret.

POVEZANE VESTI

Ponedeljak 18.07.2011. 22:43
Биће му јако тешко у затвору имаће ТВ, јеловник са 5 звјездица, туширање......
Ponedeljak 18.07.2011. 22:53
Lessie se vraća kući nakon zasluženog odmora u austrijskim toplicama...
Utorak 19.07.2011. 12:39
Sanader stigao u zatvor Remetinec. Ajmo tadicu....izvinite,oprostite...jos nisi?
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online