Sreda 24. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
13
Ponedeljak 18.07.2011.
05:18
Vestionline A

Dogovor lidera Srbije, Hrvatske i BiH

Lideri Hrvatske, Srbije i BiH izdali su posle današnjeg sastanka na Brionima zajedničko saopštenje u kojem ističu odlučnost za nastavak politike pomirenja i za rešavanje preostalih otvorenih pitanja.

U Zajedničkom saopštenju Predsedništva BiH, predsednika Republike Hrvatske i predsednika Republike Srbije izražava se podrška naporima vlada tri zemlje da uspostave saradnju i pregovorima, u duhu dobrosusedskih odnosa, rešavaju probleme.

Učesnici sastanka dogovorili su se da nastave da održavaju trilateralne sastnake.

U zajedničkom saopštenju navodi se da su učesnici neformalnog trilateralnog sastanka na Brionima razgovarali o nastavku procesa pomirenja i rešavanja otvorenih pitanja između tri države (nestali, sukcesija, imovinsko-pravna pitanja, granice, itd).

Bilo je reči, dodaje se, i o uzajamnoj političkoj podršci i tehničkoj pomoći u procesu integracije u Evropsku uniju, te o potrebi zajedničkog definisanja regionalne mreže infrastrukturnih sistema i njihovog kandidovanja kao regionalnih projekata za fondove EU.

Saradnja u oblasti bezbednosti i pravosuđa

Posebno se razgovaralo o saradnji u oblasti bezbednosti i pravosuđa, a učesnici su, kako se navodi, pozdravili sve dosadašnje dogovore resornih ministarstava i tužilaštava, posebno sporazume o međusobnom izvršavanju sudskih odluka u krivičnim postupcima, ugovore o izručenju, kao i sve bolju saradnju policija i tužilaštava u predistražnim postupcima.

Saradnja u pravosuđu od izuzetne važnosti

Predsednici pozivaju nadležna državna tela svojih zemalja da nastave s postignutom dinamikom dogovora i saradnje i da stvore zakonske uslove za celovito rešavanje svih pravosudnih pitanja u međusobnom poverenju i saradnji, navodi se u saopštenju.

U saopštenju se dodaje da je na sastanku posebno istaknuta važnost saradnje na pitanjima progona organizovanog kriminala i odgovornih za ratne zločine, pridržavanjem osnovnih načela međunarodnog prava.

Predsednici su ponovili svoju snažnu podršku procesu povratka izbeglica i interno raseljenih, kao i održavanju Međunarodne donatorske konferencije, koja bi pomogla rešavanje problema stambenog zbrinjavanja izbeglih.


Hrvatska da vuče region ka EU

Hrvatska vuče Balkan ka Uniji

Predsednici BiH, Hrvatske i Srbije su se posebno osvrnuli na budućnost zemalja regiona kao punopravnih članica EU, ocenivši da je završetak pristupnih pregovora Hrvatske dokaz kredibiliteta i vitalnosti politike proširenja, i snažan signal zemljama u regionu da nastave reforme i prilagođavanje standardima EU.

Kao buduća punopravna članica, ali i kao sused, Hrvatska je spremna da BiH i Srbiji pruži svu političku i tehničku pomoć i podršku u njihovom procesu pregovora i integracija u Uniju.

Princip solidarnosti i uzajamne podrške jeste osnovni princip na kome tri zemlje žele da grade svoju zajedničku evropsku budućnost, ističe se u saopštenju.

Zajednički projekti infrastrukture


Lideri BiH, Hrvatske i Srbije razgovarali su, dodaje se, i o podsticanju razvoja neophodne infrastrukture u regionu, kao osnovnog preduslova daljeg razvoja preduzetničkih odnosa i rasta preduzetništva uopšte.

Predsednici su se usuglasili da je potreban zajednički "institucionalni fokus" na razvoj infrastrukture, pa stoga pozivaju svoje vlade da imenuju stalno međudržavno veće sa zadatkom da harmonizuje aktivnosti u izgradnji.

Izgradnja autoputeva veliki prostor za saradnju

U oblasti saobraćaja predsednici predlažu svojim vladama planiranje regionalne mreže autoputeva, brzih puteva, železničkih pruga, logističkih centara i razvoja luka na Jadranskom moru i rekama Savi i Dunavu.

Predsednici očekuju da bi ovakva inicijativa doprinela razvoju dobrosusedstva u regionu, definisanju transportne i politike u zajedničkim interesima, rešavanju transportne izolovanosti prostora u regionu i jadranskih luka, kao i ukupnom rastu konkurentnosti svih zemalja regiona.

Radi neometanog i ubrzanog protoka ljudi i roba, predsednici su predložili da se razmotri mogućnost osiguravanja većeg broja graničnih prelaza, kako međusobno tako i prema zemljama EU.

POVEZANE VESTI

Ponedeljak 18.07.2011. 10:18
deca komunista, rade kako im tate i SANU diriguju. svi su oni za uza zid. bez razlike i sto pre. da se spasi sto se spasiti moze.
Ponedeljak 18.07.2011. 09:44
Sledećem sastanku na Brionima će prisustvovati i Jahjaga posle sastanka Stefanović - Tahiri sa Kuperom u Briselu. Onda će Hrvatska snažno podržati kandidaturu unitarne BiH, Srbije i Kosova i svi će biti srećna porodica, do sledećeg rata.
Ponedeljak 18.07.2011. 12:23
Koje li simbolike!To je isto ono mjesto gdje su ustase dogovarale napad na RSK i srpski narod! Tadicu izdajico srpskog roda,slugo masona i sotone...neces obaviti zadatak koji si dobio!Neces unistiti Pravoslavlje i Srbe! Ti si samo brankovic i nista vise!!!!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
  • 2024 © - vesti online