Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
8
Subota 16.07.2011.
09:46
Politika A

Paru iz Srbije oduzete burme u Hrvatskoj

Kada su prošle subote Velemir Stojanović i Marija Đember krenuli iz Nemačke ka Srbiji na zakazano venčanje, nisu ni slutili da će na svoju svadbu stići bez venčanog prstenja, vrednog oko 3.400 evra. Na ulasku u Hrvatsku iz Slovenije, na graničnom prelazu Macelj, carinici su ovom paru oduzeli burme, iako su imali račune za nakit kupljen u Nemačkoj.

Marija Đember i Velimir Stojanović ostali bez burmi u Hrvatskoj
 

Oni su, kako kažu, platili kaznu za navodno neprijavljivanje robe, ali to im nije pomoglo da prstenje dobiju nazad.


– Kada smo automobilom prošli zvaničnu carinsku i pasošku kontrolu i ušli u Hrvatsku, jedan od hrvatskih carinika počeo je da trči za nama i da lupa u prozor suvozača, gde je sedela moja buduća supruga, koja je u sedmom mesecu trudnoće. Nije mi poznat njegov identitet, jer je skinuo pločicu sa imenom sa uniforme, a nije nam pokazao ni službenu legitimaciju. Zaustavio nas je na platformi između dve trake, kojima su neprestano prolazili automobili i pitao nas ponovo da li imamo nešto da prijavimo. Kada smo pokazali papire za prstenje, zatražio je da ih vidi i odneo ih u carinsku kućicu. Posle toga je pretresao automobil – kazao je Velemir Stojanović i dodao da mu je carinik kazao da su napravili prekršaj i da mogu da idu ako plate 1.000 evra. Carinik nije hteo da kaže kakav su prekršaj učinili.
 

Kada je Stojanović, kako tvrdi, odbio da cariniku da novac, na granici su ih držali puna četiri sata.
 

– Nisam želeo da odem dok mi ne vrate burme. Niko nije hteo da mi objasni zašto nam je prstenje zaplenjeno i po kojem zakonu. Kada su podneli prekršajnu prijavu protiv mene, na moje insistiranje su mi dopustili da kažem dve, tri kratke rečenice. Odluka o mom kažnjavanju stigla je faksom od takozvanog Vijeća za prekršaje Ministarstva finansija. Sa službenicom ovog veća pričao sam telefonom i ona me je upozorila da će da pritvore i mene i moju trudnu ženu ako ne platim kaznu. Ni ona nije želela da nam objasni zašto su nam burme oduzete – objašnjava Stojanović.


Najteže je bilo budućoj mami Mariji, koja je bila iznenađena dešavanjima na granici i, kako ističe, neljubaznošću hrvatskog carinika.
 

– Sve vreme nas je maltretirao samo jedan čovek. Stajala sam satima na suncu, na temperaturi od skoro 40 stepeni Celzijusovih. Carinik je počeo da vadi naše stvari iz prtljaga automobila i da ih baca meni u ruke, iako nosim blizance i ne smem da dižem ništa teško – žali se Marija.
 

Tokom ovog incidenta, kako kažu, bezuspešno su pokušavali da uspostave vezu sa srpskom ambasadom u Hrvatskoj.
 

– Kada telefon nije bio zauzet, niko se nije javljao. Posle dva, tri dana, kada smo stigli u Srbiju, razgovarali smo sa nadležnima u našoj ambasadi, koji nam nisu ponudili nikakvu pravnu pomoć niti savet, već su nam odgovorili da je to završena stvar – kaže Velemir, koji već 25 godina živi u Nemačkoj, ali ima samo srpsko državljanstvo.
 

Posle svega, u utorak se vratio u Hrvatsku. Burme je mogao da dobije samo ako ih otkupi od hrvatske carine, što ga je koštalo 18.000 kuna (oko 250.000 dinara).

Hrvatska carina: Sve po zakonu

 

U Carinskoj upravi Hrvatske je potvrđeno da je pre nedelju dana osoba sa srpskim državljanstvom kažnjena na carinskom prelazu Macelj. U zvaničnom saopštenju piše da je "na putničkom ulazu u Republiku Hrvatsku pristiglo vozilo srbijanskih registarskih tablica, u vlasništvu državljanina Srbije. Protiv navedene osobe pokrenut je prekršajni postupak, jer na putničkom ulazu u Republiku Hrvatsku nije prijavio robu – venčane prstenove, po računu u iznosu od 3.339 evra. Zbog počinjenog prekršaja, iz člana 241, tačka jedan, Carinskog zakona, navedenoj osobi je izdata Potvrda o privremenom oduzimanju robe”.

 

Vozilo Velemira Stojanovića, međutim, ima nemačke registarske tablice, što stoji u zvaničnoj prijavi koju su protiv njega preneli hrvatski carinici.

POVEZANE VESTI

Subota 16.07.2011. 10:45
Brate kakav su ovi par, on gradjevinac od 50 godina, a ova mala jadnica od 19, nasla srecu u inostranstvu... Vise me nervira sto se devojke tako ocajnicki udaju da bi dosle do love, zato sto smo velika beda, nego ovi hrvati, svi carinici su stoka, pogotovo sto smo mi "braca" i volimo se...
Subota 16.07.2011. 11:42
Zasto mi imamo ambasadora u Hrvatskoj? Zasto mi drzimo osoblje ambasade u Hrvatskoj, ako se nitko ne moze da javi na telefon? Ili svercaju papricice na Dolcu, da zarade po koju kunicu. Ako nema ambasadora i osoblja u ambasadi, treba zatvoriti ambasadu da ne placaju gradjani troskove bez veze.
Subota 16.07.2011. 12:04
Људи када ћете схватити да ми више немамо државу и да нас нико више не штити? О сељачинама из крватске нећу трошити речи. Они су људима у логорима вадили златне зубе тако да не чуди и крађа бурми...
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online