Utorak 30. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
4
Petak 15.07.2011.
11:16
Nezavisne novine A

“Ganić odgovoran za Dobrovoljačku“

Bivši potpredsednik bosanskog predsedništva Ejup Ganić je odgovoran za sve što se desilo u Dobrovoljačkoj ulici, tvrdi šef Tima MUP-a RS za istraživanje ratnih zločina Simo Tuševljak.

Tuševljak smatra da postoje dokazi da je Ganić odgovoran za zločin u Dobrovoljačkoj

Prema rečima Tuševljaka, predsednik Predsednišva BiH Alija Izetbegović ovlastio je Ganića da vodi Predsedništvo, a iz zapisnika se vidi na koji način je napad planiran i izveden.

Tuševljak je do tih saznanja došao nakon što je pregledao deo zapisnika sa sednice Predsedništva od 3. maja 1992. godine, koji je u posedu banjalučkih "Nezavisnih novina".

Prema zapisniku, na ovoj vanrednoj i proširenoj sednici osim Ganića, koji je predsedavao sednicom, bili su prisutni članovi Predsedništva Stjepan Kljujić i Fikret Abdić, predsednik Vlade BiH Jure Pelivan, potpredsednik Vlade Rusmir Mahmutćehajić, ministar odbrane Jerko Doko i ministar unutrašnjih poslova Alija Delimustafić.

Tuševljak je rekao da se iz materijala jasno vidi ne samo da je Ganić bio odgovoran za događaje u Dobrovoljačkoj ulici, kada je presečena i napadnuta kolona JNA koja se povlačila iz Sarajeva, nego i da je Predsedništvo imalo punu kontrolu nad snagama Teritorijalne odbrane i policije, koje su kasnije napale kolonu.

Kontekst ove sednice je razgovor članova Predsedništva i ostalih visokih funkcionera BiH šta će uraditi s kolonom JNA, koja bi trebalo da se povuče iz Sarajeva.

U vreme sednice Izetbegović se nalazi s generalom Luisom Mekenzijem, komandantom UNPROFOR-ovih trupa, u koloni koja iz kasarne Lukavica prolazi kraj Predsedništva BiH na putu ka komandi Druge vojne oblasti, u kojoj se nalaze opkoljeni i slabo naoružani oficiri i vojnici JNA sa generalom Milutinom Kukanjcem, komandantom Druge vojne oblasti.

Vojska je pristala da oslobodi Izetbegovića, koji je bio u rukama JNA, uz uslov da Izetbegović garantuje bezbedan izlazak vojske iz Komande Druge vojne oblasti.
 

Dok se kolona nalazila na putu od Lukavice ka Komandi, članovi Predsedništva razgovaraju šta uraditi s njom:

(Originalan transkript)


EJUP GANIĆ: Mi smo ovdje dali naređenje komandantu TO da on obezbijedi naredbu da se ne puca na tu kolonu. Evo, Kljujić je izdao.


STJEPAN KLJUJIĆ: I policija isto, sada je bio Juka Pušina i policija neće pucati.


EJUP GANIĆ: U redu. To je jako dobro, tako da je ta naredba otišla da ne pucaju, nego da dozvole prilaz. Ne znam sada detalje kako će to ići, izlaženje Kukanjaca iz kasarne.


STJEPAN KLJUJIĆ: Dobro, to nije naše, mi sada ne možemo više razgovarati o tome. Mi možemo samo razgovarati o razgovorima u UNPROFOR-u.

Tuševljak objašnjava da se iz ovoga vidi da je Ganić odlučio da ne puca na kolonu u kojoj je Izetbegović prilazio Komandi, nego da kolonu napadnu kada Kukanjac bude izlazio iz Komande.


"Ganić dozvoljava 'prilaz' koloni Komandi, ali jasno kaže da 'ne zna kako će ići izlaženje iz kasarne', što govori o pripremi napada na kolonu", rekao je Tuševljak i dodao da je Kljujić faktički rekao da ga ne interesuje šta će se desiti s kolonom koja bude izlazila, jer "to nije naše".

(Originalan transkript)


STJEPAN KLJUJIĆ: Mi sada ne možemo ništa raditi, nego čekamo šta će biti s Alijom. Ako Alija uđe u krug kasarne, oni ga imaju, imaju snajpere, oni mogu ucijeniti da prođe cijela kolona. To nama ne odgovara, odmah da vam kažem. Mi smo imali Kukanjca, imali smo Aliju. To je ispaćaj za državu, ali mogli smo na to pristati, da zamijenimo njih dvojicu. Ali da nam sada izvuku opremu i to sve i da pomjeraju artiljeriju i tenkove, to nam ne odgovara. Njihovi tenkovi u gradu nemaju više municije.


FIKRET ABDIĆ: S tim što je Alija zarobljen, a Kukanjac nije. Jer Kukanjac je, on u stvari komanduje i došao je, njegove su snage slabije od naše teritorijalne odbrane. To je drugi odnos. On ratuje i komanduje. Ima slabije snage. Alija radi jedan politički posao, došao, sleti na aerodrom, hoće da ide u Predsjedništvo. On ne komanduje, on ne ratuje. Ovaj je u ratu. Kukanjac je u izravnom ratu. On komanduje i okružen je s teritorijalnom odbranom našom, zahvaljujući nemoći njegovoj.


Prema Tuševljakovom mišljenju, ovo je krunski dokaz da Predsedništvo ne želi pustiti kolonu da izađe iz Sarajeva, te želi izvući Izetbegovića iz kolone kod Predsedništva i ne dozvoliti da Izetbegović ode s kolonom u Komandu Druge vojne oblasti, jer, po Kljujićevim rečima, "ako Alija uđe u krug kasarne, oni mogu uceniti da prođe cela kolona", što njima "ne odgovara".


Vidljivo je da je napad planiran čim uspeju da izvuku Izetbegovića iz opasnosti jer su svesni da su snage Teritorijalne odbrane jače od JNA, čiji tenkovi "u gradu nemaju više municije".

(Originalan transkript)


STJEPAN: Molim vas, ako se ne puca nije nikakva izdaja, nije pogrešna komanda. A oni se u povratku mogu sačekati. Nemoj, bogati, sada ko je pripravan ko nije, ja ovdje 35 dana ležim tu svakodnevno.


ALIJA DELIMUSTAFIĆ: Šta imam koristi od toga što ti ležiš?


STJEPAN: Pa dobro sada, ti i ja bismo mogli poslije razgovarati, nemoj pred svima sada.


JURE PELIVAN: Čuli smo prvu informaciju da je krenuo. Sada drugu na sjednici da osam vozila ide. Treću pretpostavku može sve povući s Alijom. Ima li Alije, nema li Alije. On jeste talac. Sigurno je to.


MARIOFIL: On je zarobljenik terorističke organizacije.


FIKRET ABDIĆ: Ali mi moramo znati šta je on. Moramo dobiti papir šta je on. Mi ne znamo. Mi moramo oficijelno biti obaviješteni, to može uraditi vojska. Ona obavještava Predsjedništvo. Organizujte se kako god znate, mi smo zarobili predsjednika Predsjedništva. Mi smo uradili s njim to i to. Njegov je to status. Onda se mi određujemo prema tom činu. Mi ne znamo uopće njegov, niti on zna svoj status.


Tuševljak objašnjava da Kljujić jasno stavlja do znanja da pripadnici policije i teritorijalne odbrane "ne čine izdaju" ako puste kolonu da prođe ka Komandi, jer se kolona ionako "može sačekati na povratku".

(Originalan transkript)


EJUP GANIĆ: Ne znam, valjda da on sam krene u koloni nekakvoj.


MAHMUTĆEHAJIĆ: Ama ne znamo je li to odluka, nagađamo Ejupe. Može li se provjeriti? Ako je to odluka da on ide, recite mi, molim vas lijepo, pa da se mi o toj odluci izjasnimo. Ne znam uopće o čemu se radi. Ovdje niko ne zna. Nagađamo se, svađamo se. O čemu je riječ? S kim ide predsjednik, dokle ide, gdje ide poslije, ko ide s njim? Je l to znate ili ne znate?


JERKO DOKO: Jedina neborbena kasarna je ta tu, tu su svi oficiri koji su povučeni iz Hrvatske. Molim vas, oni vode ove borbe i sada treba odatle da se izvuku i da nas sravnaju. Još jednom ponavljam, preuzmite na sebe odgovornost.


DELIMUSTAFIĆ: ...mozak oficiru koji je kriv za hiljade mrtvih dosad. Ne Kukanjca, nego mozak. Tu je sedam-osam pukovnika.


STJEPAN KLJUJIĆ: Da kažemo Alija i Kukanjac naprijed, ostali stop? Imamo li to snage da kažemo?


U ovom trenutku sagovornici, govori Tuševljak, u Predsedništvu još nisu sigurni gde se tačno Izetbegović nalazi i nisu sigurni koja je njegova naredba. Doko stavlja do znanja da se radi o "neborbenoj kasarni", čime sugeriše da su nenaoružani i govori ostalim članovima da "preuzmu odgovornost" ako puste kolonu da izađe iz Sarajeva.


Prema Tuševljakovim riječima, "sedam-osam pukovnika" su visoki oficiri JNA koji su u Dobrovoljačkoj zarobljeni i mučeni, a neki su i ubijeni. Kljujićeva rečenica: "Alija i Kukanjac napred, ostali stop", jasno ocrtava scenario koji se kasnije desio u Dobrovoljačkoj. Naime, Kukanjac i Izetbegović su pušteni, a kolona je presečena nakon toga, čime je usledio napad.


Izetbegović i Kukanjac su već bili odmakli i nisu bili prisutni kada je započela pucnjava na kolonu.

(Originalan transkript)


JURE PELIVAN: Pošto on (Alija Izetbegović) nije u normalnim okolnostima, javno je prenio na Ganića da vodi Predsjedništvo.


Ova Pelivanova izjava je, govori Tuševljak, pisani trag da su svi prisutni znali da je Izetbegović ovlastio Ganića, te da je Ganić preuzeo odgovornost za sve što se desilo u Dobrovoljačkoj.

(Originalan transkript)


EJUP GANIĆ: Molim vas, to treba da ide stručna ekipa, ja ne mogu kao član Predsjedništva da pregledam - gdje da idem.


FIKRET: Ti si predsjednik Predsjedništva javno, sva Bosna zna. Ozbiljno ti kažem.
 

DELIMUSTAFIĆ: Nema šefa države, nema ni prvoga ako je tamo Alija - uzeće predsjednika Vlade.


EJUP GANIĆ: Uzeće i mene.


STJEPAN: Ma nije to sistem mišljenja. Sistem mišljenja je da se pregleda sad picgauer i da kaže unutra se nalazi sedam vojnika ili dva vojnika.


EJUP GANIĆ: Mi delegiramo Kljujića u ime Predsjedništva.


STJEPAN: Ja neću. Što bih ja išao sada tamo kada si ti sve dogovorio?
 

EJUP: Šta sam dogovorio?


STJEPAN: Ti sada predstavljaš predsjednika Predsjedništva. Tako te ovlastio Alija. Meni da je to uradio ja tebe ne bih pitao, ja bih otišao tamo.


Ostatak transkripta sagovornici se dogovaraju o tome kako izvući Izetbegovića iz kolone, čime bi bila otvorena prilika za ostvarenje plana da se vojska ne pusti da izađe iz Sarajeva.


Vidi se i da se Abdić obraća Ganiću kao osobi koja je "predsednik Predsedništva". Tuševljak kaže da ostali članovi govore Ganiću da treba da izađe na teren, ali on zbog kukavičluka želi da pred kolonu pošalje Kljujića, koji odbija da ide jer je njega "Alija ovlastio". Ganić želi da ostane u Predsedništvu i ne želi da ide na rutu kojom prolazi kolona u kojoj Izetbegović ide ka Komandi.

(Originalan transkript)


EJUP: Ne, molim vas, ja ne mogu da napuštam zgradu Predsjedništva. Ja sam to uradio jednom, završio sam taj dio razgovora. Mi možemo tamo da pošaljemo delegaciju, ja tamo nemam u toj koloni sagovornike. (...)


HAJRUDIN SOMUN: U koloni, izgleda, ima 15 vozila, u kojima oni odozdo idu. Kojima oni žele da pokupe ranjene i mrtve, naravno. Drugo, Dojl nije u koloni, samo je general Mekenzi, on je ostao u Lukavici, ne znam zašto. Moguće je da je garancija. Čekajte, ljudi, minute prolaze, a onaj T.... bio je u Mostaru zbog smrti onog posmatrača, on se vratio, ide sada u UNPROFOR, šef misije posmatračke.
Ja sam upozorio na veliku opasnost koja može nastati tamo ako JNA bude zahtijevala da uz Kukanjca izađu i oprema i ljudi, svi. A čuo sam sada na radio-stanici da neko izdaje naređenja da se nipošto ne dozvoljava nikome da ide iz Komande. Nikakav pokret iz Komande.


FIKRET: Jesi ti to slušao ili čuo? Ili ti je neko ispričao?

Ovde se zapisnik u posedu "Nezavisnih" završava.


Tuševljak objašnjava da Hajrudin Somun, Izetbegovićev savetnik, upozorava na "veliku opasnost" ako uspeju da izađu ljudi i oprema JNA. Informiše prisutne da je izdato naređenje "da se nipošto ne dozvoljava nikome da ide iz Komande".


Prema Tuševljakovom mišljenju, jedina dilema prisutnih je bila kako izvući Izetbegovića pre napada na kolonu. Na kraju je to izvedeno na način kako je i opisano u transkriptima: Izetbegović i Kukanjac su pušteni da prođu, a napadnut je ostatak kolone koja se kretala iza njih.

POVEZANE VESTI

Petak 15.07.2011. 11:39
cepace taj hiljadu carsafa dok bude umirao,samo polako,kad tad stigne kazna
Petak 15.07.2011. 11:32
Ма немојте људи тако да пишете!Па они су једине невини у БиХ!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online