Subota 4. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
6
Sreda 13.07.2011.
12:39
Beta A

Rijaset IZ BIH traži izvinjenje Dodika

Islamska zajednica u Bosni i Hercegovini (IZ BiH) najoštrije je osudila izjavu predsednika Republike Srpske (RS) Milorada Dodika da srpski narod u BiH "ne veruje dobrim namerama muslimana".

IZ BiH je Dodikovu izjavu datu bečkom dnevniku "Standard" ocenila "uznemirujućom i zastrašujućom", navodeći da je ona na tragu uverenja haške osuđenice i bivše predsednice RS Biljane Plavšić iz 1993. godine da su "muslimani genetski kvaran materijal".

U saopštenju IZ BiH dodaje se da sadašnja Dodikova izjava podseća na njegov stav iz 2008. godine da je za RS neprihvatljivo da Srbima "sude muslimani".

Milorad Dodik

"IZ BiH, koja ima obavezu da štiti prava i interese svojih vernika muslimana, izjavu Milorada Dodika smatra šovinističkom, antiislamističkom i islamofobičnom, kojom se sa najvišeg nivoa institucija moći i sistema vlasti podstiče mržnja prema jednoj verskoj grupi", saopštio je Rijaset IZ BiH.

Ističe se i da je "podsticanje mržnje prema više od milijardu muslimana u svetu i odricanje jednoj globalnoj verskoj zajednici da ima dobru nameru, vrhunac rasizma i fašizma".

"Mržnja prema muslimanima, koju u poslednje vreme promoviše Milorad Dodik, dovela je do najvećeg zločina u Evropi nakon Drugog svetskog rata koji su počinile institucije RS, tj. genocida", poručuje se u saopštenju.

Rijaset IZ BIH dodaje i "dok je u celom civilizovanom svetu 11. jula odavana počast žrtvama genocida u Srebrenici i slate poruke osude genocida i dok se čuo krik 'nikad više', Milorad Dodik upravo to vreme i sećanje na taj stravični zločin koristi za podsticanje nove mržnje, nove pokolje i genocide, nastavljajući genocidnu tradiciju svojih prethodnika na čelu RS koji su osuđeni ili im se još sudi u Haškom tribunalu".

IZ BiH je od Dodika zatražila da povuče svoju izjavu datu bečkom "Standardu" od 10. jula, upozoravajući da će u protivnom od međunarodnih vladinih i nevladinih institucija i organizacija zatražiti reakciju na ove "preteće poruke".

"IZ očekuje da će međunarodna zajednica, međunarodne organizacije za zaštitu ljudskih prava, evroatlanske institucije, UN i Organizacija islamske konferencije, kao i Dodikovi mentori u Beogradu na vreme prepoznati opasnosti kojima su izloženi bosanski muslimani i da će, na osnovu iskustva genocida kojeg su počinile srpske snage, sprečiti novo stradanje i genocid nad Bošnjacima muslimanima", navodi se u saopštenju IZ BiH.

POVEZANE VESTI

Sreda 13.07.2011. 14:18
Ма да,како да не,све лети да се извини једном ,,болесном'' Церићу и ком.! Вероватно је следеће да се извине што има преживелих у њиховим ,,одбрамбеним'' наступима у протеклом рату! Мржња потиче из Сарајева,адреса ИЗ БиХ, уз свесрдну ,,помоћ'' демо(н)кратских медија у којима све врви од мржње према свим православцма широм планете,не само према Србима! Да не спомињем ,,културу дијалога'',псовке,лажи,,,жеље''...Свака друга реч им је ,,геноцид'' па рачунају да ће то постати истина ако често понављају.Јадна им мајка лажљива!!!
Sreda 13.07.2011. 15:35
A jel primjecujete ovu krilaticu koja se non stop ponavlja:"Najveći zločin u Evropi nakon Drugog svetskog rata"? I obratite paznju da to svi srbomrzci izgovaraju kad god imaju priliku,samo da sve ubjede da je to stvarno tako po onoj staroj da vise puta ponavljana laz postaje istina.A nasi jadni bosnjaci ili muslimani ili ko zna kako se zovu ili ce se zvati se uhvatili toga ko pijan plota,pa ko navijeni,samo ponavljaju. Da nije tuzno bilo bi smjesno...
Sreda 13.07.2011. 17:19
Основно је да прије Муслимани а сада Бошњаци сурта ко зна шта ће бити корсте сваку прилику да нас Србе у БиХ униште а пошто им смета кад то кажеш у лице они се љуте зашто им то не дозволимо. Они неволе истину.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online