Četvrtak 2. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
7
Utorak 12.07.2011.
05:36
Press A

"Karadžić potpisao nalog da me smeste u ludnicu"

Bivša predsednica Republike Srpske i haški osuđenik Biljana Plavšić je na TV Hepi, u emisiji "Ćirilica" Milomira Marića, rekla da je Karla del Ponte želela da je do kraja života smesti u zatvor.

Biljana Plavšić
 

Falilo treće ime

Bivša predsednica RS kaže i da su probali da je smeste u psihijatrijsku bolnicu na Sokocu. Kako je rekla, to se desilo kada je sletela na beogradski aerodrom posle posete britanskom premijeru spoljnih poslova Robinu Kuku. Na aerodromu su je priveli i rekli da će je odvesti u ludnicu. Kaže da je na uputu trebalo da stoje tri potpisa psihijatara, a da su na njenom stajali potpisi Ljiljane i Radovana Karadžića. Nedostajao je samo treći potpis. Međutim, međunarodna zajednica je pritisla Miloševića i od toga nije bilo ništa.


"12 miliona Srba"

Plavšićeva je rekla i da je progon protiv nje u Srbiji počeo posle njene navodne izjave da u Srbiji ima 12 miliona Srba, pa ako pogine šest, barem će toliko ostati da živi u slobodi!


Ona, međutim, tvrdi da nikada nije izjavila tako nešto. Naime, prilikom obilaska ranjenika u Srbiji, razgovarala je, kaže, s jednim od njih. U svom bolu ranjenik joj je rekao tu rečenicu da bi ona ceo događaj prepričala na radiju. Iako je time htela da pokaže kroz šta prolaze naši ranjenici i u kakvom teškom stanju se nalaze, ova izjava je, kako tvrdi, izvučena iz konteksta i pogrešno protumačena.


Odbila da pruži ruku Miloševiću

Psihički teror u haškom zatvoru

Biljana Plavšić kaže da su je u haškom zatvoru izbezumljivali različitim gasovima i psihosupstancama. Da bi nekako povratila psihički mir, ona je počela da piše treći tom svojih memoara. Prva dva su izašla u Banjaluci, ali su odmah povučena iz prodaje i spaljena dok se u Srbiji nisu ni prodavala.

Plavšićeva navodi da je sutradan u "Politici" na naslovnoj strani doživela napad Slobodana Miloševića, koji je rekao da takvima kao što je Biljana Plavšić treba zabraniti učešće u javnom i političkom životu. Posle nekoliko dana, priča ona, Milošević je zajedno sa Dobricom Ćosićem i bivšim grčkim premijerom Konstantinom Micotakisem došao na Pale da nagovori Srbe da prihvate Vens-Ovenov plan. Milošević joj je tada pružio ruku, ali se okrenula u stranu i svi su mogli da vide Miloševićevu ruku koja je ostala da visi u vazduhu.


Plavšićeva navodi i da joj je Madlen Olbrajt, kada je postala predsednica RS, predložila da postanu prijateljice, a da Karadžića izvuče "ispod tepiha" i izruči ga Hagu. Ona tvrdi da je odgovorila da to nikada ne bi učinila, iako je nekih mesec dana ranije Karadžić otvoreno zapretio da će je ubiti.

POVEZANE VESTI

Utorak 12.07.2011. 07:06
Plavsicka stvarno treba psihijatra sada,a za pre ne znam.
Utorak 12.07.2011. 07:34
Babo, ti i jesi za ludnicu. Pored toga što su svašta lupala u Hagu. I sada kad si izašla iz zatvora svašta lupaš.
Utorak 12.07.2011. 07:43
Ипак је др.Караџић био у праву! Ниси ти способна да водиш српски народ.У свету,жене које немају своју децу немају шта тражити у врху власти!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
  • 2024 © - vesti online