Ponedeljak 6. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Petak 23.10.2009.
01:43
BBC A

Karadžić: Neću se ni pojaviti pred sudom

Ratni predsednik RS, saopštio je Međunarodnom sudu za ratne zločine u Hagu da ne namerava da da se pojavi na početku svog suđenja 26. oktobra jer nije dobio dovoljno vremena da pripremi odbranu.

Radovan Karadžić se brani pred sudom sam, rekao je sudijama već ranije, pre najave bojkota u četvrtak, da neće biti spreman za početak suđenja idućeg ponedeljka - i tražio je još deset meseci da se pripremi za suđenje tvrdeći da mu je potrebno više vremena da se upozna sa obimnom izmenjenom optužnicom koju je tužilaštvo podnelo ove nedelje sudu. Pošto njegov stav nije uvažen, doneo je odluku da bojkotuje početak suđenja.


Na sudijama je sada da odluče da li će suđenje početi iduće nedelje po planu bez obzira na to da li g.Karadžić pristane da bude prisutan u sudnici.

"Ako se uzme u obzir da je važeća optužnica potvrđena tek 27. februara ove godine, njegov zahtev nije nerazuman, s obzirom da je imao svega nekkoliko meseci da pripremi odbranu. Tužilaštvu je trebalo pet meseci da posle njegovog hapšenja izmeni optužnicu koja je bila u opticaju već godinama. Zato bih rekao da je zahtev razuman", izjavio je za BBC G. J. A. Knaups, profesor međunarodnog krivičnog prava na univerzitetu u Utrehtu i advokat odbrane na tribunalima za bivšu Jugoslaviju i Ruandu.

"Tribunal je suočen s izuzetnim vremenskim pritiskom i mora da radi unutar vremenskih okvira koje nameću UN i koje bi da zatvore Tribunal za bivšu Jugoslaviju. Zbog toga cene da im je u interesu da počnu sa ovim suđenjem što pre, mada ne vidim kako to mogu da urade, ako optuženi nije voljan da se pojavi u sudnici. Pre Karadžića to se, koliko se sećam, desilo samo jednom pre. U tom slučaju sudija je zapretio da će optuženika silom dovesti u sudnicu, pa je on ipak došao dobrovoljno. Mislim da sa Karadžićem to neće biti slučaj" - G. J. A. Knaups, profesor međunarodnog krivičnog prava na univerzitetu u Utrehtu i advokat odbrane na tribunalima za bivšu Jugoslaviju i Ruandu

On dodaje: "Rekao bih da g.Karadžić očekuje da će prisiliti Tribunal da mu da još neko vreme za pripremu. To se desilo u slučaju Vojislava Šešelja, koji je takođe tvrdio da nema uslova da se pripremi za suđenje pa je dobio i više vremena i više para i dodatne pomoćnike. Tako i Karadžić, možda neće dobiti svih deset meseci koje je tražio ali će dobiti još neki mesec za pripremu."

Da li je suđenje bez Karadžićevog prisustva moguće? Knaups smatra da nije: "I imenovanje branitelja koji bi zastupali Karadžića automatski bi dovelo do odlaganja početka suđenja, budući da bi i njima trebalo vremena da se pripreme i upoznaju sa materijalom. Dalje, Pitanje je i da li bi te branitelje Radovan Karadžić uopšte prihvatio pa će se Tribunal verovatno opredeliti za scenario koji je manje loš - a to je dogovor sa optuženim."

Profesor Knaups, na kraju, zaključuje: "Jedina opcija koja ne dolazi u obzir je da suđenje počne bez Karadžićevog prisustva jer je to je sa pravnog stanovišta neodrživo. Sudskom veću preti opasnost da Žalbeno veće u tom slučaju proces poništi. Gospodin Karadžić bi se savim sigurno obratio Žalbenom veću ako bi se proces vodio u njegovom otsustvu i Žalbeno veće to ne bi dozvolilo. Sumnjam da bi se sudsko veće upustilo u takav rizik i počelo taj mega slučaj ako gospodin Karadžić nije u sudnici."

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
  • 2024 © - vesti online