Sreda 24. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
3
Nedelja 03.07.2011.
12:01
M. Ljubičić - Vesti A

U kandžama hrvatskog suda i svedoka

"Onaj koji lažno optužuje drugoga i lažno svedoči, čini veći zločin prema žrtvama od onih koji su ih likvidirali. Svako ko izmišljotinama pokušava da nametne krivicu nevinim ljudima, ometa potragu za pravim ubicama, siluje istinu i pokojnike ubija još jednom. Molim se svakog dana bogu da oprosti svim svedocima optužbe za neistine koje su izrekli protiv mene tokom ovog montiranog i monstruoznog procesa, molim boga da bude milostiv i prema njima i prema njihovim porodicima..."

Proces bez kraja: Rade Miljević
 

Ovako, u svojoj kući u Glini, odakle se brani sa slobode, jer više nije bilo zakonskog osnova da bude u zatvoru, govori za "Vesti" Rade Miljević, čovek koga već šestu godinu hrvatska politika i pravosuđe udruženim snagama pokušavaju da osude za ratni zločin.
Miljević je optužen da je u dogovoru sa pripadnicima lokalne diverzantske grupe 20. septembra 1991. godine iz zatvora u Glini izveo četvoricu zarobljenih Hrvata - Milana i Borislava Litrića, Janka Kaurića i Antu Žužića, i predao ih srpskim jedinicama. Od tada im se izgubio svaki trag, a njihova tela ekshumirana su 1995. godine nakon akcije Oluja na brdu Pogledić kod Gline.


Rade je uhapšen 9. marta 2006. godine u Glini, u zgradi lokalne policije, gde je sam došao da se raspita zašto su ga dan ranije tražili kod kuće. Šest meseci kasnije Županijsko državno tužilaštvo u Sisku podiglo je protiv njega optužnicu iako Miljević nije imao nikakve veze s tim zločinom. Vrhovni sud Hrvatske je zbog pogrešno utvrđenih činjenica dva puta ukidao presude Županijskog suda u Sisku kojima je Miljević bio osuđen, najpre na 14, a potom na 12 godina zatvora. Iz pritvora u kojem je proveo četiri godine i devet meseci pušten je 9. decembra prošle godine, iako proces protiv njega nije završen, jer ga, shodno zakonu, bez pravosnažne presude više nisu smeli držati iza rešetaka. Sada je u toku treće ponovljeno suđenje.
 

Rade sa suprugom Marom

Ljudska drama u fasciklama

Iza ovih podataka, smeštenih u razne fajlove i fascikle, kriju se stotine neprospavanih noći i velika drama čoveka koji uprkos svemu istrajava u naumu da dočeka čas u kome će optužnica za ratni zločin konačno i neopozivo biti skinuta sa njegovih pleća, a ogroman teret brige s njegove porodice. Pre svih sa supruge Mare koja ga je podizala kad god bi posrnuo, izvlačila kad bi potonuo, koja je bila i ostala njegov kiseonik.


- U 150 godina mog porodičnog stabla, koliko postoje zapisi o ovoj lozi Miljevića, niko nikad nije bio u sukobu sa zakonom, niko nikad nije bio u zatvoru. Optužen sam na pravdi boga, za sve ove godine izrečeno je toliko laži o meni i u sudnici i u medijima da bi mi trebao još jedan život da operem sve to sa sebe.


Kaže da je prva laž lansirana već na dan hapšenja.


- Činjenica da sam došao sam u policijsku stanicu u Glini, nije smetala novinarima Radio Banovine da objave: "Uhićen ratni zločinac Rade Miljević u Njemačkoj i deportovan u Hrvatsku." Sisački dopisnici "Večernjeg lista" i "Jutarnjeg lista", kao i TV Nova, nizali su izmišljotinu za izmišljotinom kako bi me prikazali kao monstruma. Ni na koga nisam mogao da se oslonim, zaobilazili su me i srpski mediji. Na primer, dopisnici "Politike" i "Nina" iz Zagreba, iako su bili obavešteni i pozivani na sudske rasprave, nikad nisu pisali o mom slučaju - kaže Miljević tonom koji ne optužuje već konstatuje.


Povratak na ognjište

Nigde bez policije 


Kolika je bila moć medija u ovom sramotnom procesu, svedoči i zahtev Miljevićevih advokata koji su na trećem po redu suđenju, osim izuzeća sisačkog Županijskog suda, predsednice i članova sudskog veća za ratne zločine, tražili i da se iz sudnice izbace novinari jer su o ovom slučaju iznosili laži.


Od Miljevića su sve ove godine zazirali i politički predstavnici Srba u Hrvatskoj. Valjda se tu nije mogao uknjižiti nijedan poen. Malo ko ga je obišao dok je bio u zatvoru, a ne svraćaju ni sada u Glinu niti odgovaraju na njegova pisma. Pomogla mu je Srpska pravoslavna crkva, posebno eparhija gornjokarlovačka, što nikad, kaže, neće moći da zaboravi.


Miljević se seća vremena kada je, svestan da ni u ratu ni u miru nije nikome činio ništa loše, odlučio da se sa suprugom vrati iz izbeglištva nameravajući da ostatak života provede u zavičaju u kojem se rodio, odrastao i proveo najveći deo života.


I krenulo mu je, nije da nije, polako je obnavljao kuću i imanje, vraćao se s jeseni u Srbiju da vidi kćerku i sina i njihove porodice, da se poigra sa unucima. S proleća bi opet krenuo put Hrvatske, prelazio nesmetano granicu. "Da li bih to radio da sam se osećao krivim za bilo šta", pita ne očekujući odgovor.


Rade Miljević, koji je u međuvremenu operisao srce i uspešno se oporavio, veruje da će mu bog dati snage da izdrži.


- Nakon maksimalno izdržanog pritvora u trajanju od četiri godine i devet meseci, pušten sam na slobodu rešenjem Županijskog suda u Sisku, bez uvođenja takozvanih mera opreza koje je, inače, tražio zamenik državnog tužioca. Iako je njegovu žalbu Vrhovni sud Hrvatske odbio, Policijska uprava Sisačko-moslavačka i policija u Glini ipak su mi 28. decembra prošle godine oduzeli pasoš. Ne mogu u Srbiju, a tako sam se radovao susretu sa porodicom koju tolike godine nisam video. Žalio sam se, ali mi je žalba odbijena, advokati su u međuvremenu podneli tužbu Upravnom sudu Hrvatske. Imam policijsku zaštitu, i to od kada sam izašao iz pritvora. Policija me čuva i danju i noću, ne zato, kako su to lagali hrvatski mediji, da ne bih pobegao, već me štiti na traženje mojih advokata koji su takav zahtev obrazložili strahom za moj život - objašnjava Miljević.
 

Zastrašivanje izbeglica

Miljević je ubeđen da iza forsiranja ovog, kako kaže, suludog i besmislenog sudskog procesa protiv njega, stoje lokalni moćnici sa Banije koji na taj način žele da odvrate izbegle Srbe od povratka.
- Korumpirano pravosuđe i institucije sistema, vođeni lokalnim svemoćnicima, uspeli su da ostvare svoj cilj. Optužujući mene, za koga, proverite slobodno, niko od sugrađana nikada nije imao da kaže nijednu ružnu reč, zastrašili su druge Srbe i sprečili njihov povratak na vekovna ognjišta - kaže Miljević.


Zaštićeni Galeb

Kao što je ostao na nogama nakon svih lažnih svedočenja u dosadašnjem maratonskom procesu, ubeđen je da će preživeti i "keca iz rukava" koga je najavio zamenik hrvatskog državnog tužioca. A to je zaštićeni svedok pod pseudonimom Galeb.
- Moji advokati su podneli žalbu i još čekaju odgovor. Zar da se, posle svega, bojim Galeba - zaključuje Miljević.


Po istinu u Osijek

Stanje u županijskom pravosuđu najbolje ilustruje slučaj nedavno uhapšenih ratnih glavešina Siska Đure Brodarca, Vladimira Milankovića i Drage Bošnjaka, optuženih za ratni zločin nad Srbima. Oni će biti procesuirani u Osijeku gde je njihov predmet prebačen još u septembru prošle godine zbog sumnji na pristrasnost.

POVEZANE VESTI

Nedelja 03.07.2011. 12:15
Ustase jednom, ustase zauvek brate moj. Naucismo to na najgori nacin, tvrde srbske glave. Ako citas ovo, molim te da izdrzis ne samo radi sebe vec i radi svih nas koji smo isterani sa nase zemlje. Vratit ce oni sve i odgovarat za sve. Svako ponaosob od nas mora da pomogne da se kroz njegovu zrtvu to i ostvari. Bog ti dao snage, a ovo cemo da prosledimo na sve adrese eksperata i zvanicnika srbske vlade. Svemu cemu su se Hrvati prikljucili u istoriji je propalo, pa ce tako i veoma brzo EU i NATO. Grci im guraju prst u oko i zato ce ih pustiti niz vodu Turcima, a Izrael ce da napadne Iran-to je kraj neokolonijalista. Dolazi nase vreme.
Nedelja 03.07.2011. 12:06
...sramota...niko os Srba politichara u NDH nema hrabrosti ni volje da pomogne choveku....a ko zna koliko je josh ovakvih sluchajeva....
Nedelja 03.07.2011. 14:25
Rade kada se vratio polazio je od svog razmisljanja,ne bojeci se nikoga jer je cist kao suza,i tu je greska.Nije smeo da razmislja polazeci od sebe,nego polazeci od toga na sta su sve spremne ustase i da za njih ne postoji NEVIN srbin u Hrvatskoj.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online