Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Subota 02.07.2011.
11:54
Srna A

Smenjen zbog Dobrovoljačke?

Glavni tužilac BiH Milorad Barašin suspendovan je sa te funkcije jer se zalagao za procesuiranje zločina u Dobrovoljačkoj ulici, ubrzanje istrage o zlodelima Atifa Dudakovića i kažnjavanje odgovornih za zločine nad Srbima u logoru "Silos" u Trnovu, kasarni "Viktor Bubanj" i drugim mučilištima, tvrdi šef tima MUP-a Republike Srpske za istraživanje i dokumentovanje ratnih zločin Simo Tuševljak.

Kome i zbog čega smeta Milorad Barašanin?

"Imam informaciju da je istraga u slučaju `Dobrovoljačka` proširena na mnogo više lica od prvobitnih 19 koje se dovode u vezu sa događajima od 2. i 3. maja 1992. godine. Istraga je proširena i na neposredne izvršioce. Međutim, radi se na tome da se otkriju nalogodavci i izvršioci što još uvek nailazi na veliki otpor i u tome treba tražiti motive suspenzije Barašina", rekao je Tuševljak.


On je naveo da iza suspenzije Barašina stoji bošnjačka politička elita, kojoj je smetalo insistiranje glavnog tužioca na raščišćavanju zločina nad Srbima, a pre svega zalaganje da se istraga i ubistvu vojnika JNA u Doborovoljačkoj ulici završi do 30. juna.

Žrtva "mašinerije Zlatka Lagumdžije"


Šef Tima Vlade RS za istraživanje ratnih zločina Staša Košarac smatra da je Barašin žrtva političkih igara.


"Medijska priprema eliminacije Barašina i način na koji je uklonjen jasno ukazuju na to da je u taj projekat bila uključena mašinerija Zlatka Lagumdžije", rekao je Košarac za "Pres".


On je naglasio da je "Lagumdžijina mašinerija i do sada pritiskala Tužilaštvo BiH s ciljem sprečavanja istraga o ratnim zločinima nad Srbima".

Ništa od "Dobrovoljačke" i "Tuzlanske kolone"


Direktor Centra za istraživanje ratnih zločina RS Janko Velimirović naglasio je da je žalosno to što, kako sada stvari stoje, neće biti ispunjeno ono što je Barašin najavljivao, a to je da će u njegovom mandatu biti podignute optužnice za ključne događaje kao što su predmeti "Dobrovoljačka ulica" i "Tuzlanska kolona".


"Veliko je pitanje da li je hajka iz Federacije BiH koja je bila usmerena protiv Barašina bila u cilju da se spreče ova procesuiranja. Možda je to povezano. Ako je Barašin svojim ponašanjem doprinio tome da ugrozi svoje mesto, onda je ta suspenzija opravdana. Međutim, postoji i druga strana, ako se iza toga krije motiv da se blokiraju najavljeni procesi", rekao je Velimirović za "Fokus".

Ništa od procesuiranja slučaja "Dobrovoljačka"?


Prema njegovim rečima, iz RS su dolazile primedbe na Barašinov rad koje su se ticale predmeta ratnih zločina i putem pozitivne kritike nastojalo se uticati da se to poboljša.


Predsednik Boračke organizacije RS Pantelija Ćurguz smatra da treba dobro sagledati razloge zbog kojih je Barašin suspendovan. "Treba sagledati da li je ova suspenzija povezana s najavljenim završtekom istrage u slučaju `Dobrovoljačka ulica`", rekao je Ćurguz.

Prvostepena disciplinska komisija Visokog sudskog i tužilačkog savjeta BiH donela je odluku da se Barašin od juče privremeno udaljava od obavljanja dužnsti glavnog tužioca BiH do okončanja disciplinskog postupka.

POVEZANE VESTI

Subota 02.07.2011. 13:10
MUSLIMANSKA BAGRA, PRE ILI KASNIJE CE MORATI DA PRIHVATI REALNOST......VINOVNIKE RATA I NAJVECE KRVNIKE, MORA STICI PRAVDA....A, ONDA SE MOZE GOVORITI O EVENTUALNOM POMIRENJU.......
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online