Petak 26. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Utorak 15.12.2009.
12:23 >> 17:35h
Srna A

Srbi i Hrvati protiv Inckove odluke

Predstavnici srpskog i hrvatskog naroda u Bosni i Hercegovini kritikovali su u utorak odluku visokog predstavnika Valentina Incka o produženju mandata stranih sudija i tužilaca u toj zemlji, ocenivši da takav gest pokazuje da BiH ne zadovoljava osnovne evropske principe demokratije i vladavine prava.

"Približio" Srbe i Hrvate - Valentin Incko

Poslanik u Skupštini Republike Srpske Snježana Savić izjavila je da Inckova odluka govori da BiH nije država i da ne zadovoljava osnovne evropske principe demokratije i vladavine pravaa.


Savićeva je istakla da je Inckova odluka očekivana jer je reforma pravosuđa projekat OHR-a, ali da je sa aspekta BiH, kao suverene države i članice Saveta Evrope koja je na putu pridruživanja EU, takva odluka vrlo problematična.


"Ona nam govori da BiH nije država i da ne zadovoljava osnovne evropske principe demokratije i vladavine prava. To znači da međunarodna zajednica od potpisivanja Dejtona do danas nije uspjela da uradi mnogo toga", dodala je ona.

Skupština Republike Srpske

Savićeva smatra da je ostanak sudija kao savetnika rešenje koje je suprotno zakonu, te da je degutantno i sa aspekta sudijske funkcije.


"Da sam ja strani sudija, ne bih ostala u svojstvu savetnika jer to znači da će neko formalno odlučivati, a savetnici će donositi suštinske odluke, i to je vrlo čudno rešenje", poručila je Savićeva, koja je profesor Pravnog fakulteta u Banjaluci.

Dodik: Tražićev referendum

 

Premijer Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je da nije dobro manipulisati pitanjem referenduma i da nema nijednog razloga da neko u ili izvan BiH smatra da je to vrsta destabilizacije.


"Ne, to nije cilj. Ovdje je reč o odbrani pravnog sistema i pravnog digniteta, ne samo RS, već i BiH. Pozivam sve u BiH da se rešimo pravnog nasilja stranaca", rekao je Dodik.


On je pojasnio da nije neophodan referendum o nametnutim odlukama visokog predstavnika jer su one odbijene u institucijama, dodajući da referendum nema obavezujući karakter nego je mišljenje koje institucije mogu da pribave o nekom pitanju.


Dodik je naglasio da će sudske institucije doživeti rekonstrukciju, ali da ovako sigurno neće ostati.


"Mi ćemo taj referendum tražiti i on je potreban da se o njemu narod izjasni iz niza razloga. Postojeći zakon o referendumu ima određene nedorečenosti kao što su birački spiskovi, koji nisu u vlasništvu RS već Izborne komisije BiH i u tom pogledu SNSD će ih tražiti. Vlada RS je predložila da se referendum održi čim se stvore tehnički preduslovi", rekao je Dodik.


Dodik je u ponedeljak uveče najavio da će Vlada RS zatražiti od Narodne skupštine RS da zakaže posebnu sednicu u vezi sa odlukama visokog predstavnika u BiH Valentina Incka, te da će od parlamenta Srpske zatražiti da aktivira svoju raniju odluku o izjašnjavanju građana.


Visoki predstavnik u BiH Valentin Incko nametnuo je u ponedeljak odluku o produženju mandata na još tri godine stranim sudijama i tužiocima u BiH koji rade na predmetima ratnih zločina, uprkos oštrom protivljenju Republike Srpske.

Isto tako, Hrvatska demokratska zajednica u BiH je ocenila da Inckova odluka pokazuje da je isključivi zadatak stranaca u pravosuđu BiH da procesuiraju Hrvate i Srbe i da visoki predstavnik u BiH nametanjem takve odluke šalje jasnu poruku da BiH dugo neće postati članica EU, niti steći status kandidata za ulazak u Uniju.


"Stoga sugerišemo svim članicama Saveta za provođenje mira da hitno transformišu OHR u kancelariju EU i da se BiH konačno oslobodi protektorata", poručuju iz HDZ.

HDZ na Inckovu odluku gleda kao na plod neprincipijelnosti međunarodne zajednice na putu koji je trebalo da osigura transformaciju BiH u EU.

„Taj put značio je da sve aktivnosti u BiH treba da preuzemu građani, pa i u institucijama pravosuđa u BiH", navode iz HDZ-a BiH i ističu da se zadatak stranaca u domaćem pravosuđu "jasno iščitava iz saopštenja bošnjačkih političkih stranaka" SDA, SBiH, SDP i drugih.

"Ako je visoki predstavnik želio poslati poruku Hrvatima da su nepoželjni u BiH ili da su narod trećeg reda, jasno mu šaljemo odgovor: BiH može preživeti isključivo ukoliko su tri konstitutivna naroda ustavno ravnopravna u BiH", navodi se u saopštenju.

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
  • 2024 © - vesti online