Četvrtak 25. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
4
Petak 01.07.2011.
13:07

Notice: Trying to get property of non-object in /var/www/arhiva.vesti-online.com/1.0/system/frontend/views/helpers/Authoralias.php on line 10

Notice: Trying to get property of non-object in /var/www/arhiva.vesti-online.com/1.0/system/frontend/views/helpers/Authoralias.php on line 10

Notice: Trying to get property of non-object in /var/www/arhiva.vesti-online.com/1.0/system/frontend/views/scripts/open/news.phtml on line 73
A

Progon srpske crkve

Uprava crnogorske policije je deportovanjem sveštenika Siniše Smiljića, paroha Paštrovskog u Mitropoliji crnogorsko-primorskoj, pogazila elementarna verska i ljudska prava nanevši udar Pravoslavnoj crkvi, vernicima i pravdi u Crnoj Gori, saopšteno je iz sedišta mitropolita Amfilohija Radovića na Cetinju, uz opasku da se "nigde u civilizovanom svetu ne smatra kao prekršaj namera sveštenika da poseti svoje hramove niti se bez obrazloženja sveštenicima i novinarima brani pristup javnim mestima".

Mitropolit Amfilohije nedavno je ocenio da se u Crnoj Gori vrši "progon i uništenje Mitropolije crnogorsko-primorske, jedine kanonske i osmovekovne pravoslavne crkve u Crnoj Gori".

PROTERAN: Paroh Siniša Smiljanić

On je podvukao da se u Crnoj Gori, Mitropolija "lišava identiteta, postojanja i pravnog statusa, iako se 80 odsto građana izjašnjava da je pravoslavne veroispovesti".

- Mitropolija je preživela sve i svašta u osam vekova postojanja: i Turke, i fašizam i nacizam i komunizam, pa će i ovo - poručuje mitropolit.


Za Radovića su neshvatljive optužbe Mila Đukanovića da je Mitropolija ekspozitura Patrijaršije SPC i da radi po diktatu iz Beograda.
 

NA UDARU VLASTI: Vernici ispred crkve Hristovog vaskresenja u Podgorici

Podsećanja radi, Smiljić je u pratnji ruskih novinara, koji su došli da naprave reportaže o Mitropoliji crnogorsko-primorskoj i Crnoj Gori, pokušao da uđe na Sveti Stefan kako bi novinari videli ruševine crkve Svetog Aleksandra Nevskog, ali im uprava ovog grada hotela bez ikakvog objašnjenja to nije dopustila, mada je poseta bila najavljena.

Pošto je došlo do prepirke u kojoj sveštenik nije učestvovao on je ipak priveden i nakon višečasovnog zadržavanja u policijskoj stanici proteran u Bosnu i Hercegovinu čiji je državljanin uz zabranu od godinu dana ulaska u Crnu Goru, a sve uz obrazloženje da je boravio na osnovu "lažne turističke vize"..
Mitroplija pak saopštava da je sveštenik Siniša Smiljić u Crnoj Gori legalno boravio sa garancijom Mitropolije crnogorsko-primorske. Pravni savet Mitropolije će, kako je saopšteno "iskoristiti sve zakonom dozvoljene mogućnosti da se preispita ovo policijsko nasilje prema čoveku i svešteniku Siniši Smiljiću i vernicima iz Paštrovića, da se poništi odluka o njegovom deportovanju i zaustavi dalji progon našeg sveštenstva i monaštva".
 

OGORČEN: Mitropolit Amfilohije

"Reč je o mladom čoveku i svešteniku, časnog i čestitog života, koji nije od juče u Crnoj Gori. On je završio petogodišnju Cetinjsku bogosloviju i više od jedne decenije živi u našoj zemlji, još dok je bila zajednička država sa Srbijom. On nikada nije osuđivan, a za kratko vreme je sa svojim parohijanima obnovio više hramova i okupio preko 250 dece iz Paštrovića na veronauku.


- Učio sam crnogorsku decu moralu, obnavljao hramove i kulturno-istorijske spomenike, prosvećivao narod i Bogu se molio za čitavu Crnu Goru - rekao je kratko Smiljić posle proterivanja.


Zanimljivo je da gotovo istovremeno sa potpisivanjem Konkordata Podgorice sa Vatikanom teče kontinuirani progon i represije prema kanonskom pravoslavnom sveštenstvu u Crnoj Gori. Iako ga parlament još nije ratifikovao konkordat je već postao jabuka razdora među Crnogorcima.

Diskriminatorski odnos

 

Iz sedišta mitropolita Amfilohija je nedvosmisleno poručeno da je Mitropolija "protiv selektivnog, neprincipijelnog i diskriminatornog rešavanja odnosa u ovom trenutku kako zbog mogućnosti uvođenja neravnopravnosti u pogledu pravnog položaja tako i zbog trenutno neadekvatnog pravnog okvira u Crnoj Gori".


Mitropolit Amfilohije se pita da li je logično da se Mitropoliji preti konfiskacijom imovine, a da se sa Vatikanom potpisuje ugovor. Prema Amfilohijevim rečima, kada nema zakona koji reguliše odnose države i crkve, ne može se govoriti o konkordatima.

Političari smatraju da se time dovodi u pitanje građanski koncept države, a Mitropolija crnogorsko-primorska kao i samozvana nepriznata crnogorska crkva da je reč o privilegovanom statusu katolika na uštrb ostalih verskih zajednica.

Vlast hoće otimačinu

 

Mitropolit Amfilohije je takođe ocenio da sudski procesi kojima je izložen, pokušaji oduzimanja crkvene imovine, zahtevi da se sruše crkve na Rumiji i Svetom Stefanu, kao i optužbe da su mitropolit i sveštenstvo okupatori i uzurpatori, te proterivanje sveštenika koji nemaju boravišnu dozvolu i ostali ataci na jedinu kanonsku pravoslavnu crkvu u Crnoj Gori, predstavljaju "deo smišljenog plana progona Mitropolije crnogorsko-primorske".


Mitropolit smatra da crnogorska vlast nastoji da veštački stvori pseudoreligijsku zajednicu, koju iz političkih i ideoloških razloga pokušava da podmetne kao jedinu pravoslavnu crkvu, preteći da će Mitropoliji biti oduzeto i ono što komunisti nisu oteli, "pa i ime crkve, čak i njeno postojanje". 

POVEZANE VESTI

Petak 01.07.2011. 13:19
Ма шта овде коментарисати? Бог види све и свако ће добити по заслузи!
Petak 01.07.2011. 19:35
crnogorci deportuju, a srbija deli crnogorcima drzavljanstva. srbi iz srbije moraju dobiti svoju stranku,nacionalni savet,udruzenja ..
Petak 01.07.2011. 23:14
+! Korisni linkovi za ovu tematiku, jer je u pozadini i ovoga članka ipak 'kamen spoticanja', a to je CPC. http://bs.wikipedia.org/wiki/Crnogorska_pravoslavna_crkva http://www.cpc.org.me/
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online