Sreda 15. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Sreda 29.06.2011.
04:56
Vestionline A

Počela izgradnja "Andrićgrada" u Višegradu

U Višegradu je svečano obeležen početak izgradnje "Andrićgrada", grada u kamenu, koji će se raditi po ideji proslavljenog reditelja Emira Kusturice na površini od 17.000 kvadrata, prenose beogradski mediji.

Glavni finansijer: Emir Kusturica
 

Svečani početak radova na izgradnji "Andrićgrada" simbolično je obeležen uz brujanje građevinskih mašina i delove opere "Karmina Burana", koju je izveo hor i simfonijski orkestar Radiotelevizije Srbije.


Govoreći o značaju projekta, predsednik Republike Srpske Milorad Dodik je rekao da će se izgradnjom "Andrićgrada" Višegrad na najbolji način odužiti Nobelovcu Ivu Andriću, a da će ovaj projekat doneti tom gradu više stotina novih radnih mesta.


- "Andrićgrad" ćemo spojiti sa "Drvengradom", što će biti odlična turistička ponuda. Rezultat toga će biti grad, koji ćemo sigurno napraviti. Grad će biti sagrađen, a svim radovima će rukovoditi Kusturica - rekao je Dodik na ceremoniji početka izgradnje.


Predstavljajući projekat izgradnje grada u kamenu, Kusturica je rekao da će "Andrićgrad", koji je ponikao iz literature Ive Andrića, biti "grad za pamćenje".

- Na ušću Rzava u Drinu nići će grad za pamćenje, koji će nas čuvati od surove istorije, čija smo mi deca - kazao je Kusturica.


Opisujući svoju ideju "Andrićgrada", Kusturica je rekao da će to biti renesansni grad, koji objedinjuje uticaje sa svih strana sveta.

Cena - 10 do 15 miliona evra

Projekat izgradnje realizovaće se po ideji Kusturice i to na ušću reke Rzave u Drinu, nedaleko od mosta Mehmed paše Sokolovića u Višegradu. Grad u kamenu prostiraće se na površini od 17.000 kvadrata, a u njegovoj izgradnji učestvovaće oko 2.000 radnika. U gradu će biti locirane zgrade gradske skupštine, pozorišta, muzeja, biblioteke, spomen kuća Ive Andrića, po kome grad nosi naziv, kao i drugi prateći objekti, hoteli, zanatske radnje, dućani... Kusturica će biti najveći finansijski nosilac ovog projekta, a rukovodiće i radovima. Deo novca obezbediće vlada RS, a opština Višegrad je obezbedila lokaciju i infrastrukturu. Izgradnja "Andrićgrada" koštaće između 10 i 15 miliona evra. Ovo je jedan od najvećih poduhvata, koji će biti realizovan na ovom prostoru.

POVEZANE VESTI

Četvrtak 30.06.2011. 10:49
Visegrad,..grad dveju kultura koje su fino zivele skupa..znam to iz prica svojih predaka..JADAN JE ONAJ KOJI DRUGU VJERU NE POSTUJE..BOG JE JEDAN...SVUGDE SE UCI..KO GOD DRUGOME ZLO MISLIO, TAKO CE I NAZAD DOBITI! Andric je Nobelovac., za knjigu., lepo,iii? Emir Kusturica, reziser, sin hrvatskog i muslimanskog porekla., nadaren, ali previse slobode? Ko su Kusturica i Dodik da daju, bacaju na svoje bolesne ideje milione eura, a narod nema hleba da jede???Slusajte me dobro sad.., pozdravljamo vas..mi tamo neki koji imaju trecinu grada u rukama.. OTETO-PROKLETO. DABOGDA SE I TEBI DODIKU I EMIRE OTELO.., A DACE BOG!DA DOCEKA DODIK SVE STO MUSLIMANIMA MISLI, A EMIR ISTO ZA SVOJE NEISPITANE IDEJE!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online