Utorak 23. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
7
Petak 24.06.2011.
11:18
Srna A

"Koridor" spasao Srbe od genocida

Na današnji dan, 24. jun, 1992. godine počela je vojna operacija "Koridor", koja je bila ključna za preživljavanje srpskog naroda s leve strane Drine i spajanje teritorija, na kojima živi naš narod u BiH, sa Srbijom.

Posle operacije "Koridor" i spajanja srpskih zemalja niko nije optužen za povredu međunarodnog humanitarnog prava ili za bilo kakav ratni zločin 

"Da nije bilo operacije ’Koridor’, onako izolovana i rascepkana teritorija srpskog stanovištva u Bosni i Hercegovini bila bi postupno uništena i tako bismo doživeli treći genocid na kraju 20. veka. Da nije bilo ove operacije koja je trajno spojila etničke srpske teritorije s maticom Srbijom, danas ne bi bilo ni Srpske", istakao je penzionisani general Novica Simić.


Simić, jedan od stratega operacije, rekao je za "Fokus" da je to bila najčistija vojnička operacija, koja je počela 24. juna 1992. godine i posle koje niko nije optužen za povredu međunarodnog humanitarnog prava ili za bilo kakav ratni zločin.

"Umiru nam deca"

Prisećajući se događaja na današnji dan pre 19 godina, Simić je ispričao da je tadašnji komandant Prvog krajiškog korpusa general Momir Talić izdao naredbu za početak operacije i pri tome rekao "Novice, hoću do Vidovdana slobodan koridor, makar to bila kozja staza, jer nam deca umiru".


On je podsetio na tešku situaciju u kojoj su se tada nalazila područja zapadnih delova RS i Republike Srpske Krajine, kada je zbog nedostatka kiseonika u banjalučkoj bolnici umrlo 12 beba.

Licemerje humanitaraca

Simić je istakao da se licemjerje navodnih humanitaraca najbolje ogleda u činjenici da je na zahtev predsednika tadašnje opštine Banjaluka Predraga Radića da se omogući dotok lekova za bolnice i neophodnih humanitarnih pomoći, odgovoreno da se dogovori sa muslimanskim i hrvatskim predstavnicima u Sarajevu i Zagrebu.


"Da smo mogli da se dogovorimo, ne bismo se ni našli u okruženju. Svakom je bilo jasno da su to bile metode pritisaka i otvoreni pokušaji da se srpski narod vojno porazi i dovede u ropski položaj. Slično se danas izmišlja u Libiji i drugim afričkim državama", naglasio je Simić.

POVEZANE VESTI

Petak 24.06.2011. 11:54
Ђенерале нек је твојој мајци хвала!
Petak 24.06.2011. 14:13
I za to ne smijemo zaboraviti nasu bracu u Hagu, koji se jos uvjek i do zadnjeg daha bore za istinu i opstanak nas Srba!!
Petak 24.06.2011. 14:45
Живјела Република Српска, слава палим борцима што живот дадоше за слободу, и једна исправка, умрло је дванаест беба и дјевојчица која је умрла прије неку годину од рака насталог у недостатку кисика због тог злочиначког ембарга! Свеукупно тринаест жртава иако су све хуманитарне организације знале за ово нико није реаговао ни писмом подршке, а камо ли да помогну.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
  • 2024 © - vesti online