Petak 26. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Četvrtak 23.06.2011.
16:28
Beta A

Amfilohije neće na sud bez novinara

Suđenje mitropolitu crnogorsko-primorskom Amfilohiju za govor mržnje prekinuto je danas u Sudu za prekršaje u Podgorici, jer je njegov pravni zastupnik tražio izuzeće sudije Larise Begović. Za suđenje mitropolitu Amfilohiju vladalo je veliko interesovanje novinara, ali sud nije želeo da obezbedi veću sudnicu kako bi se svi smestili. Ovakva odluka predsednika suda naljutila je mitropolita crnogorsko-primorskog koji je prokomentarisao "što se desilo novinarima, desilo se i mitropolitu".

Vernici čekali Amfilohija ispred suda u Podgorici

Amfilohije se pojavio u sudnici u pratnji svog branioca Vojislava Đurišića koji je tražio odlaganje ročišta radi pripreme odbrane, jer "mitropolitu nisu dostavljeni dokazi" što je sudija odbila, a advokat izrazio sumnju u njenu "nepristrasnost" i tražio sudijino izuzeće, saopšteno je iz Mitropolije crnogorsko-primorske.

Predsednik suda Srđan Đurović je medijima rekao da je sudija prekinula pretres, a da će se on zahtevu mitropolitovog branioca Vojislava Đurišića odrediti narednih dana. On kaže da nije dobio zvanični zahtev i o njegovom izuzeću, dok je iz Mitropolije crnogorsko-primorske saopšteno da je zatraženo izuzeće predsednika Suda za prekršaje, ali da je sudija "izričito odbila" da takav zahtev unese u zapisnik.

Kao razloge za izuzeće predsednika prekršajnog suda mitropolija je u saopštenju navela odluku suda da mitropolit SPC-a i njegov zastupnik sačekaju u holu suda dok predsednik suda ne odluči o zahtevu za izuzeće, što je advokat "vidio kao prejudiciranje odluke" suda.

Iznenađen potezima sudije Amfilohije je napustio sud, a njegov pravni advokat je obavestio sudiju da ostaje mogućnost da izda nalog za njegovo hapšenje, saopšteno je iz Mitropolije crnogorsko-primorske.

Više državno tužilaštvo u januaru je podnelo zahtev za pokretanje prekršajnog postupka protiv mitropolita Amfilohija zbog toga što je u nekoliko javnih nastupa tokom januara vređao nacionalna osećanja građana i prekršio Zakon o javnom redu i miru.

Za početak suđenja vladalo je veliko interesovanje medija, a mala sudnica nije bila u mogućnosti da primi više od četiri novinara, zbog čega su oni tražili od sudije da sudi u većoj sudnici i pošto su odbijeni preko 15 novinara domaćih i stranih medija napustilo je prostorije Suda za prekršaje.

Novinari su u dva navrata tražili prijem kod predsednika Suda za prekršaje u pokušaju da mu objasne interes javnosti za ovaj slučaj i tražili da im obezbedi uslove za rad, ali im je on saopštio da je "prisustvo javnosti obezbeđeno", te da je njegov posao da "obezbedi nesmetan rad suda i sudije".

Ponašanje suda prokomentarisao je mitropolit Amfilohije koji je po izlasku iz sudnice kratko medijima kazao: "Što se desilo novinarima, desilo se i mitropolitu".

I u saopštenju mitropolije ukazano je da prekršajni sud "nije obezbedio adekvatnu prostoriju za održavanje suđenja za koje već mecesima traje veliko interesovanje medija i javnosti".

POVEZANE VESTI

Četvrtak 23.06.2011. 20:20
"DEMOKRATIJA", NA NAJVISEM NIVOU.......
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
  • 2024 © - vesti online