Sreda 8. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Četvrtak 22.10.2009.
16:08
D. Lj. Joksić - Vesti A

Skoplje igra po tuđem diktatu

Dr Biljana Vankovska, profesor Instituta za odbrambene i mirovne studije Filozofskog fakulteta u Skoplju smatra da je demarkacijom granice, a potom i ekspresnim uspostavljanjem diplomatskih odnosa Skoplja i Prištine kumovala međunarodna zajednica, koja podjednako jako pritiska i Srbiju da bude blaga u svojim reakcijama.

Komentarišući odluku makedonskog parlamenta o ratifikaciji ugovora o demarkaciji granice između Makedonije i Kosova, ona za "Vesti" kaže da se radi o pomalo zbunjujućoj situaciji zato što način na koji se to desilo stvara velike dubioze.

Zašto su vlasti u Skoplju požurile da reše tako osetljive stvari?

- Moj osećaj je ovih dana bio "dežavu", jer je na isti način, na koji smo priznali Kosovo, na jako urgentan, tajanstven i način dirigovan spolja, glasano i o ratifikaciji. Definitivno, ovo nije bila dobra volja dve strane da se dogovore oko granice, već je neko odlučio da zatvori ovo pitanje. Naravno, taj neko je međunarodna zajednica. Čini mi se da je ovo deo jednog šireg paketa u okviru onoga šta se dešava i šta će se desiti u ovom regionu. Dakle, postoji jedna nestrpljivost međunarodnog faktora da stavi "ad akta" što više ovih pitanja. Što se tiče same granice, čini mi se da je igra u tome da međunarodna zajednica i njeni glavni faktori, koji su imali najvećeg udela oko stvaranja kosovske države, suočeni sa Haškim procesom koji je pred Međunarodnim sudom pravde povela Srbija protiv samoproglašenja nezavisnosti Kosova žele što pre da zatvore to pitanje. Sa druge strane, Makedonija se nalazi u jako delikatnoj poziciji zbog takozvanog pozitivnog izveštaja Evropske komisije oko pristupnih pregovora, ali sa zadrškom da će tu biti bolno pitanje dobrosusedskih odnosa sa Grčkom, pa i Kosovom.

Kako vidite razvoj daljih odnosa između Makedonije i Srbije?

- Odnosi između Makedonije i Srbije su ranjivi po ovom pitanju još od trenutka kada je Makedonija priznala Kosovo, a onda ostala uzdržana na glasanju u Generalnoj skupštini UN. Paradoks je u tome što se i Makedonija obratila tom istom sudu povodom spora sa Grčkom oko imena, a sa duge strane ne poštuje isti takav postupak koji vodi susedna država. Na ovaj način se prejudicira pitanje o kome se tek treba odlučivati u Hagu.

Da li očekujete da će Srbija preduzeti neke mere protiv Makedonije?

- Ja sam se više bojala nekih dramatičnijih promena prilikom priznavanja Kosova. To se, ipak, svelo na razumnu meru. Bilo je zaoštravanja, ali ne i dramatičnih istupa. Mislim da međunarodni faktor ima u vidu celu sliku u regionu, tako da zna gde je koja država slaba i gde može biti pritisnuta da ne bi reagovala previše oštro. Mislim da se i Srbija nalazi pod izvesnim pritiskom u odnosu na svoje ponašanje prema Makedoniji. Ovo je samo kontinuitet onoga što je počelo prošle godine prilikom priznavanja Kosova, i zato ne verujem da je ovo predstavljalo iznenađenje za Srbiju.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
  • 2024 © - vesti online