Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
3
Utorak 07.06.2011.
20:11
Vestionline A

Tužilaštvo BiH istražuje zločin u Bratuncu

Tužilaštvo Bosne i Hercegovine vodi istragu o stradanju srpskih civila u Srebrenici tokom rata u BiH, ali još uvek nije poznato kada će ta istraga biti okončana i da li će biti procesuirani odgovorni za te zločine, među kojima je i ratni komandat muslimanskih snaga u Srebrenici Naser Orić.

Na grobu jedne od bratunačkih žrtava

Portparol Tužilaštva BiH Boris Grubešić je rekao da se radi o "velikom predmetu, koji se tiče stradanja srpskog stanovništva u Srebrenici i okolnim mestima".

"Istraga se sprovodi o stradanju Srba na području Srebrenice i okolnih mesta. O imenima osumnjičenim za te zločine ne mogu govoriti u javnosti zbog istrage koja traje", rekao je Grubešić.

Potvrđujući da su taj predmet preuzeli od Okružnog tužilaštva u Bijeljini, Grubešić kaže da je predmet obiman i složen i da treba vremena da se istraga i okonča. Grubešić je odbio da precizira ko je sve osumnjičen za taj slučaj, kao i ko je do sada saslušavan u Tužilaštvu BiH. Odbio je da kaže da li je među osumnjičenima i Naser Orić, koga je Haški tribunal 2006. godine osudio na dve godine zatvora, samo zato što nije sprečio zločine. Međutim, u drugostepenom postupku 2008. godine, dve godine posle, Orić je oslobođen, iako je Apelaciono veće u Hagu zaključilo da "nema sumnje da su teški zločini počinjeni nad Srbima u Srebrenici u periodu od septembra 1992. do marta 1993. godine".

Više godina istraga protiv Orića i drugih zbog ratnih zločina počinjenih nad srpskim stanovništvom tokom 1992. i 1993. godine na području Srebrenice i Bratunca vodilo je Okružno tužilaštvo u Bijeljini.

Haški sud oslobodio je Nasera Orića komandne odgovornosti 

Glavni tužilac bijeljinskog Okružnog tužilaštva Novak Kovačević kaže da su oni uradili dosta posla i da su postojala četiri predmeta za te ratne zločine, ali je kompletna dokumentacija pre nešto više od dve godine, po nalogu Suda BiH, iz Okružnog tužilaštva preuzeta u nadležnost Tužilaštva BiH.

"U okružnom tužilaštvu Bijeljina urađen je dobar deo posla. Postojala su četiri predmeta i u svakom je Orić bio jedan od osumnjičenih za ratne zločine nad Srbima na području Srebrenice i Bratunca. Mi smo prikupili dosta dokaza i izjava u vezi tih zločina. Predmeti od nas su uzeti pre nešto više od dve godine i mi i dalje nismo upoznati da li se na tome nešto radi", rekao je Kovačević.

Što se tiče Nasera Orića, Kovačević kaže da je njemu u hagu presuđeno po komandnoj, ali ne i pojedinačnoj odgovornosti, pa se u tom pravcu pojedinačne odgovornosti i nastavila istraga protiv Orića, ali je kompletna dokumentacija za to preuzeta u nadležnost Tužilaštva BiH.

Na području opština Srebrenica, Zvornik, Milići, Bratunac, Vlasenica i Osmaci tokom rata, prema podacima Centra za istraživanje ratnih zločina iz Banja Luke, stradalo je najmanje 1.300 Srba, dok je na širem području srednjeg Podrinja i Birča ukupno ubijeno 3.267 srpskih civila i vojnika.

Za ove zločine nad srpskim stanovništvom, kao ni za Sijakovac, s početka rata, Doborovljačku ulicu u Sarajevu, Tuzlansku kolonu i postojanje brojnih logora i drugih stratišta za Srbe još uvek niko nije odgovarao.

POVEZANE VESTI

Utorak 07.06.2011. 21:03
U Hagu je Naser Orić u svojoj odbrani naveo da je te nesretne Srbe pobio gladan narod iz Srebrenice koji je upao za njegovom vojskom u srpska sela, a da njegova vojska nije vršila zločine. Eto zato im je kao teško da nađu ko je ubijao. Pa nije Naser vodio divizije nego bandu koljača od kojih svaki ima ime i zna se gde je bio. Cela istraga se svodi na to da se utvrdi koja je srpska muška rodbina izvukla živu glavu pa se osvetila u Srebrenici pa da ih onda progone.
Utorak 07.06.2011. 20:17
....'de da odgovara...josh ce i penziju da dobije od Srbije....krvnike koji su ubijali Srbe josh niko nije osudio....kad budu potvrdili 24 godine Gotov-anu bice prvi sluchaj kakve-takve pravde....Norac je vishe kod kuce nego u zatvoru, a ovi muslimanski nisu videli zatvor....
Utorak 07.06.2011. 21:37
kad su srbi u pitanju ne vjerujem da ikakva istraga postoji.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
  • 2024 © - vesti online