Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
3
Utorak 07.06.2011.
15:05
Ž. Marković - Vesti A

Vehabija spremao masakr u Brčkom

Policija Brčko distrikta uhapsila pripadnika vehabijskog pokreta Adnana Rečicu u čijoj kući je, između ostalog, pronađeno četiri kilograma TNT eksploziva, 300 grama plastičnog eksploziva, osam mehanizama za aktiviranje eksplozivne naprave telefonom, motorole, vojnu opremu kao i brošure na arapskom jeziku.

PRONAŠLI ČETIRI KILOGRAMA TBT: Policija odvodi Adnana Rečicu

Bugojno

 

U napadu na policijsku stanicu u Bugojnu, koji je izveo vehabija Haris Čaušević, korišćen je eksploziv koji se nalazi u protivtenkovskim minama. Dževad Galijašević kaže da je bomba koju je Čaušević napravio u sebi sadržavala TNT eksploziv velike razorne moći.


- Kao što je puklo u Bugojnu, tako je i ovaj eksploziv, koji je pronađen u Brčkom, verovatno bio namenjen za sličnu rabotu - kaže Galijašević. 

Ovaj pravi arsenal naoružanja otkriven je, prema pisanju sarajevskih medija, u munjevitoj akciji pretresa kuće u kojoj je živeo Rečica u brčanskom naselju "4. juli", a tom prilikom otkrivena je i laboratorija za proizvodnju droge.

Policijski izvori potvrdili su da je akcija usledila nakon duže pripreme. Sagovornik našeg lista blizak istrazi kaže da se sumnja da je Rečica hteo da upotrebi ovaj eksploziv za organizaciju određenih napada na pojedine lokacije u Brčkom i okolini. Naš izvor kaže da bi aktiviranje eksploziva koje je posedovao moglo da proizvede nesagledivu štetu i veliki broj ljudskih žrtava ako bi eksplodirao na posećenim lokacijama, poput trgova ili tržnih centara.

Mediji pišu da je policija u BiH i ranije u više navrata kod pripadnika vehabijskog pokreta nalazila upravo TNT eksploziv. Radi se o najstabilnijem eksplozivu, vrlo postojanom i praktičnom, zbog čega je najčešće i zastupljen na crnom tržištu.

Ekspert za terorizam Dževad Galijašević za naš list ocenjuje da je simptomatična činjenica da je u prethodnom periodu kod vehabija pronalažen uglavnom TNT eksploziv koji se nalazi u protivtenkovskim minama.

- Nije mi poznato da su negde postojala minska polja sa takvim minama stoga je vrlo zanimljivo na koji način su ekstremisti dolazili do eksploziva. Sve to otvara sumnju da su vehabijama dostupna skladišta Oružanih snaga BiH, a to je već ozbiljan bezbednosni problem - kaže Galijašević.

POVEZANE VESTI

Utorak 07.06.2011. 15:16
..."Sve to otvara sumnju da su vehabijama dostupna skladišta Oružanih snaga BiH..." To nije novost, sta vise, za to se odavno zna.
Utorak 07.06.2011. 15:27
једног ухапсили, а остали настављају да спроводе план...
Utorak 07.06.2011. 15:17
Nije mi poznato da su negde postojala minska polja sa takvim minama stoga je vrlo zanimljivo na koji način su ekstremisti dolazili do eksploziva. Sve to otvara sumnju da su vehabijama dostupna skladišta Oružanih snaga BiH, a to je već ozbiljan bezbednosni problem - kaže Galijašević. Pa kako nece kad imaju radikalne islamiste u vrhu drzave recim siladzic haris je vec jedan
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
  • 2024 © - vesti online