Subota 20. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
4
Sreda 01.06.2011.
16:46
Beta A

RS i zvanično odustala od referenduma

Skupština Republike Srpske odlučila je da stavi van snage svoju raniju odluku o održavanju referenduma o državnom Sudu i Tužilaštvu.

Odluka o referendumu stavljena van snage Narodna skupština RS

Za povlačenje odluke o referendumu glasali su poslanici vladajuće koalicije predvođene Savezom nezavisnih socijaldemokrata (SNSD), poslanici Socijaldemokratske partije BiH (SDP BiH) i Stranke demokratske akcije (SDA), dok su poslanici opozicione Srpske demokratske stranke (SDS) glasali protiv poništenja referenduma.

Poslanici ostalih opozicionih stranaka bili su uzdržani tokom glasanja pošto su bili uzdržani i prilikom donošenja odluke o raspisivanju referenduma.

Dodik: Referendum za sada nije potreban

Poništenje odluke o referendumu parlamentu je predložio predsednik RS Milorada

Referendum nepotreban: Milorad Dodik

Dodik, ocenjujući da posle otpočinjanja strukturalnog dijaloga o pravosuđu BiH sa Evropskom unijom "za sada" nije potreban referendum o Sudu i Tužlaštvu BiH.

Parlament RS je 13. aprila doneo odluku o raspisivanju referenduma u RS o nametnutim zakonima visokog predstavnika, posebno o Sudu i Tužilaštvu BiH, te njihovu neustavnu verifikaciju u parlamentu BiH.

Parlament RS je usvojio i nekoliko zaključaka i preporuka o najavljenom strukturalnom dijalogu o pravosuđu u BiH, koji počinje u ponedeljak, 6. juna u Banjaluci.

U jednom od zaključaka je navedeno da "za sada niije neophodno organizovanje referenduma".

“Prihvatiti pruženu ruku Brisela“

Predsednik parlamenta RS Igor Radojičić pre glasanja pozvao je poslanike da podrže poništavanje odluke o referendumu, ocenjujući da su otvaranjem strukturalnog dijaloga sa EU o funkcionisanju pravosuđa u BiH političari iz Sarajeva naterani na raspravu o toj oblasti.

"Teze o tome da bi rasprava o pravosuđu na nivou BiH svakako došla na dnevni red samo su delimično ispravne, jer je veliko pitanje kada će BiH biti na sledećoj stepenici ka EU i u kakvim bi se okolnostima otvorio razgovor o pravosuđu", kazao je Radojičić.

Navodeći da je priča o pravosuđu na nivou BiH otovorena na zahtev RS, on je rekao da je "političko Sarajevo želelo da EU, SAD i OHR kažnjavaju i uvode sankcije RS, jer, prema njihovom mišljenju, ne postoji problem u pravosuđu u BiH".

Radojičić je ocenio da RS "ima pruženu ruku Brisela koja se treba prihvatiti i na argumentovan način se izboriti za rešavanje problema u pravosuđu na nivou BiH".

On je još rekao da je za RS neprihvatljivo uspostavljanje Vrhovnog suda BiH, jer to, kako je naveo, nije standard EU.

POVEZANE VESTI

Sreda 01.06.2011. 17:12
E, MOJ MILORADE...REKOH TI JA DA SE NEDRUZIS MNOGO SA TADICEM....NICEM TE DOBROM NECE NAUCITI....
Sreda 01.06.2011. 17:30
Lako je drugu Miletu da se dogovori sa Eštonovom kada ima kuću i biznis u Beogradu. I najlon čarape su dobre dok ne krene petlja, onda je gotovo. Viideo je kako je to kada se sa Eštonovom dogovori rezolucija kod UN o mišljenju MSP o Kosmetu od 9 septembra 2010. Posle se cepa samo.
Sreda 01.06.2011. 17:59
ti mile lazove i onaj tzv kralj aca-gica ste pokazali pravo lice...nosite se stakori
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
  • 2024 © - vesti online