Subota 4. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
8
Četvrtak 26.05.2011.
05:44
Vestionline A

Ne žele papu u Hrvatskoj

Građanska inicijativa "Nisam vernik" izlepila je na više mesta u Zagrebu plakate u kojima poručuje da papa Benedikt XVI nije dobrodošao, navodeći da Jozef Racinger "nije moralna vertikala niti je zaslužio status uglednika", i da se neki hrvatski građani ne ponose činjenicom da dolazi u Hrvatsku.

"Jozef Racinger, papa Benedikt XVI, osoba je sumnjivog morala koja je direktno i komandno upletena u prikrivanje najvećih seksualnih skandala katoličke crkve u poslednjih nekoliko decenija. Teško je zamisliti teži zločin od silovanja dece, a upravo

Ne žele papu u Zagrebu jer je prikrivao zlostavljanja dece

su takvi gnusni zločini sistematski decenijama prikrivani od strane Kongregacije za nauku vere, kojoj je na čelu bio upravo Racinger", ističe se u saopštenju Inicijative.

Građanska inicijativa "Nisam vernik" navodi da "crkva koju vodi (papa) ima iskrivljene poglede na ljudsku seksualnost, ljudsku polnost i ljudski život uopšte - poglede koji su u oštroj suprotnosti s ljudskim pravima u 21. veku".

"Vatikan je do sada ratifikovao tek šačicu povelja o ljudskim pravima, uključujući onu o pravima deteta, koju sistematski krši - dok glavninu drugih međunarodnih sporazuma o ljudskim pravima osporava, a u međunarodnim krugovima vrši pritiske na izmene brojnih zakona o medicinski potpomognutoj oplodnji, legalizaciji abortusa, pravima homoseksualnih osoba i drugih tekovina čovečnosti 20. i 21. veka", navodi se u saopštenju.

Zagrebačka inicijativa ističe da je položaj Rimokatoličke crkve u Hrvatskoj takav da se ozbiljno dovodi u pitanje odvojenost crkve i države, a da je deo Ustava koji govori o sekularnosti "u praksi mrtvo slovo na papiru".

Benedikt XVI stiže 4. juna

Papina poseta Zagreb najavljena je za 4. i 5. jun, pri čemu će se sastati s državnim vrhom, javnim ličnostima i vernicima na dva molitvena skupa, s mladima na Trgu bana Jelačića u subotu uveče i s vernicima na hipodromu u nedelju.

Najava papine posete izazvala je kontroverze, dobrim delom i zbog troškova koje mediji procenjuju i do šest miliona evra, dok zagrebački nadbiskup Josip Bozanić smatra da će troškovi biti između 1,6 do 1,8 miliona evra, od čega bi pola platila crkva, a pola država.

POVEZANE VESTI

Četvrtak 26.05.2011. 06:21
Kod dela hrvatskog naroda vlada isparavan stav o papinom delovanju,koji za razliku od Srba nisu prosli kroz nevidjene zlocine ustasa koje je Vatikan podrzavao,i danas podrzava. Dokaz, papa ide da se pokloni alojzu stepincu ratnom zlocincu protiv srbskog naroda.
Četvrtak 26.05.2011. 07:08
Да, хрвати га осуђују за педофилију и ту су наравно у праву! Никада неће жалити за његову подршку геноциду над србима, јеврејима и циганима, али ће се зато борити за права хомосексуалаца, легализацију абортуса и друге тековине "човечности" 20. и 21. века, односно демонкратије! Реално, и верници и неверници су у истом положају, и једнима и другима се нуди исти пут, пут ка ђаволу! Демонкратија или католицизам! Битне разлике практично ни нема! Све је то дело истих људи! Све су то тековине "новог светског поретка", да залуде народ и заправо га одвоје од Бога! Без покајања нема спаса, па нек размисле!
Četvrtak 26.05.2011. 07:00
Znaci drug che je bio u pravu za papin dolazak u cro....nepozeljan...a mi mu nismo verovali...izvini druze che...komandante ce cegevara
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
  • 2024 © - vesti online