Subota 4. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Nedelja 22.05.2011.
05:45
D. Lj. Joksić - Vesti A

Biciklom pregazio Kinu

Dejan Zafirov, hendikepirani mladić iz Štipa, na istoku Makedonije, sa protezom na levoj nozi i oštećenim nervom na desnoj, sa svojim biciklom uspeo je da pregazi Kinu. Nakon pređenih 3.930 kilometara kroz 11 od 22 kineske provincije, ovaj hrabri tridesetdvogodišnjak vratio se u svoj rodni Štip gde je dočekan kao pravi heroj.

TOPAO DOČEK U PEKINGU: Zafirov sa domaćinima i makedonskim ambasadorom
 


Iako je prilično oslabio, Dejan pred sugrađanima nije krio uzbuđenje što je ostvario svoj treći san od ukupno šest. Na jesen planira novu odiseju, da biciklom pređe 5.000 kilometara kroz Severnu Ameriku, od Njujorka do Los Anđelesa. Nakon Evrope, Južne Amerike i Azije, to će biti četvrti od šest kontinenata koje je planirao da osvoji ovaj hendikepirani mladić.


Zafirov je, kako su već pisale "Vesti" , levu nogu izgubio pre pet godina radeći na jednoj farmi u Francuskoj. Vozeći bicikl po svetu on želi da uputi poruku institucijama u Makedoniji da se više brinu o hendikepiranim osobama i invalidima kojima trebaju nove proteze, ali i da svojim primerom ohrabri ljude sa telesnim invaliditetom da i oni mogu postići isto što i svi drugi ljudi.


U poslednje dve godine ovo je bila četvrta avantura ovog hrabrog čoveka. Prethodno je za 17 dana biciklom prešao 2.000 kilometara vozeći od Štipa do Nice. Godinu dana kasnije izvozio je 3.000 kilometara kroz Južnu Ameriku, a sada se vratio iz Kine gde je prevalio put dug 3.930 kilometara.

OSTVARIO SVOJ TREĆI SAN: Dejan Zafirov

- Kroz Kinu sam vozio 45 dana, dnevno prelazeći u proseku po 110 kilometara.

Pratilo me lepo vreme. U ruralnim sredinama sam spavao u malom šatoru koji sam nosio na biciklu, a u gradovima, u hotelima koji su stvarno jeftini, i gde noćenje ne prelazi 15 evra.

Krenuo sam iz Hongkonga, a završio u Pekingu, gde me je čekalo prijatno iznenađenje, makedonski ambasador i predsednik kineskog Udruženja osoba sa hendikepom koje ima 70 miliona članova - kaže Zafirov.


Pun utisaka, on kaže da su Kinezi veoma topao i srdačan narod koji ga je podržavao i bodrio mada je među njima postojala jezička barijera jer malo njih je znalo engleski jezik. Najveći problem mu je bila hrana.


- Kinezi ne jedu hleb, mleko, sir, već samo kuvanu hranu sa puno mesa. Meni je to teško palo jer sam vegetarijanac, ali sam se nekako snalazio. Izgubio sam desetak kilograma, ne zbog vožnje, već zbog hrane - kaže Dejan.
 

U planu i Amerika

 

Po povratku iz Pekinga, Dejan je formirao Udruženje građana koje će u Štipu i Strugi na leto organizovati kampove za decu i omladinu sa telesnim hendikepom, a potom počinje pripremu za osvajanje Severne Amerike.


- Želimo da te mlade ljude ohrabrimo da život žive punim jedrima, a ne da samo sede kući i žale sami sebe - kaže Zafirov.

Nedelja 22.05.2011. 23:09
Kad god saznam za nekog, manje ili više hendikepiranog,pomislim "A,vidi mene celog celcatog, ima sad da napravim čudo!" i taj entuzijazam me vrlo brzo napusti jer nas ova država sakati već duže vreme u svakom pogledu!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
  • 2024 © - vesti online