Četvrtak 25. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
12
Sreda 18.05.2011.
10:02
Alo A

Srbin povratnik plaća Hrvatu koji mu je okupirao kuću?!

Petru i Ivanki Kunić, povratnicima iz Srbije u Hrvatsku, karlovački županijski sud odredio je plaćanje naknade od 187.000 evra Vinku Petroviću, koji je od 1996. do 2003. godine živeo u njihovoj kući u mestu Krnjak, dok su oni bili u izbeglištvu!

Kuća u međuvremenu postala restoran

Sud je doneo rešenje po kojem porodica Kunić useljeniku Petroviću mora da plati to što je za sedam godina života u njihovoj kući ulagao u popravke i prepravke. Hrvatski sud je već doneo odluku o plenidbi imovine ove porodice!

Petar Kunić navodi da je taj postupak nastavak etničkog čišćenja, odnosno poruka onima koji se još nisu vratili da se ne vraćaju.

"On, koji je u moje ušao bez mog odobrenja i prepravljao u mojoj kući, tužio je mene za svoja ulaganja", u šoku priča Kunić i dodaje da je proces povraćaja njegove imovine trajao sedam i po godina, da bi se pošto su 2003. godine u decembru ponovo ušli u svoju kuću, nastavilo parničenje sa čovekom koji je u njoj živeo.

Povratnik u Krnjak Petar Kunić

Sudski službenici su juče u njihovom domu u Krnjaku, u Karlovačkoj županiji, sačinili plenidbeni popis imovine i vrednost svega procenili na 187.000 evra, koliko bi Kunići prema pravosnažnom rešenju Županijskog suda u Karlovcu trebalo da isplate Vinku Petroviću, koji je od 1996. do 2003. godine na osnovu rešenja Republike Hrvatske živeo u toj kući i "ulagao u njene popravke i prepravke". Kunić tvrdi da je Petrović sedam godina koristio njegovo vlasništvo, imao u njegovoj kući restoran i zarađivao, a da sad njemu mora da plati 187.000 evra.

"Ja taj novac nemam, a i da imam, nije pravedno da im dam, jer sam 1996. godine predao zahtev za povraćaj moje kuće, koju je država iste godine dala Petroviću na korišćenje. Kada mi je kuća vraćena, ona ni na šta nije ličila i morao sam da prodam vikendicu i da na te pare uložim dodatnih 20.000 evra da bih renovirao kuću kako bismo mogli ponovo u njoj da živimo", kaže srpski povratnik.


Prvostepeni Opštinski sud u Karlovcu prvo je prošle godine presudio da "Srbin povratnik Kunić Hrvatu Petroviću mora platiti 55.000 evra plus kamate", pa je potom Županijski sud povećao iznos naknade na 67.000 evra, plus 18.000 evra sudskih troškova i 17 odsto kamate na ukupnu svotu, i to sve bez prava na žalbu! Županijski sud je rešio da se plenidbeni popis imovine objavi u "Narodnim novinama", posle čega bi sledila javna licitacija i moguća prodaja.

Evropski sud za ljudska prava u Strazburu je 2007. godine presudio da je Hrvatska prekršila vlasnička prava porodice Kunić, i naložio da im isplati 20.000 evra na konto kompenzacije za iznajmljivanja njihove kuće. Takođe, Evropski sud za ljudska prava naložio je hrvatskim sudovima da porodici Kunić pruže pravo na novo suđenje u razumnom roku, što hrvatski sudovi nisu uradili.

U Komesarijatu za izbeglice i Predsedništvu Republike Srbije juče se nisu javljali na poznate brojeve telefona kako bi prokomentarisali slučaj porodice Kunić. U Ministarstvu za ljudska i manjinska prava, državnu upravu i lokalnu samoupravu Republike Srbije juče je rečeno da trenutno ne mogu da komentarišu kršenje ljudskih prava naših ljudi u Hrvatskoj i da ih zbog toga pozovemo sutra.

Tadić i Josipović upoznati sa slučajem!

 

Županijsko veće srpske nacionalne manjine skrenulo je pažnju da takvih slučajeva u Hrvatskoj ima još 10 i da se čak o slučaju porodice Kunić razgovaralo i ovog proleća, prilikom posete predsednika Srbije Borisa Tadića i predsednika Hrvatske Ive Josipovića Krnjaku. Tom prilikom, predsednici obeju država rekli su da će se naći izlaz iz teške situacije.

Sreda 18.05.2011. 10:22
To je ta demokratska "država" hrvatska, koja ne priznaje zakone prava. Ovakvih slučajeva ima još na stotine. Sve najbolje porodici Kunić i sličnim mučenicima.
Sreda 18.05.2011. 10:49
Poznajući Tadićevu politiku i slučaj "Satelit" mi ćemo platiti onom Hrvatu koliko traži, i mir u kući. Neće valjda nama sitnice ometati međunarodnu saradnju.
Sreda 18.05.2011. 12:54
hrvatska je fasisticka tvorevina i to se manifestuje kroz sve strukture vlasti! hrvati neka vam je sve prokleto! Porodici Kunic zelim svaku srecu!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
  • 2024 © - vesti online