Nedelja 5. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
5
Nedelja 15.05.2011.
20:54
Beta A

"Svaka vlast mora da odgovara za svoje zločine"

Bivši predsednik Hrvatske Stjepan Mesić izjavio je danas da je za buduću saradnju zemalja u regionu od izuzetne važnosti suočavanje sa "stravičnim zločinima" koji su počinjeni na ovim prostorima.

Stjepan Mesić, bivši predsednik Hrvatske
 

"Za te zločine moraju odgovarati oni predstavnici vlasti koji su ih naredili, oni koji su ih izvršili i oni koji su znali da se dešavaju, ali nisu ništa učinili da ih spreče", rekao je Mesić na neformalnom skupu koji je na Fruškoj gori organizovala regionalna
nevladina organizacija Igmanska inicijativa.

U intervjuu za beogradske agencije Mesić je ocenio i da će tek nakon toga biti dovoljno prostora za normalnu saradnju u regionu.

Govoreći o tradiciji očuvanja antifašizma na ovom prostoru, on je rekao da i fašisti i neofašisti misle da mogu da izmene istoriju i da mogu od gubitnika da naprave pobednika i obrnuto, što je, međutim, kako je istakao, nemoguće.

"Oni su bučni i raposlažu mnogim medijima, ali ne mogu i ne smeju pobediti. Za razliku od komunizma, koji može uspeti samo kao globalna pojava, fašizam je opasan jer može nastati i u maloj sredini", rekao je Mesić.

On je upozorio da zemlje koje su osetile fašizam imaju razrađene sisteme borbe protiv njega, ali i da su zemlje našeg regiona još popustljive i da to predstavlja veliku smetnju za građane.

Osvrćući se na situaciju u Bosni i Hercegovini, Mecić je rekao da je ključno rešenje za BiH da i Beograd, kao što je to uradila Hrvatska, poruči svojim građanima koji tamo žive da svoju politiku treba da rešavaju u BiH i da je njihov glavni grad Sarajevo.

"Oni svoju sreću i budućnost trebaju da traže u toj državi, kako bi se prekinula politika entiteta i BiH sagledala kao jedinstvena država", kazao je Mesić.

Komentarišući skori ulazak Hrvatske u Evropsku uniju, on je ocenio da je to dobro i zbog regiona, jer će Hrvatska ispunjenjem uslova za ulazak postati članica najelitnijeg kluba.

"To je poruka za celi region jer se Evropa, hteli mi to da prihvatimo ili ne, udružuje, pa tako treba i ceo region. Kada se udruži, Evropa će biti najveći faktor stabilnosti, jer više neće postojati potreba za ratovanjem i menjanjem granica", kazao je Mesić.

Komentarišući najavu Udruge veterana da će protiv njega podneti krivičnu prijavu zbog navodnog dostavljanja transkripata Haškom tribunalu koji su korišteni na suđenju generalima Anti Gotovini, Mladenu Markaču i Ivanu Čermaku, Mesić je rekao da iza svega stoje "NDH nostalgičari".

"Ima NDH nostalgičara kojima smetam od kada sam se pojavio, ali niihov glavni motiv je budžet Hrvatske. Da bi sebi dali na značaju, oni moraju imati neprijatelja, a to sam ja. Uvek kada me napadnu ustašoidi, paralelno krenu i napadi od četnikoida i u takvim situacijama sam siguran da sam na pravom putu", rekao je Mesić.

Predstavnici Igmanske inicijative danas su se sedmi put tradicionalno okupili na antifašističkm druženju na Fruškoj gori koje svakog maja organizuje direktor novosadskog Centra za regionalizam Aleksandar Popov. Na ovom skupu bivši hrvatski predsednik primljen je u redovno članstvo Igmanske inicijative.

POVEZANE VESTI

Nedelja 15.05.2011. 22:08
"KRAPINSKI ",COVECE", BIVSA SFRJ JE BILA PRETECA EU, PA SI SE HVALIO STO SI JE "UKINUO".......DANAS PRICAS SASVIM DRUGU.....NISI ZELEO CENTRALNU VLAST U BEOGRADU, DANAS JE HOCES U BRISELU......ONO STO HRVATI NISU HTELI U SFRJ, DANAS TRAZIS DA SRBI PRIHVATE U BIH....ONO STO PRIZNAJES HRVATIMA, MUSLIMANIMA I ALBANCIMA, OSPORAVAS SRBIMA....SRECA TVOJA STO SRBIJA( TADICEVA) NIJE PRAVNA DRZAVA INACE BI PRE NEGO STO SI DOSAO NA FRUSKU GORU, BIO UHAPSEN JOS NA GRANICI......SIGURNO DA U RATNIM ZLOCINIMA U BIVSOJ DRZAVI, VELIKU ULOGU IMAS I TI......FALSIFIKOVANI "COVECE".......
Nedelja 15.05.2011. 22:30
dok svi idioti koji vladaju prostorima bivše sfrj ne stanu zajedno pred lice javnosti i ne kažu mi smo krivi za sve, nema od ničega ništa.preturanje po prošlosti bez suočavanja sa budućnosti ne nosi ništa dobro.ne može hrvatska falsifikovati istoriju i od mali nogu djecu usmjeravati ka mržnji prema srbuma ,a onda prosipati pamet o navodnom pomirenju i saradnji.to je sve već toliko prozirno i kome ovo nije jasno živi u velikoj zabludi.
Nedelja 15.05.2011. 22:34
sokci, odgovaracete za sva zla koja ste uradili srpskom narodu! sve vase vlasti su fasisticke i treba ih kazniti
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
  • 2024 © - vesti online