Utorak 30. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
5
Ponedeljak 09.05.2011.
00:13
Vestionline A

''Ne odustajemo od referenduma''

Predsednik Republike Srpske (RS) Milorad Dodik izjavio je da RS neće povući odluku o referendumu, ali je nagovestio da bi se, pod određenim uslovima, možda moglo odložiti njegovo održavanje, ne duže od 90 dana.

Dodik je u Utisku nedelje B92 u te uslove ubrojao da se procesi u BiH vode za sve ratne zločine, uključujući i za ubistvo 42 vojnika u Dobrovoljačkoj ulici, a ne samo za one za koje su osumnjičeni Srbi.

Ne odustaje: Milorad Dodik
 


On je optužio visokog predstavnika u BiH Valentina Incka da je "nedogovoran tip" i da pokušava da izmanipuliše Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija i čitavu međunarodnu zajednicu. Povodom roka od nedelju dana koji je Incko dao za poništavanje odluke o referendumu, Dodik je rekao da je "Republika Srpska trajna i da ona nema rok" i da nikakvi rokovi za RS apsolutno nisu obavezujući.


Prema njegovim rečima, ako Incko i donese odluku o poništavanju odluke o referendumu, ona neće biti objavljena u Službenom glasniku RS, te, kako je rekao, "formalno pravno" neće ni postojati.


Druga reakcija će biti da o tome raspravlja parlament RS, gde postoji kompaktna većina, koja će, uveren je Dodik, "odbiti odluku o ukidanju referenduma".
Dodik je rekao i da neće prihvatiti eventualnu odluku koju bi Incko doneo o njegovoj smeni sa funkcije predsednika RS, jer smatra da ne radi ništa nedemokratski i neevropski.


On je optužio Incka da sa ambasadorima zapadnih zemalja, i Turske, pokušava da unitarizuje BiH, ističući da u BiH ne vlada demokratija, nego "ambasadorokratija".
Dodik je rekao Dejtonski sporazum predviđa da visoki predstavnik tumači i implementira odluke, a ne da ih donosi i nameće, ali da su upravo to činili i Incko i njegovi prethodnici.


"Ratnički ćemo se braniti, do kraja sa energijom i strašću, nećemo pokleknuti pred pretnjama da nećemo putovati u Evropu. Uveren sam da radim ispravno i formalno pravno korektno i da je to očuvanje bazičnog Dejtona", rekao je Dodik.


"Mi želimo da RS bude država u BIH, kao konfederalnoj zajednici i da BiH bude kasnije unija nezavisnih zemalja", rekao je Dodik, ocenjujući da se BiH jedino na taj način može održati.


Dodik je rekao i da RS neće sebi uskratiti pravo na održavanje referenduma o statusu, ali kako je naglasio, "za to moramo da imamo dovoljno jasne unutrašnje, regionalne i međunarodne okolnosti".


"Verujem da će to vreme doći. Ono sigurno nije danas, i mi nećemo napraviti nikakav avanturistički potez", naglasio je Dodik, ističući da već sad istraživanja javnog mnjenja pokazju da 88 odsto Srba želi otcepljenje RS.

POVEZANE VESTI

Ponedeljak 09.05.2011. 03:33
TAKO JE KRALJU...PREBACI LOPTU U DVORISTE TE BAGRE.....POCNI SADA TI NJIMA DA NAMECES USLOVE.....TAKO RADE PAMETNI I HRABRI POLITICARI.....DAJ IM JOS TIH 90 DANA DA "REFORMISU" PRAVOSUDJE I KONACNO PRED LICE PRAVDE STANU KRVAVI ZLOCINCI GANIC, DIV(L)JAK, DUDAKOVIC I OSTALA BAGRA KOJA SE SLOBODNO SEPURI PO GRADOVIMA FBIH.....CEKALI SU SRBI DUGO, CEKACE JOS, ALI CE DOCI DO ZELJENOG CILJA.....KAKO GOD POGLEDAMO, VREME RADI, ISKLJUCIVO ZA SRPSKU.....ZIVELA SRPSKA!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Ponedeljak 09.05.2011. 04:55
Vreme je da proglasimo Mileta za Kralja svih Srba,i ujedno se otarasimo poserka sory bossa!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online