Subota 18. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Četvrtak 05.05.2011.
18:46
A

Dodik ne odustaje od referenduma

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik ponovio je da RS nema nameru da odustane od referenduma o Sudu i Tužilaštvu BiH, naglasivši da je odluka o tome zasnovana na Ustavu i zakonu.

Ne odustaje - Miorad Dodik

Dodik je za Radio Beograd izjavio da ne zna da li je i kakvu odluku Upravni odbor Saveta za primenu mira u BiH doneo na današnjem sastanku u Sarajevu.

Predsednik RS je dodao da je referendum "unutrašnje pitanje RS, a ne pitanje kojim treba da se bave strani ambasadori".

"Što se nas tiče odluka o referendumu je potpuno ustavno utemljena, zasnovana na zakonu o referendumu i najboljoj demokratskoj praksi... Pitanje koje je postavljeno je pitanje od vitalnog interesa za RS... Mi nemamo nameru da odustanemo i da povucemo tu odluku", rekao je predsednik RS.


Srpskoj rok još nedelju dana

Visoki predstavnik u BiH Valentin Incko izjavio je da je vlastima RS dat rok od sedam dana da ponište odluku o referendumu o Sudu i Tužilaštvu BiH.

Incko je u izjavi za bijeljinsku BN televiziju rekao da putuje u Sjedinjene Američke Države da bi početkom iduće sedmice u Njujorku obavestio zvaničnike UN, a potom i američke zvaničnike o stanju u BiH.

"Po povratku iz Amerike videću da li je odluka o referendumu povučena. Čekamo da vidimo šta će uraditi vlasti RS. Ako ne povuku odluku o referendumu, mi ćemo to učiniti umesto njih", kazao je visoki predstavnik.
 

O ovoj odluci Incka danas se raspravljalo i na sastanku Saveta za sprovođenje mira u BiH održanom je u Sarajevu.

 

Sarajevski "Dnevni avaz" je, pozivajući se na diplomatske izvore, objavio da je visoki predstavnik Valentin Incko, na zahtev Evropske unije, odložio poništenje odluke o

Dao Dodiku još nedelju dana - Valentin Incko

raspisivanju referenduma u RS da bi vlasti RS imale još jednu priliku da same ponište odluku o referendumu.

Dodik je za Radio Beograd ocenio da da bi eventualna odluka visokog predstavnika Valentina Incka da zabrani referundum u RS, "morala prvo da bude objavljena u Službenom galsniku RS da bi mogla da se primeni, što neće biti" učinjeno.

On je kazao da bi se o tome raspravljalo i u parlamentu, ali je izrazio uverenje da "u ovoj situaciji nije toliko važno pitanje koliko sam čin održavanja referenduma".

Američki ambasador u BiH Patrik Mun izjavio je ranije danas u Banjaluci da je neodustajanje vlasti RS od referenduma o Sudu i Tužilaštvu BiH stvorilo ozbiljnu situaciju koju treba rešavati.

"U toku narednih dana i sedmica to će se razmatrati", kazao je Mun novinarima, dodavši da "treba sačekati i videti".

Tadić spreman da razgovara sa Inckom

Predsednik Srbije Boris Tadić rekao je da je spreman da u svakom trenutku, o svim izazovima u BiH, kao i o referendumu u RS, razgovora sa Valentinom Inckom i predstavnicima EU i da veruje da će narednih dana sa njima obaviti razgovor.

Tadić je rekao da je danas, kao i prethodnih dana, razgovarao sa predsednikom Dodikom o političkoj situaciji u BiH i RS.

On je ponovio da Srbija snažno podržava integritet BiH, napominjući da je Srbija garant Dejtonskog mirovnog sporazuma i da je to njena međunarodna pravna obaveza.

"To je principijelan stav Srbije, jer kada bi smo se drugačije vladali, onda bi smo ugrožavali i naš integritet na Kosovu i Metohiji", rekao je Tadić.

Predsednik Srbije kaže da na najavljeni referendum Srbija gleda kao na unutrašnje pitanje BiH u koje ne želi da se meša, ali je napomenuo i da Beograd kao garant Dejtonskog sporazuma ne može pitanje bilo kakvog mogućeg referenduma o izdvajanju nekog od entiteta iz BiH, kao ni bilo kakav politički način odlučivanja o podeli BiH i dovođenja u pitanje njenog integriteta.

POVEZANE VESTI

Četvrtak 05.05.2011. 19:00
Ово одлагање коначног изјашњења које је Инцко најавио треба само искористити и чим пре одредити датум референдума. И они су готови, нема више Ешдауновог синдрома...
Četvrtak 05.05.2011. 23:30
Пуна подршка за председника Додика и Републику Српску из Србије! Не дајте се браћо наша прекодринска, кад-тад бићемо у једној држави. Србија је под окупацијом, Србијом владају квислинзи првог реда, србомрзци и потомци Титових комуниста преобучени у еуроунијатска одела који као и њихови преци некад по диктату ЦК СКЈ, данас по диктату ЦК из Брисела и Вашингтона раде на затирању Српства и понижавању и ломљењу кичме српском народу. Али неће ни њихова горети до зоре, пропада Америка. Вера у Српство и Русију, до коначног српског ослобођења и уједињења!!! ПС: И порука за све људе у Србији, ако вам је стало до српске државе и слободе, на следећим изборима гласајте за Двери Српске!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online