Petak 3. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Sreda 04.05.2011.
12:31
Vestionline A

Bramerc: Hrvatska ne doprinosi pomirenju

Glavni tužilac Haškog tribunala Serž Bramerc razočaran je načinom na koji hrvatska vlada tumači presudu Anti Gotovini, ocenjujući da je to kratkovidan pristup koji neće dovesti do pomirenja.

Bramerc kritikuje kratkovidan pristup vlade Hrvatske

"Država se ne brani pljačkom i ubijanjem civila", rekao je Bramerc za "Jutarnji list" uoči danjašnje posete Zagrebu.

Prema njegovim rečima, reagovanja u Hrvatskoj na haške presude su iznenađujuće jer je suđenje trajalo tri godine pri čemu je tužilaštvo izelo velik broj dokaza o zločinima koji su počinjeni iza koje nema sumnje da su se dogodili.

"Voleo bih da vlast na odgovarajući način analizira presudu kako bi se izbjegla sva moguća pojednostavljenja", rekao je Bramerc.

  

“Nisam komentarisao legitimnost Oluje“

Haški tužilac je u razgovoru za zagrebački dnevnik još jednom demantovao da je na konferenciji u Briselu rekao da je "Oluja" bila legitimna akcija.

"Komentari koje sam izneo nisu tačno preneti. Nisam komentarisao ni zakonitost ni legitimnost operacije 'Oluja', niti je moja kancelarija zauzela bilo kakav stav o tom pitanju tokom suđenja Gotovini i drugima", naglasio je tužilac.

On je precizirao da u postupcima pred Haškim sudom nije od značaja da li je neka strana u sukobu imala pravo da pribegne oružanoj sili, već da je relevantno da li su u vojnim operacijama, uključujući i "Oluju", počinjeni zločini.

Bramerci nije rekao da je "Oluja" legitimna
 

"Na konferenciji sam tu razliku jasno naznačio, pa je simptomatično da je to kasnije pogrešno prikazano u većini medijskih komentara nakon presude. Sudsko veće se uverilo da su zločini počinjeni i da generali Gotovina i Markač snose za te zločine odgovornost. Presuda sudskog veća dovoljno je jasna", ističe Bramerc.

Na pitanje o sukobu ocene o legitimitetu akcije i teze o udruženom zločinačkom poduhvatu Bramerc kaže da "nema ničeg nedoslednog u tvrdnji da je strana koja je imala zakonito pravo pribeći oružanoj sili počinila zločine tokom bitke".

Nije bitno ko je slao dokumenta, to je obaveza

Rekavši da se ne slaže s tezom da je Hrvatska sama kriva što su Gotovina, Markač i Čermak završili u Hagu, jer nije procesuirala ratne zločine iz "Oluje", kao i da bi teza o zločinačkom poduhvatu bila izbegnuta da se sudilo odgovornima, Bramerc je naglasdio da su hrvatski sudski organi dužni suditi onima koji su igrali neku ulogu u izvršenju zločina u Oluji.

"To ne znači da ne treba pozvati na odgovornost i visoke vojne i političke ličnosti odgovorne za te zločine", rekao je i naglasio značenje pozivanja na odgovornost visokih zvaničnika koji su imali najveću moć i ovlašćenja kad, kao u predmetu Gotovina i drugi, dokazi pokažu njihovu umešanost u zločine.

Govoreći o buci koja se digla oko pitanja kako su dokumenti dospeli u Hag, Bramerc je rekao da se ne radi o tome da Hrvatska šalje dokumenta, već da Hrvatska izvršava svoje međunarodne obaveze.

Na pitanje o artiljerijskim dnevnicima Bramerc kaže da je tužilaštvo učinili sve kako bi ih našlo, ali da je čak i bez tih dokumenata, predmet protiv Gotovine i Markača bio dobro potkrepljen dokumentima.

"Ništa ne upućuje na to da bi ti dokumenti mogli pomoći Gotovini", rekao je.

Bramerca dočekuju protesti i uvrede

 

Bramerca u Zagrebu ne očekuje topla dobrodošlica jer će ga na ulicama glavnog grada Hrvatske sačekati demonstranti i uvredljivi transparenti.

 

Inicijativa "Stop progonu hrvatskih branitelja" koja okuplja deo veterana i ekstremnih desničara organizuje celodnevne proteste.

 

Po rečima predsednika inicijative Zvonimira Trusića, transparenti "Bramertc - egzekutor" i protest, pokazaće Bramercu da je u Hrvatskoj persona non grata.

 

Oko 20 demonstranata još od devet časova na Cvetnom trgu, osim navedenog, razvuklo je i transparent "Mesić, Pusić, Sanader, Kosor, Josipović - izdajice".

 

"Doček" Bramercu prirediće i na Ilirskom trgu, na severnom prilazu Markovom trg, rekao je Trusić i dodao da će mu se tako jasno uputiti poruku da nije dobrodošao u Hrvatsku.

 

Sledeće nedelje u Beogradu


Bramerc, koji će u Zagrebu razgovarati sa najvišim hrvatskim zvaničnicma, rekao je da je njegova poseta redovan deo niza planiranih poseta zemljama na području bivše Jugoslavije, pre podnošenja izveštaja Savetu bezbednosti UN-a u junu.


Na pitanje šta će izneti u izveštaju, Bramerc kaže da je nakon suđenja Gotovini drugima ostalo srazmerno malo otvorenih pitanja u odnosu haškog tužilaštva i Hrvatske, ali da će se suzdržati od komentara dok ne obavi razgovore u Zagrebu i ne pošalje izveštaj u UN.


Tužilac Bramerc posetiće i Beograd 10. i 11. maja.

POVEZANE VESTI

Subota 07.05.2011. 23:44
+! Svjedočenje Mile Mrkšića u Den Haag-u o granatiranju Knina je poznato i lako se može proučiti. Knjiga "Rat za srpsku Krajinu" Marko Vrcelja se može nabaviti i pročitati. Kome se da čitati, neka pogleda ove linkove: http://www.slobodnadalmacija.hr/Hrvatska/tabid/66/articleType/ArticleView/articleId/74677/Default.aspx http://www.braniteljski-portal.hr/sadrzaj/sudenje-generalima/9761
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online