Četvrtak 2. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
4
Sreda 04.05.2011.
13:02
Ž. Marković - Vesti A

Ako padne referendum, pašće i BiH

Ako visoki predstavnik u BiH Valentin Incko ukine odluku o raspisivanju referenduma, vlasti Republike Srpske imaju više varijanti za reagovanje, od nepriznavanja odluke, preko proglašenja nenadležnim pravosudnih institucija BiH na teritoriji RS, do povlačenja predstavnika RS iz zajedničkih organa BiH.

Rajko Vasić, izvršni sekretar SNSD

Ovo za "Vesti" kaže izvršni sekretar Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) Rajko Vasić.


Da li stranci očekuju da vlast RS sama ukine odluku o referendumu ili je nešto drugo u pitanju?
- Evropa se usteže i kupuje vreme kako bi se razvodnila odluku o referendumu. Činjenica da Klub Bošnjaka u Veću naroda RS nije zatražio zaštitu vitalnog nacionalnog interesa, pokazuje da međunarodna zajednica i OHR nemaju nikakvu pravnu i ustavnu temeljenost za delovanje po Bonskim ovlašćenjima koja su, u stvari, sarajevska ovlašćenja. Pokušali su oni da rukovodstvo RS navedu na to da sami ukinu ili povuku svoju odluku. To bi za njih bilo najbolje: čist obraz - Srbi poraženi. Ali RS nije zalutala u referendum i niko ne treba da ima iluzije o tome.

Visoki predstavnik je najavio da će u roku 10 dana povući neke poteze, i verovatno ukinuti odluku o referendumu. Da li je to realno?
- Nema jedinstva u Savetu za primenu mira. Rusija je već dala svoj glas podrške referendumu, odnosno izjasnila se da nema pravnog i političkog osnova da se odluka Narodne skupštine RS poništava. Miroslav Lajčak, koji je zadužen za ovo područje u EU, razume situaciju i odnos snaga. Neke stvari je iskusio na svojoj koži. Mislim da nije realno da se odluka poništi. Ona kupovina vremena koju sam pominjao uključuje i traženje izlaza iz svega ovoga. S druge strane, ako neko želi ubrzavanje raspada BiH, onda će poništiti odluku.

Da li se RS ipak malo zaletela sa referendumom? Sva pažnja međunarodne zajednice bila je usmerena prema FBiH koju mesecima drma politička kriza?
- Nas ne zanima FBiH. To je za nas druga država. Kao i mi za nju. Mi gledamo svoja posla i svoj dugoročni politički i nacionalni interes u BiH ili van BiH. Insistiranjem na problemima u FBiH mi pomažemo sebi. Ali samo do određene granice. Ako idemo dalje i neprestano upiremo prstom u FBiH, onda radimo za BiH, a sebe ostavljamo po strani. Nama je interes upravo obrnut i to je ono što mnogi, i u RS, ne razumeju. Politika je malo komplikovanija od pranja prljavih gaća FBiH.


Na šta konkretno mislite?
- Veoma je dobro što smo sačinili jedinstven politički blok na nivou BiH, u kome je i SDS. Na taj način smo razne "Lijanović-Srbe", Mladena Ivanića i Dragana Čavića isterali na ledinu, i pokazali da smo politički veoma zrela Republika. Unutrašnja suprotstavljanja različitim političkim koncepcijama služe za unutrašnju demokratiju ali nisu prepreka za jedinstven nacionalni i republički nastup prema BiH.
 

Ni brodova ni čeličana

Da li očekujete sankcije protiv najvažnijih političara u RS?
- Moguće su neke fiktivne, virtuelne sankcije, kao što je zamrzavanje imovine. Kao da mi u Evropi imamo brodove, koncesije i čeličane. Međunarodna zajednica, onaj njen deo što se okuplja oko OHR i daje mu visoki napon protiv RS, mora pokazati neku snagu, kad se već dovela u tu situaciju. Ali efekat tih mera biće nikakav.


Štafetna palica

Delovi političkih retrogradnih snaga kratkovidi su ili opterećeni prošlošću. Politički i nacionalni interes jednog naroda, odnosno RS, ne počinje i ne završava se sa nama. Mi mislimo da u ovoj fazi štafetnu palicu treba ovako da nosimo. Naredne političke snage će je preuzeti. Ali je vraćati nećemo.

POVEZANE VESTI

Sreda 04.05.2011. 13:05
Браво Република Српска! Додика за председника Србије (уједињене)!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online