Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
22
Nedelja 01.05.2011.
16:15
Vestionline, Beta, Srna A

RS: Dan sećanja na jasenovačke žrtve

Polaganjem venaca na grobnom polju "Topole" u Spomen-području Donja Gradina, u Republici Srpskoj, danas je odata počast žrtvama koncentracionog logora Jasenovac i obeležen Dan sećanja na žrtve ustaškog zločina u Drugom svetskom ratu.

Na tom najvećem stratištu logora Jasenovac kod Kozarske Dubice, vence su položili predsednik i potpredsednik Republike Srpske (RS) Milorad Dodik i Emil Vlajki, predsednik Skupštine RS Igor Radojičić, predsednica Skupštine Srbije Slavica Đukić-Dejanović, delegacija Vlade RS i delegacija preživelih jasenovačkih logoraša.

Užas...

Počast jasenovačkim žrtvama u Donjoj Gradini odali su i zamenik ministra inostranih poslova Izraela Danijel Ajalon, ruski ambasador u BiH Aleksandar Bocan Harčenko, delegacija Parlamentarne skupštine BiH, izaslanik ambasade Francuske u BiH i delegacije opštine Kozarska Dubica i Kragujevca.

Na grobnom polju "Topole" vence su položile i delegacije izraelskog grada Modine i Banjaluke, predstavnici SUBNOR-a RS, delegacija Trećeg pešadijskog puka Oružanih snaga BiH, Srba sa Kosova, Udruženja Roma RS, Srpskog narodnog veća iz Hrvatske i nevladinih organizacija iz RS koje okupljaju bivše borce, porodice poginulih i bivše logoraše.

Dodik: Glasno govoriti o zločinima

Predsednik RS Milorad Dodik rekao je da stradanje u Donjoj Gradini ne sme biti zaboravljeno i da se to nikada i neće desiti ukoliko se bude glasno govorilo o zločinima koji su se tu dogodili.

On je naglasio da za zločine u Donjoj Gradini niko nije odgovarao, ali da će, ukoliko se bude govorilo o ovom stradanju, patnji, kriku dece i besčašću koje je učinjeno, to možda biti najveća kazna za one koji i pomisle da je moguće da se tako nešto ponovi.

"Ovde mora da nas bude više, a oni koji ne dolaze ovde imaju prazninu u duši i ne razumeju kome pripadaju i zašto su ovde", rekao je Dodik i istakao da predstavnici međunarodne zajednice moraju da razumeju obeležavanje ovog stradanja i da svojim dolaskom pokažu solidarnost u patnji.

Predsednik Dodik je naglasio da se nasuprot tome srpskom narodu želi prebaciti kolektivna odgovornost za protekli rat.

On je naglasio da su stradanja u jasenovačkim logorima bila strašnija od zločina činjenih u logorima u nacističkoj Nemačkoj, a da se on lično svaki put kada dođe u Donju Gradinu zapita zašto se to desilo i kako je moguće da neko ubija decu i nevine ljude samo zato što su Srbi, Romi ili Jevreji.

Džombić: Jedan od najvećih zločina u 20. veku

Predsednik Vlade RS Aleksandar Džombić izjavio je da se na ovom stratištu i koncentracionom logoru Jasenovac dogodio jedan od najvećih zločina i nesreća čovečanstva u 20. veku.

Džombić je naglasio da je neobjašnjivo na kako okrutan način su ljudi ubijani u Jasenovcu samo zato što su Srbi, Jevreji i Romi.

"Mi, svedoci ovog vremena, nažalost, ne možemo da vratimo vreme i da spasimo žrtve, ne možemo da ublažimo bol porodicama žrtava, ne možemo da ublažimo patnju živim stradalnicima, ali je naš zadatak da pošaljemo u svet istinu šta se dešavalo u Jasenovcu", rekao je Džombić.

On je od počinilaca zločina u Jasenovcu zatražio da priznaju istinu i da se poklone i odaju počast žrtvama. "Samo na taj način možemo da izvučemo pouku da se ovakav zločin više nikada ne desi na ovim prostorima, niti bilo gde u svetu", istakao je Džombić.

“Učionica istorije besčašća i zla“

Predsednica Skupštine Srbije Slavica Đukić-Dejanović rekla je da je to stratište u Donjoj Gradini "učionica istorije besčašća i zla, koja se više nikada i nigde ne sme ponoviti".

"I da svet nestane danas i da svi mi prestanemo da govorimo, istina o stradanju u Donjoj Gradini ostaće živa. Na ovim poljima ispisana je jedna od najcrnjih stranica univerzalne istorije besčašća", rekla je Đukić-Dejanović.

Ona je poručila da pomen svim nevinim žrtvama stratišta treba da ujedini ljude u dubokoj veri da će samo praštanje doneti spokoj, iako će, kako je naglasila, "jasenovačkom tišinom zauvek gospodariti krici" koje niko nema pravo da zaboravi.

Predsednica srpskog parlamenta je naglasila da nije svako ćutanje zaborav, a svako sećanje pretnja, navodeći da u ime građana Srbije ima potrebu da kaže da je za njih svaki zločin potpuno isti.

Pouka i poruka međunarodnoj zajednici

Zamenik ministra inostranih poslova Izraela Daniel Ajalon izjavio je u Donjoj Gradini da i dan danas postoje organizovane grupacije koje su spremne da učine zlo ljudima samo zbog njihove verske ili nacionalne pripadnosti.

"Zbog toga, sa ovog mesta pozivamo međunarodnu zajednicu da nauči i zapamti šta se na ovom strašnom mestu dogodilo, a pouka i poruka jeste tolerancija i obostrano postojanje svih nas", rekao je Ajalon.

On je naglasio da nikako ne treba dozvoliti ajatolima u Iranu, tako ni vehabijama na drugim mestima u svetu da oskrnave toleranciju i međusobno uvažavanje kao način života.

Ajalon je dodao da je u Donju Gradinu, između ostalog, došao i da prenese poruku dobokog poštovanja i cenjenja srpskog naroda i Republike Srpske za njen odnos prema narodu Izraela.
 

Najveće stratište

 

Donja Gradina je najveće stratište u sistemu koncentracionih logora Jasenovac, koji je formiran u avgustu 1941. godine, neposredno posle proglašenja Nezavisne Države Hrvatske (NDH).

 

 

Prema nekim procenama, u Donjoj Gradini je ubijeno i zakopano više od 360.000 ljudi, pretežno Srba, kao i Jevreja, Roma i hrvatskih antifašista.

POVEZANE VESTI

Nedelja 01.05.2011. 16:21
Bog sve vidi....i sve zna.....zapamtite to krvnici.....rachun se placa na KRAJU....
Nedelja 01.05.2011. 17:53
Страхота терора била је толика, да су се од тога ограђивале и немачке и италијанске команде које су указале на погубну разулареност у НДХ. Немачки отправник послова у Београду, Херберт Трол Обергфел обавестио је 10. јула 1941. немачку владу о »напетој ситуацији«, која је у земљи завладала због терора, те он сматра да би » ... с обзиром на српско питање... требало нешто предузети, да се ове појаве ублаже .. (акт команданта групе »Југоисток«, генерал-пуковника Александра Лера). ....
Nedelja 01.05.2011. 16:22
ustase su i sad isti samo da mogu isto bi i danas uradili fasisti.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
  • 2024 © - vesti online