Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
6
Nedelja 01.05.2011.
15:32 >> 21:49h
Vestionline A

Hrvatska slavi godišnjicu "Bljeska"

Hrvatske vlasti u Okučanima su obeležile 16 godina od akcije hrvatske vojske "Bljesak" u zapadnoj Slavoniji koja je za posledicu imala stradanje srpskih civila i egzodus 15.000 Srba sa tog područja.

Luka Bebić

Delegacije porodica hrvatskih vojnika poginulih “Bljesku“, zatim hrvatskog Sabora na čelu s predsednikom Lukom Bebićem i Vlade koje je predvodio ministar hrvatskih veterana, porodice i međugeneracijske solidarnosti Tomislav Ivić, položile su vence i upalile sveće kod centralnog krsta u Spomen parku u Okučanima.

U ime hrvatskog predsednika i vrhovnog komandanta oružanih snaga Ive Josipovića, venac je položio i sveću zapalio načelnik Glavnog štaba general pukovnik Drago Lovrić, a počast poginulima odale su i delegacije oružanih snaga, policije i Brodsko-posavske županije.

Misu zadušnicu služio je hrvatski vojni biskup Juraj Jezerinac, koji je rekao je da je "rat Hrvatskoj bio nametnut". "Hrvatski branioci, predvođeni Franjom Tuđmanom i generalima, uspeli su da oslobode ne samo ovo, već i ostala okupirana područja, na čemu će im Hrvatska biti večno zahvalna", rekao je Jezerinac.

 

Josipović: Operacija Bljesak važna za nezavisnost

 

Operacija Bljesak, čiju je 16. godišnjicu Hrvatska danas obeležila, bila je važna za
hrvatski put u "nezavisnost i slobodu", izjavio je hrvatski predsednik Ivo Josipović u Čikagu, gde boravi na prvoj etapi višednevne posete SAD, a prenosi Hina.

 

"Ovom prilikom ističem da je ta operacija bila jako važna za hrvatski put u nezavisnost i slobodu", kazao je Josipović hrvatskim novinarima u Čikagu, podsetivši da je prošle nedelje primio učesnike Bljeska i odlikovao neke od njih.

 

On je naglasio da je "Domovinski rat bio praveden, odbrambeni rat", ali i da "zločini koji su se dogodili treba da budu kažnjeni".

Hrvatski mediji su javili da je godišnjici "Bljeska" u Okučanima prisustvovao mali broj ratnih veterana.

Zbog današnjeg boravka u Rimu, premijerka Jadranka Kosor u Okučanima je bila juče. Ona je polaganjem venaca i paljenjem sveća odala počast poginulim hrvatskim vojnicima i sastala se sa rukovodstvom opštine Okučani.

"Niko ne može da ospori blistavost i opravdanost akcije 'Bljesak' kojom su 1. i 2. maja 1995. uz učestvovanje 16.000 hrvatskih vojnika i policajaca u samo desetak sati oslobođeni Okučani, središte neprijateljske pobune i 500 kvadratnih kilometara okupiranog područja zapadne Slavonije koje je četiri godine bilo pod kontrolom snaga tzv. SAO Kraijine", rekla je juče Kosorova.

Hrvatska vojska u akciji "Bljesak"

Ona je tom prilikom navela da je "Bljesak bila precizna, kristalno jasna akcija oslobađanja dela hrvatskog teritorija i sasvim sigurno dobar uvod u 'Oluju'".

Akcija "Bljesak" počela je 1. maja 1995. u 5.30 sati ujutru, a u narednih 36 časova 16.000 pripadnika hrvatskih snaga zauzele su 800 kilometara područja zapadne Slavonije označenog kao UN sektor Zapad.

Akcija je rezultirala egzodusom više od 15.000 izbeglih Srba od kojih se veoma mali broj njih vratio. Zbog ovog zločina u Hrvatskoj do sada niko još nije odgovarao.

Hrvatski helsinški odbor u izveštaju iz 2003. ističe da su u akciji "Bljesak" ubijena 83 srpska civila - 30 u napadima na izbegličke kolone, pre svega u šumi Prašnik, a 53 u svojim kućama.

Dokumentaciono-informativni centar "Veritas" ističe da je ubijeno ili nestalo 283 ljudi, od čega 57 žena i devetoro dece.

Akcija "Bljesak" je potpuno promenila etničku strukturu tih krajeva u odnosu na 1991. jer su u kuće izbeglih Srba u velikom broju došli doseljenici iz BiH i sa Kosmeta, pa tako i Okučani, pre rata srpska varošica, sada imaju više stanovnika Hrvata.

POVEZANE VESTI

Nedelja 01.05.2011. 15:39
kristalno jasna akcija. - Јадранка Косор. Сувише ме то ``кристална`` подсјећа на фашисте. У ствари кад мало боље размислим фашисти су били милосрдни.
Nedelja 01.05.2011. 17:36
Milosevic je izdao narod ! Ostavljen je srpski narod na milost i nemilost ustasama, a i siptarima posle kapitulacije u Kumanovu..
Nedelja 01.05.2011. 15:40
Čega se pametan stidi, budala se ponosi. Takvi su Šeks, Bebić i ostali anarhoustašoidni oblici u hrvatskoj.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online