Subota 4. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Sreda 27.04.2011.
12:39
Srna A

Terao Srbe da pevaju dok im je lomio kosti

Okružni sud u Doboju potvrdio je optužnicu protiv Ante Štuca (47) iz Osijeka koja ga tereti za ratni zločin protiv civilnog stanovništva u Brodu, saopšteno je iz Okružnog tužilaštva.

Optužnica tereti Štuca da je u periodu maj-juli 1992. godine na području tadašnjeg Bosanskog Broda fizički i psihički zlostavljao zarobljene civile, postupao nečovečno prema njima nanoseći im velike telesne i duševne boli i patnje, kao i povrede telesnog integriteta i zdravlja.

Terao zarobljenike da se tuku međusobno

U optužnici se navode detalji i izjava svedoka koji ukazuju da je Štuc kao pripadnik Vojne policije HVO-a opštine Brod sa drugim pripadnicima HVO-a učestvovao u pojedinačnom i kolektivnom mučenju srpskih civila u logoru u prostorijama stadiona Fudbalskog kluba "Polet" i u zatvor u podrumskim prostorijama stare zgrade Stanice javne bezbednosti Brod.

Prema navodima optužnice, Štuc je u podrumu stare zgrade Stanice javne bezbjednosti, u kome se nalazilo između 15 i 20 zatvorenika, naređivao zatvorenicima da u stavu "mirno" pevaju pesmu "Evo zore, evo dana", posle čega ih je tukao raznim predmetima dok nisu popadali, a potom bi nastavio da ih gazi nogama sve dok nisu izgubili svest.

U junu 1992. godine, u prostorijama "Poleta", navodi se u optužnici, Štuc je terao zarobljene Srbe da se međusobno udaraju, a kada bi procenio da to nije dovoljno, onda ih je on tukao dok nisu izgubili svest.

Štuc se, između ostalog, tereti da je od 30. marta do 5. aprila 1992. godine, zajedno sa ostalim pripadnicima HVO-a tukao zarobljenika, pa kada je bi pao na pod optuženi bi skakao i gazio po njemu i udarao ga po raznim delovima tela.

"Tom prilikom zarobljenom su polomljena rebra sa leve i desne strane grudnog koša, slomljena potkoljenica desne noge, zadobio je potres mozga, oštećenje levog oka i kičme, trpeo je velike psihičke i fizičke patnje zbog gašenja cigarete po koži, skinuo ga nagog i nakon toga tukao vojničkim opasačem po leđima i drugim delovima tela", navodi se u optužnici.

Štuc je optužen i za teško kršenje međunarodnog humanitarnog prava.

POVEZANE VESTI

Sreda 27.04.2011. 12:53
На крају ће га ослободити или му дати најмању могућу казну.Да је ово Србин урадио добио би доживотну,али пошто није не вјерујем да ће овај добити преко 10 година.
Sreda 27.04.2011. 12:56
Covek je coveku NAJVECA ZVER.Ko ubije jednom ubice ponovo to treba svakom da bude jasno.Sta reci za ovakve UBICE i SADISTE koji se IZIVLJAVAJU nad nemocnim ljudima koji nemaju sansi da im odgovore, samo jedno SADISTI UBICE-MONSTRUMI NELJUDI.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
  • 2024 © - vesti online