Utorak 7. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Sreda 27.04.2011.
04:53
Blic, Srna A

Uhapšen Šarićev saradnik

Policija Republike Srpske uhapsila je u Banjaluci Zorana Ćopića, najbližeg saradnika odbeglog narko-bosa Darka Šarića i privremeno mu oduzela i blokirala imovinu u Srpskoj vrednu više od 30 miliona konvertibilnih maraka (oko 15 miliona evra), saznaje "Glas Srpske".

Darko Šarić
 


Sudija banjalučkog okružnog suda Danijela Milovanović je za banjalučku televiziju ATV rekla da je izdata naredba za izuzimanje poslovne dokumentacije bijeljinske "Pavlović banke", koja se odnosi na poslovanje "Šećerane".


Ovakve mere preduzete su u okviru akcije "Mašina", koju po nalogu Specijalnog tužilaštva RS sprovodi policija tog entiteta BiH u saradnji sa policijom Srbije.

Pranje novca

Specijalno tužilaštvo za organizovani kriminal u Srbiji podiglo je 6. avgusta 2010. godine optužnicu protiv Darka Šarića (40) i još osam osoba, među kojima je i
Zoran Ćopić, zbog pranja novca u iznosu većem od 20 miliona evra. Ovaj novac zarađen od prodaje kokaina, prema optužnici, uložen je u kupovinu poljoprivrednih dobara i hotela u Vojvodini.

Osim Šarića i Ćopića, kome se sudi u odsustvu, optuženi su Radovan Štrbac, njegova supruga Dubravka Štrbac, Stevica Kostić, Andrija Krlović, Marinko Vučetić, Predrag Milosavljević i Nebojša Jestrović. Ćopića terete da je bio posrednik u kupovini mnogih preduzeća za kokainski novac, između ostalih, "Mitrosrema".


Pretnja Dačiću

Poslednji put Ćopić je u žižu javnosti dospeo u junu prošle godine, kada ga je banjalučka policija privela zajedno sa kontroverznim biznismenom Draženom Golemovićem zbog pretnji po bezbednost ministra unutrašnjih poslova Srbije Ivice Dačića koji je tada doputovao u Banjaluku. Policija je sumnjala u moguću pripremu atentata na ministra unutrašnjih poslova Srbije Ivicu Dačića. Nakon razgovora u policiji i Ćopić i Golemović su pušteni na slobodu.


U akciji je uhapšen Zoran Ćopić zvani Ćopa, predsednik Upravnog odbora "Agrokopa", koji je vlasnik i suvlasnik još nekoliko firmi u RS i Srbiji. U oktobru prošle godine Ćopić i "Agrokop" pojavili su se kao strateški partneri bijeljinske "Šećerane" i kupili 68 odsto akcija tog preduzeća.


Ćopić se, kako je prenela banjalučka televizija ATV, od ranije dovodi u vezu s Darkom Šarićem, a sumnja se da je za Šarića kupovao preduzeća.


Kako je za Ćopićem još ranije MUP Srbije raspisao poternicu i kako mu pravosuđe Srbije sudi u odsustvu zbog njegove povezanosti sa Šarićem, banjalučke "Nezavisne novine" pišu da su u akciji sa MUP RS sarađivale i kolege iz Srbije. Ćopić, koji živi u Banjaluci ostvarujući poslovne kontakte, je prisustvovao pretresima svojih firmi u Banjaluci, u kojoj i živi, navodi list.


Iz bezbednosnih struktura u regionu još ranije je procurelo da je Ćopić bio jedan od najbližih Šarićevih saradnika, što potvrđuje da je Ćopić bio član i upravnih odbora više preduzeća čiji je vlasnik bio odbegli narko-bos. Izvor blizak bezbednosnim strukturama RS ranije je potvrdio da se Ćopić sa Šarićem poslovno zbližio nedugo nakon što je 2004. godine u Srbiji "pao" zbog šverca cigareta.

Balkanski ratnik

Specijalno tužilaštvo u Srbiji je u aprilu prošle godine podiglo optužnicu protiv Darka Šarića i još 19 osoba zbog krijumčarenja više od dve tone kokaina iz Južne Amerike, oktobra 2009. godine, i za švercovanje 235 kilograma kokaina u Italiji, januara 2009.

Kokain je zaplenjen u kodnoj akciji "Balkanski ratnik", koju su izveli srpski MUP i američka DEA, a rekordnom zaplenom kokaina razbijena je jedna od najvećih međunarodnih kriminalnih grupa koja je tržište Evrope snabdevala kokainom, a u čijem vrhu se nalazio Šarić, koji se i danas nalazi u bekstvu. Nakon zaplene, u Srbiji je počelo da se odmotava klupko vezano za Šarića i njegove poslovne veze.

POVEZANE VESTI

Petak 08.07.2011. 16:46
a gde vam je glavni akter.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
  • 2024 © - vesti online