Utorak 7. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Petak 22.04.2011.
08:49
Beta A

Mesić: Tuđman znao da se srpska sela pale u tri smene

Bivši predsednik Hrvatske Stjepan Mesić izjavio je da je državni vrh znao za ratne zločine hrvatske strane tokom poslednjeg rata, kao i da je bio prisutan kada je jedan tadašnji ministar referisao Franji Tuđmanu da se srpska sela u zapadnoj Slavoniji pale u tri smene.

Franjo Tuđman
 

"Bio sam čvrsto uveren, a uveren sam i danas, da je nama Haški sud bio potreban zato što u Hrvatskoj nije bilo političke volje da sami procesuiramo ratne zločine koji su se nepobitno dogodili na našoj strani. Pri tome, nema nikakve sumnje da je državni vrh za te zločine znao", naveo je Mesić u tekstu za riječki Novi list koji će u celosti biti objavljen u subotu.


Mesić je, kako je riječki dnevnik objavio na svom portalu, rekao da je bio prisutan kada je jedan tadašnji ministar, čije ime nije želeo da otkrije, referisao bivšeg predsednika Franji Tuđmanu da se srpska sela u zapadnoj Slavoniji "pale u tri smene", te da se dugo dvoumio da li da to javno iznese.


Mesić se ovim inače oglasio prvi put posle izricanja haške presude trojici hrvatskih generala i odgovorio na optužbe o njegovom navodnom prosleđivanju takozvanih "brionskih transkripata" Tribunalu, koji su bili među ključnim dokazima na suđenju generalima.

Hrvatska vlada još 2001. imala svu dokumentaciju

On je rekao da je vlada u januaru 2001. postala vlasnik celokupne dokumentacije i svi zahtevi za dostavu transkripata Hagu išli su preko vladine kancelarije za saradnju s Haškim sudom, a njegova kancelarija imala je ulogu "servisa" koji je vladi dostavljao transkripte koje bi pronašli.


"Želim, zbog prava javnosti da sazna i da zna, kazati sledeće: takozvani Brionski transkript uopšte nije dokaz, kao što tvrde neupućeni ili zlonamerni. Dokaz je originalni zvučni zapis tog famoznog sastanka", napisao je Mesić.


On je takođe upitao zašto te transkripte nisu izuzeli oni koji su pre njegovog dolaska na mesto predsednika "pregledavali Tuđmanovu dokumentaciju iz koje je dosta toga nestalo".

POVEZANE VESTI

Petak 22.04.2011. 09:25
Zaklela se zemlja raju da se tajne sve saznaju......pre ili kasnije
Petak 22.04.2011. 13:22
Ne razumijem zasto sada iskajava grijehe a do prije nekoliko mjeseci je i sam prijetio vojnom silom u toj istoj Slavoniji? (Text je objavljivan i na ovom portalu!)
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online