Utorak 23. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Utorak 08.12.2009.
13:30
Vestionline A

Albancu 15.000 evra za duševnu bol

Crna Gora će isplatiti 15.000 evra za duševni bol Albancu Hadžiji Ahmetiju iz Peći pretrpljen tokom napada Vojske Jugoslavije kod Rožaja na kolonu izbeglica sa Kosova 1999. godine kad je poginula 21 osoba.

Osnovni sud u Podgorici je presudio da je Ahmeti žrtva ratnog zločina izvršenog u aprilu 1999. godine kod Rožaja, kada je Vojska Jugoslavije pucala na kolonu izbeglica sa Kosova.

Dnevni list "Vijesti" piše da pravni zastupnik Ahmetija iz Novog Sela kod Peći Velija Murić nije u potpunosti zadovoljan presudom jer je tužbom traženo 45.000 evra na ime pretrpljenog straha, fizičkih i duševnih bolova zbog umanjene fizičke aktivnosti.

Rezervisti negiraju krivicu

 

U martu 2009. počelo je suđenje osmorici rezervista bivše Vojske Jugoslavije za ratni zločin protiv civilnog stanovništva u Kaluđrskom lazu kod Rožaja aprila 1999. godine.

Optuženi Petar Labudović, Momčilo Barjaktarović, Aco Knežević, Branislav Radnić, Boro Novaković, Miro Bojović i Radomir Đurašković su tokom istrage negirali krivicu za ratni zločin, dok se prvooptuženi Predrag Strugar nalazi u Beogradu, pa mu se sudi u odsustvu.

Optuženi su od marta do juna 1999, kako piše u optužnici, bez povoda, sa nacinalističkim pobudama, ubili 21 osobu, koje nisu učestvovale u oružnim sukobima.

U vreme zločina zvanično vojno objašnjenje, kako pišu "Vijesti", glasilo je da se radi o obračunu s teroristima. Crnogorskoj policiji nije bio dozvoljen pristup na mesto uviđaja, a tela ubijenih kasnije su otkrivena u masovnoj grobnici na Kosovu.

 

Murić je podsetio da je aprila 1999. godine izbeglička kolona, meštana Novog Sela kod Peći, koja se kretala iz pravca Kosova kroz crnogorsko selo Kaluđerski Laz prema Rožajama napadnuta.

"Na nezaštićenu kolonu, u momentu kada su iznemogli civili, među kojima je bilo dece i žena, zastali da se odmore, bez stvarnog povoda i opravdanog razloga, otvorili su puščanu vatru tadašnji pripadnici Vojske Jugoslavije", rekao je Murić.

Kako prenose "Vijesti" u presudi se navodi da su teške telesne povrede koje je zadobio Ahmeti bile opasne po život, da su ih naneli pripadnici tadašnje VJ u svojoj zoni odgovornosti.

"Za nastalu posledicu objektivno je odgovorna država Crna Gora, odnosno njeni organi, Vojska Crne Gore, Ministarstvo odbrane i Ministarstvo unutrašnjih poslova, jer su oni bili dužni da, u datim okolnostima, štite živote građana koji su dolazili u Crnu Goru radi životnog spasa", preneo je delove presude advokat Murić.

Pred Osnovnim sudom u Podgorici vodi se još nekoliko sličnih sudskih postupaka, a pravni zastupnik Ahmetija nada se istim presudama, koje su po njegovom mišđljenju zadovoljenje pravde.

Murić je najavio žalbu na presudu, jer je, kako je rekao, novčani iznos od 15 hiljada evra "daleko od pravičnog, koji bi makar i približno bio pravična satisfakcija propisana zakonom za ovaj vid štete i vanserijski slučaj nacionalističkog nasilja nad nebranjenim čovekom". 

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
  • 2024 © - vesti online